ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον αέρα εξαγωγές 11 δισ. ευρώ από την ΕΕ στο Ιράν

Συμφωνίες σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν

ΠΗΓΗ: Reuters

Το Ιράν ήταν για την Ευρώπη μια πολλά υποσχόμενη, αναδυόμενη οικονομία. Για παράδειγμα, ήταν η αγορά που απορροφούσε, εκτός των άλλων, εργοστασιακό εργαλειομηχανικό εξοπλισμό από γερμανικές εταιρείες. Το 2017, oι εξαγωγές της Ε.Ε. στο Ιράν έφθασαν σχεδόν τα 11 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν σε αξία εκατονταπλάσιες από τις αμερικανικές εξαγωγές. Μετά την επαναφορά της επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη, συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (αεροναυπηγική, αυτοκίνητα, τρένα, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ.λπ.) κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν. Η ευρωπαϊκή Αirbus συμφώνησε τον Δεκέμβριο του 2016 να προμηθεύσει την Iran Air με 110 τζετ. Η γερμανική Lufthansa είχε συνομιλίες από πέρυσι τον Απρίλιο με την ίδια εταιρεία για να της παράσχει υπηρεσίες τροφοδοσίας, συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πιλότων.

Η αμερικανική Boeing βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Τον Δεκέμβριο του 2016 είχε υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για να πουλήσει 80 αεροσκάφη στην Τεχεράνη, εκ των οποίων, όμως, δεν έχει διαθέσει ακόμα κανένα και ήδη ετοιμάζεται να τα διοχετεύσει σε άλλες χώρες. Η Siemens υπέγραψε σύμβαση με την κυβέρνηση του Ιράν πριν από ενάμιση χρόνο για να αναβαθμίσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ενώ η ιταλική κρατική εταιρεία Ferrovie dello Stato πέρυσι τον Ιούλιο συμφώνησε να αναλάβει την κατασκευή μιας υπερταχείας που θα συνδέει τις πόλεις Κουόμ και Αράκ. Η κινεζική China National Machinery Ιmport and Export Corporation υπέγραψε συμφωνία 2,2 δισ. ευρώ με την ιρανική ΜΑΡΝΑ για τον εκσυγχρονισμό σιδηροδρομικής γραμμής για γρήγορα τρένα, μεταξύ Τεχεράνης και Μασάντ.

Στον κλάδο της αυτοκίνησης, αναφέρουμε ενδεικτικά τη συμφωνία της Peugeot Citroën (PSA), ύψους 700 εκατ. ευρώ, με το Ιράν, για την πώληση αυτοκινήτων. Η Peugeot Citroën το 2017 διέθεσε στην ιρανική αγορά 445.000 οχήματα, ενώ η ελβετική Autoneum είχε συμφωνήσει με την ιρανική Ayegh Khodro, που κατασκευάζει είδη αυτοκινήτου, να την προμηθεύσει με μονωτικά δαπέδου, ταμπλό και χαλάκια. Στον τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών, πέρυσι τον Σεπτέμβριο η Oberbank εισήλθε στην ιρανική αγορά για να χρηματοδοτήσει νέα επιχειρηματικά σχέδια, αν και γενικά υπάρχει απροθυμία για παρόμοιες κινήσεις, όπως έχει δηλώσει και η HSBC. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες των Δυτικών που επιχειρούν στο Ιράν είναι το έλλειμμα τραπεζικών πιστώσεων και η γραφειοκρατία. Τέλος, στο πεδίο των υπηρεσιών υγείας, η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία που παράγει ινσουλίνη, Novo Nordisk, αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να επενδύσει 70 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιό της στο Ιράν, αυξάνοντας κατά 160 άτομα το προσωπικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση