ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με την ηγεσία της ΣΕΚ

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη δυνατότητα διασφάλισης των εργαζομένων στον Συνεργατισμό

ΚΥΠΕ

Τη διάθεση αλλά και τη δυνατότητα του κράτους να διασφαλίσει τους εργαζόμενους στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα όποιες και αν είναι οι αλλαγές που θα προκύψουν από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής εποπτείας, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της ΣΕΚ, στην οποία μετέφερε τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής όπως έχουν καθοριστεί από την Κυβέρνηση με την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι κατά τη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και ότι έλαβαν για ακόμη μια φορά, όπως είπε, «την απόλυτη διαβεβαίωση» από τον ΥΠΟΙΚ ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν σε απόλυτο βαθμό στη βάση των δεδομένων που προκύπτουν μέσα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης».

Ανέφερε ότι η ΣΕΚ έχει στείλει το μήνυμα ότι «θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να στηρίζουμε τους εργαζόμενους και στη νέα μορφή και μετεξέλιξη που θα λάβει το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα».

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ αφού επιβεβαίωσε όσα ο ΓΓ της ΣΕΚ έχει αναφέρει για τους εργαζόμενους στην ΣΚΤ, υπογράμμισε πως «το κράτος είναι σε θέση, έχει και τη δυνατότητα και τη διάθεση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να διασφαλίσει τους εργαζόμενους».

«Ευρισκόμαστε σε αναμονή της εκδήλωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος και συνεπώς δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μπορεί να αναφερθεί», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε στη ΣΕΚ ότι "η διατήρηση της ανάπτυξης με τρόπο βιώσιμο σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και η επάνοδος σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, αποτελούν την κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα".

Ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί ήδη η ανεργία κινείται στο 9%, με τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ» και σημείωσε ότι «αυτό τον καλό ρυθμό της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας μας πρέπει να τον διατηρήσουμε και για να τον διατηρήσουμε χρειάζεται προσπάθεια, συνέπεια μεταρρυθμίσεις, τομές για να έχουμε μια οικονομία ακόμη πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και υποστηρικτική για τις επενδύσεις την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση».

«Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε συζητήσει και είμαι βέβαιος ότι η ΣΕΚ θα είναι βασικός κοινωνικός εταίρος και σύμμαχος σε μια κοινή προσπάθεια», υπογράμμισε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η ΣΕΚ στηρίζει τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας και δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης, έτσι ώστε μέσα από αυτό το δεδομένο να μπορούμε να διεκδικούμε περισσότερα ωφελήματα για τους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε για να μπορούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνοχής στη βάση και στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Γενικές αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Σε προχωρημένο στάδιο είναι σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για εφαρμογή της Συμπληρωματικής Συμφωνίας πλαισίου για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η Συμπληρωματική Συμφωνία που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2017 και είναι συμπληρωματική προς τη Συμφωνία Πλαίσιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Ιανουάριο του 2017, αφορά τον καθορισμό του ποσοστού παραχώρησης γενικών αυξήσεων ή/και μείωσης της αποκοπής μισθών που θα αποδοθούν εντός του 2018.

Η κατάληξη θα αποκλείει το ελάχιστο όριο 0% και θα βρίσκεται κάτω από το ανώτατο διαπιστωμένο όριο του 2% για την παραχώρηση γενικών αυξήσεων ή και μείωση της αποκοπής μισθών.

Ο Υπουργός και οι συντεχνίες είχαν συμφωνήσει σε συνέχιση του μεταξύ τους διαλόγου που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου του 2018.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι συζήτησαν και το θέμα της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για εφαρμογή της Συμπληρωματικής Συμφωνίας πλαισίου για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και «έχει ξεκαθαριστεί ότι τα χρονοδιαγράμματα όπως έχουν τεθεί θα εφαρμοστούν στην πράξη με ορίζοντα κατάληξης την 31η Μαΐου».

Ο κ. Μάτσας είπε ότι η ΣΕΚ είναι στη διάθεση του ΥΠΟΙΚ ανά πάσα στιγμή χρειαστεί να συζητηθούν συγκεκριμένα ζητήματα έτσι ώστε το όποιο αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής να είναι στο πλαίσιο και των διεκδικήσεων και των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ερωτηθείς κατά πόσον με την ανάπτυξη που καταγράφει η οικονομία θα αρχίσουν να επιστρέφονται τα όσα έχουν απολέσει οι εργαζόμενοι κατά την κρίση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «και αυτό ήδη συμβαίνει πρώτα από όλα στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και μέσα από τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων έχει αντιστραφεί η πορεία μείωσης των μισθών και αυτό είναι κάτι το οποίο μας ικανοποιεί και πρέπει να το στηρίξουμε επειδή έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Στο επίπεδο της πολιτικής, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ήδη έχουν καταργηθεί φορολογίες επί των μισθών, όπως η έκτακτη εισφορά που είχε επιβληθεί το 2011 και είμαστε σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με τη ΣΕΚ και τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις όσον αφορά τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση

Επιπλέον, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι η Συνομοσπονδία ανέδειξε μια εισήγηση της για προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης στη διάσταση της πράσινης φορολογίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε αφενός, όπως είπε, «να μειώσουμε το κόστος της εργασίας και να δώσουμε ανάσες στους εργαζόμενους αλλά και την ίδια στιγμή να στηρίξουμε και τις ίδιες τις επιχειρήσεις μέσα από μια στοχευμένη και δημοσιονομικά ουδέτερη φορολογική μεταρρύθμιση και να συμβάλουμε έτσι ώστε να προωθηθεί η πράσινη ανάπτυξη μέσα από την βελτίωση των επιδόσεων μας και στον τομέα αυτό της οικονομίας».

Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την συμφωνία της Κυβέρνησης όσον αφορά την πρόταση της ΣΕΚ για προώθηση μιας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης όπως ο ΓΓ της ΣΕΚ την έχει περιγράψει και έχουμε συμφωνήσει πως εντός του έτους θα ξεκινήσει ο διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υπέρβαση του εμποδίου των ΜΕΔ θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις ευθύνης

Αν θα καταφέρουμε και αυτό το τελευταίο εμπόδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να το υπερβούμε θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις ευθύνης της επόμενης περιόδου, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Οι εξελίξεις της επόμενης περιόδου, αλλά και οι αποφάσεις ευθύνης που θα πρέπει να ληφθούν, συλλογικές αποφάσεις και στο επίπεδο της Βουλής μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο στην αντιμετώπιση και αυτού του τελευταίου κατάλοιπου προβλήματος των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, κληθείς να αναφέρει, ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της ΣΕΚ, κατά πόσον θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός του 2018 κατά 40%.

«Έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται δεδομένα προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση