ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών: Νέες παγίδες των τραπεζών

Παράνομο είναι το δικαίωμα αναπροσαρμογής του ποσού της κάθε δόσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παρά τη θέσπιση Νόμων, Κανονισμών και Οδηγιών, οι τράπεζες εξακολουθούν να περιλαμβάνουν σε νέες δανειακές συμβάσεις, όρους που παγιδεύουν τους δανειολήπτες και προσδίδουν σε αυτές υπέρμετρα δικαιώματα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ).

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι το δικαίωμα μονομερούς τερματισμού της δανειακής σύμβασης και η απαίτηση άμεσης αποπληρωμής του υπολοίπου όταν συμβεί «γεγονός έκτακτης φύσης», που επηρεάζει την ικανότητα της τράπεζας να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της, αποτελεί όρο «παράνομο και καταχρηστικό», όπως επίσης και το δικαίωμα τροποποίησης όλων ή οποιωνδήποτε όρων αναφορικά με την αποπληρωμή του δανείου.

Ακόμα, το δικαίωμα αναπροσαρμογής του ποσού της κάθε δόσης σε περιπτώσεις διαφοροποίησης του επιτοκίου ή προπληρωμών ή χρεώσεων εξόδων, χωρίς ειδοποίηση στον δανειολήπτη, αποτελεί επίσης όρο παράνομο και καταχρηστικό.

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ είναι επίσης παράνομος και καταχρηστικός ο όρος με βάση τον οποίο όταν το EURIBOR είναι μικρότερο του μηδενός, θα θεωρείται ότι είναι μηδέν για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Άλλοι όροι, που σύμφωνα με τον Σύνδεσμο είναι παράνομοι και καταχρηστικοί, είναι:

(α) Η δέσμευση του δανειολήπτη ότι χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της τράπεζας, δεν θα πωλεί, ενοικιάζει, μεταβιβάζει ή με οποιοδήποτε τρόπο διαθέτει όλα ή ουσιαστικό μέρος των εισοδημάτων ή περιουσιακών του στοιχείων, με πρόνοια για τέτοιες ενέργειες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

(β) Η δέσμευση του δανειολήπτη να παραχωρεί επιπρόσθετη εξασφάλιση εάν κατά την κρίση της τράπεζας η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει ή το δάνειο δεν είναι πλέον ικανοποιητικά εξασφαλισμένο ή εάν δικαιολογείται ¨υπό άλλες περιστάσεις¨.

(γ) Το δικαίωμα της τράπεζας να τερματίσει και να απαιτήσει άμεση εξόφληση του οφειλόμενου υπολοίπου εάν ο δανειολήπτης ή ο εγγυητής του αποβιώσει ή καταστεί νοητικά ανίκανος.

(δ) Η απαίτηση της τράπεζας για υπογραφή ένορκης δήλωσης σύμφωνα με την οποία ο δανειολήπτης δεν κατέχει και δεν δικαιούται ή νομιμοποιείται σε οποιαδήποτε άλλη ελεύθερη ακίνητη περιουσία είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

(ε) Η απαίτηση της τράπεζας σε περίπτωση δικαστικής διαδικασίας, να θεωρείται σαν τελεσίδικη μαρτυρία για το οφειλόμενο ποσό, σχετικό πιστοποιητικό της τράπεζας.

(στ) Η απαίτηση της τράπεζας να υπογράφεται δήλωση από τον δανειολήπτη στις περιπτώσεις διευθέτησης αγωγών σε ξένο νόμισμα, ότι «ενημερώθηκε για τους συναλλαγματικούς και επιτοκιακούς κινδύνους αναφορικά με τη μετατροπή σε ευρώ και ότι αναγνωρίζει ως οφειλόμενο το υπόλοιπο που ισχυρίζεται η τράπεζα».

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ένα διαπραγματευτικό χαρτί

«Afto to "ksero polla" me iponooumena prepei na stamatisi epitelous!! Edo ke tora me tin kiria afti! ...»
Orgi laou  |  19:37

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Xαιρετισμούς στον μεγάλο στοχαστή Στέφανο Στεφάνου. Πήγαν χαμένα τα ωραία λόγια που μας έλεγε παλιά ...»
knak  |  18:11

Αρχιεπίσκοπος: Οι εκπαιδευτικοί να αφήσουν τους εγωισμούς

«Ο… ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Όντως αναγνωρίζω τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου στον αγώνα για την απελευθέρωση ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση