ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οδυσσέας: Η Altamira δεν είχε αποτέλεσμα στους πρώτους πέντε μήνες

Παναγιώτης Φιλίππου, Γρηγόρης Μαλιώτη και Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταθέτουν σήμερα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τρεις καταθέσεις,του Παναγιώτη Φιλίππου, Προέδρου της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, του Γρηγόρη Μαλιώτη, μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ και του Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής έχει κλητευθεί να καταθέσει εκ νέου ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής και την περασμένη Πέμπτη. Στην τρίωρη κατάθεση του, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για «επιπόλαιους χειρισμούς» και για «κακοδιαχείριση», ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών ευθυνών.

14:22 Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

14:14 Ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει επίσης πως ο κ. Διονυσίου εκτός από το μισθό ως δημόσιος υπάλληλος εκτός από τις 25 χιλιάδες ετησίως από ΣΚΤ λάμβανε ετησίως από το δημόσιο και υπερωριακή αποζημίωση. Είπε χαρακτηριστικά πώς το 2015 έλαβε 5774 και το 2016 πέραν των 11 χιλιάδων ευρώ.

14:09 Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει στην Επιτροπή πως οι απολαβές της ηγεσίας της ΣΚΤ αυξήθηκαν κατά 50%. Επίσης τόνισε πώς ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ στην ΣΚΤ Διονύσης Διονυσίου δημόσιος υπάλληλος αμείβεται και από την ΣΚΤ με 25 χιλιάδες ετησίως κάτι που όπως είπε τους το επιβεβαίωσε ο κ. Διονυσίου.

14:00 Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει στην Επιτροπή, πως πριν ο Νικόλας Χατζηγιάννης αποχωρήσει από την Τράπεζα Κύπρου υπήρχε εναντίον του πειθαρχική έρευνα η οποία σταμάτησε όταν αποχώρησε για να μεταπηδήσει στην ΣΚΤ.  Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε από τον μαρτυρά να αναφέρει το όνομα του προσώπου που του έδωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία.  

13:49 Η κατάθεση του κ. Μιχαηλίδη επικεντρώνεται στην πρόσληψη του Νικόλα  Χατζηγιάννη. Για την αξιολόγηση του κ. Χατζηγιάννη ο οίκος που είχε προσληφθεί ανέφερε πώς ο υποψήφιος θα έπρεπε να πλαισιωθεί από μια ομάδα για να μπορεί να καλή φουντώνει οι απαιτήσεις του γενικού διευθυντή.

13:36 Ο κ. Χαραλάμπους διερωτάται για τα περί μη ενημέρωσης του Υπουργικού. Ο κ. Μιχαηλίδης απαντά πως από τα σημειώματα που ο ίδιος έχει προκύπτει πως το Υπουργικό ήταν στο σκοτάδι

13:24 Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχίζει να καταγράφει χρονικά την πορεία τη ΣΚΤ το 2018 παρουσιάζοντας κατά κύριο λόγο σημειώματα του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ στην ΣΚΤ Διονύση Διονυσίου τα οποία σε κάποια στιγμή περιείχαν προειδοποιήσεις για το μέλλον της ΣΚΤ αναφέροντας που ενδεχομένως οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΣΚΤ να ανέλθουν στο 1 δισ ευρώ. Μάλιστα ζητούσε την ενημέρωση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως υποστηρίζει ο Γενικός Ελεγκτής στα σημειώματα κατηγορούσε όσους ήταν αντίθετοι με τις δωρεάν μετοχών.

13:05 Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρεται εκτενώς σε κινήσεις που έγιναν για το θέμα των δωρεάν μετοχών τονίζοντας πως ακόμα και εποπτική αρχές της Ε.Ε τόνιζαν για προβλήματα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει στον μάρτυρα πώς υπάρχουν και άλλα θέματα εντούτοις ο κ. Μιχαηλίδης επιμένει στο θέμα των δωρεάν μετοχών υποστηρίζοντας που τα όσα θα αναφέρει είναι σημαντικά

12:52 Τον Νοέμβριο του 2016 με βάση σημείωμα του κ. Διονυσίου προς τον ΥΠΟΙΚ η Κομισιον ανέφερε πως εάν η εισαγωγή της ΣΚΤ στο ΧΑΚ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση η οποία αναγκήπο για νέα κεφάλαια θα έπρεπε να προέλθει μέσω κουρέματος των καταθέσεων αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης

12:46 Ο κ. Χαραλάμπους μέλος της Επιτροπής ρώτα τον κ. Μιχαηλίδης αν πάρα τα πρόβλημα ελέγχου που αντιμετώπισε αυτά ξεπεράστηκαν. Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά πως κάποια στοιχεία η Υπηρεσία τα πήρε μεταιρεία τον διορισμό της Ερευνητικης Επιτροπής. Ο κ. Μιχαηλίδης επικρίνει και πάλι τον ΥΠΟΙΚ.

12:35 Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης πως ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί είναι η μεταπήδηση του κ. Κουρουνά αλλά και των υπαλλήλων της εσωτερικής Μονάδας Διαχείρισης ΜΕΔ στην Altamira

12:23 Ο ρόλος της ΚΤΚ ήταν παθητικός στο θέμα της Altamira διερωτάται ο Γιώργος Χαραλάμπους. Ο κ. Μιχαηλίδης δηλώνει άγνοια για το θέμα αυτό.

12:13 Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 με βάση σημείωμα του κ. Διονυσίου προς των ΥΠΟΙΚ η Altamira δεν είχε αποτέλεσμα στους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας της. Ο κ. Μιχαηλίδης υποστηρίζει πως η Altamira δεν είχε έκθεση σε ρίσκο ακόμα και αν δεν έπιανε τους στόχους της με τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού.

Η πλειοψηφία της Επιτροπείας που υποστήριξε και ενέκρινε την απευθείας ανάθεσης των ΜΕΔ στην Altamira φέρει ευθύνες αναφέρει στην Επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής.

11.55 Ο Γενικός Ελεγκτής κατά την κατάθεσή του ανέφερε πως ο διευθυντής της διεύθυνσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, Βαρνάβας Κουρουνάς, ενώ υποστήριζε ότι πιθανόν να μην είναι η εφικτή η αναζήτηση άλλων εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, βρέθηκε ως επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΣΚΤ, την Altamira.

11:50 Το πρώτο μνημόνιο συναντίληψης ΣΚΤ και Altamira για συνεργασία δεν έγινε μετά από έγκρισης της Εποπτείας ούτε καν ενημερώθηκε. Η απόφαση πάρθηκε από τον ίδιο τον κ. Χατζηγιάννη αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής.

11:46 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τον μάρτυρα για το ρόλο του Νικόλα Χατζηγιάννη στη συμφωνία με Altamira. Ο Γενικός Ελεγκτής απαντά πως η Υπηρεσία του δεν γνωρίζει πως προέκυψε η Altamira.

11:35 Ο κ. Μιχαηλίδης συνεχίζοντας την κατάθεσή του επικεντρώνεται στην αξία της ΣΚΤ και στις προσπάθειες πώλησης, καταλήγοντας πως η πραγματική αξία της ΣΚΤ, παρά τις εκτιμήσεις που γινόντουσαν για 600 εκατ. ευρώ, ήταν «μηδενική» και αυτό φάνηκε όταν έγινε προσπάθεια πώλησης του. Συνάμα ο Γενικός Ελεγκτής επαναλαμβάνει τα περί απόκρυψης στοιχείων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

11:19 Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει στην Επιτροπή το χρονικό για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών στο Συνεργατισμό.

11:06 Ενώπιον της Επιτροπής για δεύτερη φορά ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Ξεκίνησε την κατάθεσή του για το θέμα της παραχώρησης των δωρεάν μετοχών στους καλούς πελάτες του Συνεργατισμού -το οποίο πλάνο ναυάγησε ενώ είχε εκφράσει παράλληλα τότε τη διαφωνία του- κάνοντας και πάλι λόγο για "γινάτι". Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε τον Γενικό Ελεγκτή γιατί επέμενε στο θέμα της παραχώρησης των δωρεάν μετοχών στου καλούς πελάτες του Συνεργατισμού, αφού το συγκεκριμένο θέμα δεν υλοποιήθηκε ποτέ. «Προσπαθούσαν με κάθε τρόπο ακόμα και με αλλαγή του νόμου να μπορέσουν να δώσουν δωρεάν μετοχές» απάντησε το κ. Μιχαηλίδης. 

10:15 Η Υπηρεσία Ελέγχου στην οποία συμμετείχε ο μάρτυρας, εντόπιζε ατασθαλίες και λάθη σε ΣΠΙ. Εισηγήσεις γινόντουσαν ωστόσο όπως αναφέρει συνέπειες δεν υπήρχαν για όσους έκαναν λάθη. Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν ξεκάθαροι ρόλοι στο σύστημα λειτουργίας του Συνεργατισμού. Ο ίδιος έκανε λόγο για «άχρηστους και ανίκανους» γραμματείς. Κατά τον ίδιο υπήρχε μια μυστική συμφωνία ένας άγραφος κανόνας να μην επιβάλλονται κυρώσεις μας έλεγαν από την Υπηρεσία Εποπτείας. «Κάνετε υπομονή» μας έλεγαν.

10:07 Ενώπιον της Επιτροπής ο Γρηγόρης Μαλιώτης μέλος Επιτροπείας ΣΚΤ.

9:59 Ο Γιώργος Φιλίππου ρωτά τον μάρτυρα πως τα ΣΠΙ λειτουργούσαν χωρίς εσωτερικούς ελεγκτές. Τα ΣΠΙ αυτά ζητούσαν μια φορά το χρόνο από ιδιώτες ελεγκτές και τους έκαναν τους λογαριασμούς. Απαντά ο μάρτυρας. Στον Συνεργατισμό ένα καθυστερούμενο δάνειο δεν χαρακτηριζόταν στους τρείς μήνες, που είναι για τις υπόλοιπες τράπεζες αλλά στους εννέα μήνες. Επίσης ένα δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ με καθυστερήσεις 1000 ευρώ, καταγραφόταν με το ποσό της καθυστέρησης και όχι το ποσό του συνολικού δανείου. Επίσης ανανεωνόταν δάνειο ως νέο και έτσι εξαφανιζόταν από τα ΜΕΔ. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Φιλίππου για τον τρόπο διαχείρισης. 

9:42 «Οι μισθολογικές αυξήσεις θα προέκυπταν μέσα από προαγωγές», συμπληρώνει ο μάρτυρας. «Από το 2011 έως και το 2012 η ΣΚΤ και η ΚΤΚ στις εκθέσεις τους φώναζαν πως υπάρχουν προβλήματα αλλά ουδείς λάμβανε μέτρα».

9:37 «Επιπλέον πραγματοποιούσαν συγχωνεύσεις, μια υγιής εταιρεία με μια με προβλήματα προκειμένου να κρύψουν τα προβλήματα που υπήρχαν στις προβληματικές».

9:33 Ο πρόεδρος της Επιτροπής και τα μέλη εκφράζουν την έκπληξή τους για τις αναφορές του μάρτυρα τονίζοντας ότι η περίπτωση αυτή είναι ποινικό αδίκημα. Μετά από το 2008 λήφθηκαν μέτρα ρωτά ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Στο παρά ένα πριν μπούμε στο μνημόνιο γινόντουσαν εισηγήσεις για μισθολογικές αυξήσεις σε ηγετικό επίπεδο. Επιπλέον πραγματοποιούσαν εισηγήσεις, μια υγιής εταιρεία με μια με προβλήματα προκειμένου να μειώσουν τα προβλήματα που υπήρχαν.

9:27 Η συγκεκριμένη περίπτωση όπως αναφέρει ο μάρτυρας έγινε το 1999-2000. Όπως αναφέρει ο κ. Φιλίππου λέει στην Επιτροπή ότι τα όσα υποστήριξε για δάνειο σε πεθαμένο το έμαθε από πρόσωπο που έκανε τον έλεγχο.

9:20 Από το 2008 έως 2013 το μόνο που γινόταν στον Συνεργατισμό ήταν οι συγχωνεύσεις από 118 φθάσαμε στα 98 ΣΠΙ. Κάναμε συγχωνεύσεις για να κρύψουμε αναφέρει ο μάρτυρας στην Επιτροπή φέρνοντας σαν παράδειγμα τις ΣΠΕ Αγίας Φύλας Στρομπίου και Πολεμίου. Έγιναν συγχωνεύσεις αλλά εκεί που υπήρχαν προβλήματα δεν τιμωρήθηκε κανένας. Δάνειζαν ανθρώπους που ήταν πεθαμένοι. Πλαστογραφούσαν τις υπογραφές.

9:15 Ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορίου γνώριζε για τους ελέγχους στις ΣΠΙ επιμένει ο πρόεδρος της Επιτροπής με τον μάρτυρα να απαντά καταφατικά. Όπως είπε ο μάρτυρας σε 78 ΣΠΙ δεν υπήρχε κανένα σύστημα εσωτερικού ελέγχους ενώ σε 58 ΣΠΙ δεν υπήρχε καν εσωτερικός λογιστής. Υπήρχε ελλειπής έλεγχος και εποπτείας.

9:00 Ενώπιον της Επιτροπής Αρέστη έχει παρουσιαστεί ο Παναγιώτης Φιλίππου Πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ.

Ο μάρτυρας αναφέρει στην Επιτροπή τα καθήκοντα που είχε στην ΣΚΤ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τον μάρτυρα να περιγράψει την εμπειρία του από 2001 έως 2008.

Ο κ. Φιλίππου αναφέρει στην Επιτροπή ότι την περίοδο αυτή είχαν γίνει πολλά λίγα προκειμένου ο Συνεργατισμός να συμμορφωθεί με υποδείξεις της Ε.Ε. Το θέμα της εναρμόνισης ήταν πρωτόγνωρο για Συνεργατισμό ουδείς γνώριζε. Το πολιτικό σύστημα ήθελε τις ΣΠΙ ανεξάρτητες.

Οι Επιτροπείες αντικατόπτριζαν την δύναμη των πολιτικών κομμάτων. Κάθε χρόνο η ελεγκτική υπηρεσία συνεργατικών ιδρυμάτων έλεγχε τις ΣΠΙ αναφέρει ο μάρτυρας συμπληρώνοντας πως τα αποτελέσματα των ελέγχων υποβάλλονταν στον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση