ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:04
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Να αφαιρεθούν οι υπερχρεώσεις πριν την εφαρμογή του ΕΣΤΙΑ

Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους Δανειολήπτες, ακόμη και εκείνους που εξυπηρετούν τα δάνεια τους

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) σε ανακοίνωσή του καλεί τις τράπεζες να αφαιρέσουν τις υπερχρεώσεις πριν από την εφαρμογή του σχεδίου ΕΣΤΙΑ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση καλεί τους δανειολήπτες να μην συμμετέχουν σε αυτό.

Αναφέροντας ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν ευνοεί τους Δανειολήπτες αλλά μόνο τις Τράπεζες, αφού τις χρηματοδοτεί εις βάρος των φορολογουμένων, σημειώνει ότι η προσφερόμενη διαγραφή του 1/3 του δανείου τους, αντιστοιχεί περίπου με τις υπερχρεώσεις που οι Τράπεζες αντισυμβατικά και αυθαίρετα χρέωναν και χρεώνουν όλες τις πιστωτικές διευκολύνσεις των Δανειοληπτών.

«Επομένως εάν οι Τράπεζες δεν αφαιρέσουν τις υπερχρεώσεις, οι Δανειολήπτες δεν πρέπει να συμμετέχουν, αφού ούτως ή άλλως δεν θα εγκριθούν από τις τράπεζες σαν βιώσιμοι. Οι Τράπεζες δηλαδή θα κάνουν ό,τι θέλουν», αναφέρεται.

Προστίθεται επίσης ότι το επιτόκιο των δανείων που θα ενταχθούν στο σχέδιο Εστία θα επιβαρύνεται με περιθώριο 2,5% και με βασικό euribor 6 μηνών. Το minimum επιτόκιο θα είναι 2,5% και το maximum 3,5%.

«Αυτό σημαίνει ότι οι Δανειολήπτες που θα ενταχθούν θα πληρώνουν επιτόκιο περισσότερο από το νόμιμο αφού, τώρα το euribor είναι αρνητικό και προβλέπεται ότι θα παραμείνει αρνητικό για αρκετά χρόνια. Κερδισμένες και πάλι θα είναι οι τράπεζες», σημειώνεται.

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει επίσης ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους Δανειολήπτες, ακόμη και εκείνους που εξυπηρετούν τα δάνεια τους, εφ’ όσον φυσικά τηρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις ένταξης.

Θα πρέπει επίσης, αναφέρουν, να βρεθεί λύση για τους μη βιώσιμους Δανειολήπτες αφού αυτοί δεν θα μπορούν να μπουν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ. «Θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει και γι’ αυτούς, αφού κατέστησαν μη βιώσιμοι εξαιτίας των τραπεζών και του κράτους».

Σχετικά με το θέμα των υπερχρεώσεων, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι απέστειλε στους ελεγκτικούς οίκους των Τραπεζών επιστολή με την οποία τους αναλύουν το θέμα, τονίζοντας τους ότι θα έπρεπε οι οικονομικές καταστάσεις των Τραπεζών για τις οποίες ενεργούν ως ελεγκτές τους, να παρουσιάζουν αληθινή και δίκαιη εικόνα τόσο για τους μετόχους τους και τις Εποπτικές Αρχές, όσο και για το επενδυτικό κοινό αλλά και τους πιστωτές των Τραπεζών, αφού απ΄ αυτούς επιχειρούν να αντλήσουν κεφάλαια.

Με την επιστολή μας αυτή, καλούν τους: ERNST YOUNG CYPRUS LTD, ως ελεγκτές της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ, KPMG LIMITED ως ελεγκτές της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ, PWC CYPRUS ως ελεγκτές της Alpha Bank Cyprus Ltd, DELOITTE CYPRUS, ως ελεγκτές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Λτδ, να προβούν στις δέουσες διορθωτικές ενέργειες για τα προηγούμενα χρόνια (από τις αρχές του 2009), κατά την ετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων του 2018, αφού επιβάλλεται ως ελεγκτές των Τραπεζών να δίδουν αληθινή και δίκαιη εικόνα των οικονομικών τους καταστάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Αναστασιάδης: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν πολλά που αφορούν την δικαιοσύνη

«Μα γιατί τόση βία; Υπάρχει και η επόμενη πενταετία…. Να το συνδυάσετε με το τελεφερίκ σιόρ… »
Ai Em  |  09:26

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X