ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:31
 

Σύσταση ειδικής επιτροπής για τα ΜΕΔ

Σε μία εβδομάδα έτοιμη η πρόταση-πλαίσιο από το υπ. Οικονομικών

Newsroom K

Πρόταση-πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα ετοιμάσει το Υπουργείο Οικονομικών την οποία και θα αποστείλει στα πολιτικά κόμματα σε μία εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση για ένα συμφωνημένο πλαίσιο για αντιμετώπιση του θέματος.

Κατά τη συνεδρία την Πέμπτη του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου συζητήθηκε το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ), αποφασίστηκε ακόμα η σύσταση ειδικής επιτροπής στην οποία θα μετέχουν όλα τα κόμματα για να μελετήσουν το θέμα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου.

Το συμβούλιο αρχηγών εξέτασε τρόπους άμβλυνσης του προβλήματος με τη χρήση κρατικών πόρων και την επιβάρυνση των φορολογουμένων. Στο πλαίσιο της σύσκεψης των αρχηγών, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, έγινε εκτενής αναφορά και στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα Εστία, το οποίο τυγχάνει επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις που έχουν κατά καιρούς εκφράσει.

Προδρόμου: Είναι σημαντικό ότι υπάρχει κοινή αντίληψη

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια γόνιμη, παραγωγική σύσκεψη για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση, ευχαρίστησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την προθυμία να συμμετάσχουν και τις προτάσεις και εισηγήσεις που κατέθεσαν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο που είχε την πρωτοβουλία για να ζητήσει και να γίνει αυτή η σύσκεψη.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει και μπορούμε ως Πολιτεία να δράσουμε ώστε να διευκολυνθεί γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κοινό, οι δανειολήπτες, και να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Έχει αποφασιστεί στη βάση ακριβώς της κοινής αντίληψης να λειτουργήσει αμέσως μια τεχνική επιτροπή, με τεχνοκρατική συμμετοχή, εκπροσώπων από τις πολιτικές δυνάμεις, από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, από το Γραφείο του Χρηματο-οικονομικού Επιτρόπου και από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, για να εξεταστούν ενδελεχώς οι προτάσεις και τα ενδεχόμενα.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει σε μερικές μέρες συστηματοποιημένες τις εισηγήσεις που έγιναν σήμερα μαζί με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει ήδη για το σχέδιο Εστία. Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας, η οποία είχε ξεκινήσει από ένα επίπεδο ιδιωτικού δανεισμού της τάξης των 21 δισεκατομμυρίων το 2003, είχε μέσα σε μια δεκαετία, το 2012, βρεθεί με υπερτριπλάσιο τον ιδιωτικό δανεισμό, της τάξης των 72,5 δισεκατομμύρια, και εκεί είναι η πηγή των προβλημάτων. Δυστυχώς τότε είχαν ξεφύγει τα πράγματα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ η Κύπρος παρουσιάζεται μέσα στην Τελωνειακή Ένωση ως μια από τις χώρες που έχει τη μεγαλύτερη πίεση σε προβληματικά δάνεια, ταυτόχρονα είμαστε και η χώρα που έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο. Στη βάση λοιπόν αυτής της προόδου υπάρχει σήμερα η κοινή αντίληψη ότι θα πρέπει να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να γίνει εξειδικευμένα η παρέμβαση της Πολιτείας και η εξειδίκευση θα είναι πραγματικά υπέρ των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν έκτακτα προβλήματα χωρίς δική τους υπαιτιότητα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Προδρόμου

Δηλώσεις Αρχηγών

Η λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να είναι τέτοια που να προστατεύει τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα αλλά ταυτόχρονα θα είναι αυστηρή απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σημείωσε πως θα χρειαστεί να θεσπιστούν νέες νομοθεσίες και να τροποποιηθούν υφιστάμενες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημείωσε πως ο υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε ότι σε μία εβδομάδα η πρόταση της κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι έτοιμη και αφού σταλεί στα κόμματα, θα συγκληθεί νέα σύσκεψη. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ακόμη πως το ΑΚΕΛ δεν θα ανεχθεί να παρθούν αποφάσεις προς όφελος των τραπεζών. Ανέφερε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να καταθέσεις προτάσεις, όχι των κομμάτων».

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας με ικανοποίηση το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα περαιτέρω βήματα. «Απ’ εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση αρμόδιων αρχών που έχουν άμεση εμπλοκή στη διαχείριση αυτού του ζητήματος», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Συμβούλιο Αφερεγγυότητας και το δικαστικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι πάρθηκε η απόφαση για δημιουργία μίας ειδικής επιτροπής, αποτελούμενη από όλα τα κόμματα και άλλους φορείς, η οποία θα αναλάβει να ετοιμάσει σχετική πρόταση. 

Στόχος του ΕΛΑΜ είναι να προστατευθούν οι οικογενειάρχες, βιοπαλαιστές, οι οποίοι αγωνιούν για την πρώτη κατοικία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να προσελκύσουν σοβαρούς επενδυτές, έτσι ώστε να υπάρξει αμοιβαίο όφελος για όλους δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, σε πολύ θετικό κλίμα και υπάρχει συναντίληψη για το πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα και για τους κινδύνους που ελλοχεύει για την κυπριακή οικονομία, κοινωνία και τις ίδιες τις τράπεζες. Ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε ότι το κόμμα του κατέθεσε πριν από μια βδομάδα ολοκληρωμένη πρόταση και από τη συζήτηση προέκυψαν κάποια στοιχεία με τα οποία η πρόταση αυτή θα εμπλουτιστεί.

Ικανοποίηση για τη θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΠΟΙΚ στην πρόταση που κατέθεσε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Γιώργος Περδίκης. Εξέφρασε την ελπίδα «η συζήτηση που θα γίνει στα πλαίσια αυτής της επιτροπής από κυβερνητικούς εκπροσώπους και τεχνοκράτες θα κινηθεί στα πλαίσια τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτων των μέτρων που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. «Αν δεν πάρουμε μόνοι μας μέτρα, και μάλιστα σύντομα, θα μας επιβληθούν και θα είναι πολύ σκληρά και ανυπόφορα για την κυπριακή οικονομία», κατέληξε.

Η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πάρα πολύ σοβαρή δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος, σημειώνοντας ότι θα συσταθεί επιτροπή με στόχο εντός ενός μηνός να παραδώσει συγκεκριμένη πρόταση για επίλυση του προβλήματος.ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση