ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:54
 

Η ευθύνη εποπτείας επενδυτικών προϊόντων στην Επιτροπή Οικονομικών

Συζητήθηκε ποιος θεσμός θα ήταν καλύτερα να αναλάβει την ευθύνη εποπτείας επενδυτικών προϊόντων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Συζήτηση σε σχέση με το ποιος θεσμός, Κεντρική Τράπεζα ή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα ήταν καλύτερα να αναλάβει την ευθύνη εποπτείας επενδυτικών προϊόντων, προέκυψε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση εναρμονιστικού νομοσχεδίου με τίτλο «ο περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και ρυθμιζόμενων αγορών νόμος του 2016», το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θεσπίσει σε νόμο μέχρι τις 3 Ιουλίου του 2017, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Σε εμπιστευτική της επιστολή προς την Επιτροπή Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι δεν έχει ένσταση να αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την εποπτεία αυτών των επενδυτικών προϊόντων που είναι, μεταξύ άλλων, τα παράγωγα προϊόντα, τα Forex (αγορές συναλλάγματος) και τα ομόλογα.

Πάντως, αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι κάποιες χώρες έχουν ενοποιημένη εποπτεία αυτών των προϊόντων, ενώ τέθηκε και θέμα σύγκρουσης συμφερόντων της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την εποπτεία αυτών των προϊόντων και την προστασία των επενδυτών την στιγμή που η ΚΤ εποπτεύει τις τράπεζες και ελέγχει κατά πόσον αυτές είναι ικανοποιητικές κεφαλαιοποιημένες.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου τραπεζών ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι στον υφιστάμενο νόμο η υποχρέωση η οποία αναφέρεται σε προσωπικές συναλλαγές συνοδεύεται από ορισμό «για προσωπική συναλλαγή» καθώς και για «αρμόδιο πρόσωπο» και σημείωσε ότι βάση των ορισμών αυτών οι ΚΕΠΕΥ έχουν ετοιμάσει και εφαρμόσει Κώδικα προσωπικών Χρηματιστηριακών Συναλλαγών για το προσωπικό και άλλα αρμόδια πρόσωπα που παρέχουν τις επενδυτικές υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, ζήτησε όπως περιληφθεί και στο νομοσχέδιο αυτός ο ορισμός για τις προσωπικές συναλλαγές, καθώς και για το αρμόδιο πρόσωπο ούτως ώστε να μπορέσουν οι ΚΕΠΕΥ αν χρειάζεται να προσαρμόσουν τους Κώδικες τους για συμμόρφωση με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου που αναφέρεται σε οργανωτικές απαιτήσεις και προσωπικές συναλλαγές.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή σε δύο εβδομάδες για να δοθεί χρόνος στο Υπουργείο Οικονομικών να ενσωματώσει σε αυτό τις αλλαγές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X