ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα διαμερίσματα στη Λεμεσό επηρεάστηκαν από τις Πολιτογραφήσεις

Στη Λεμεσό υπάρχει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών αγοραστών ρωσικής καταγωγής και δημιουργείται σχέση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη μελέτη που διενήργησε το Υπουργείο Οικονομικών για το Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων και την επίδραση του στην οικονομία συνοδευόμενο από τις αλλαγές που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, διαφαίνονται επιπτώσεις στις τιμές των διαμερισμάτων στην Λεμεσό.

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, το ίδιο το Υπουργείο στην έκθεσή του βλέπει κάποια εντονότερη επίπτωση στις τιμές των διαμερισμάτων της επαρχίας Λεμεσού, εξηγώντας πως ο δείκτης αυξάνεται με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με άλλες επαρχίες, ξεπερνώντας το μέσο όρο.

Για τη Λεμεσό, διαφαίνεται μια σημαντική αύξηση, πάνω από το μέσο όρο και πολύ πιο πάνω από την υπόλοιπη Κύπρο και με την τάση να παραμένει ανοδική. H αύξηση αυτή επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες παράλιες περιοχές. Στη Λεμεσό υπάρχει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών αγοραστών ρωσικής καταγωγής, αναφέρει το Υπουργείο και μιας και η κύρια χώρα των επενδυτών του Προγράμματος είναι Ρώσοι την περίοδο της αύξησης διαφαίνεται κάποια θετική σχέση.

Ένας τρόπος να υπολογιστεί η επίδραση είναι να υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε το Πρόγραμμα και η τάση συνεχιζόταν όπως στις άλλες επαρχίες που διαφαίνεται μια ελαφρά ανοδική πορεία που δεν ξεπερνά τον
μακροχρόνιο μέσο όρο. Η διαφορά είναι από 2% μέχρι 4% βάσει της έρευνας. Επίσης, η σύγκριση του Δείκτη Διαμερισμάτων στη Λεμεσό μπορεί να γίνει και με το δείκτη Διαμερισμάτων της Λευκωσίας όπου η επίδραση του «Προγράμματος» δεν είναι σημαντική, αντί με τον Παγκύπριο δείκτη Διαμερισμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει ήδη και τις ψηλές αυξήσεις της Λεμεσού, σχολιάζει. Σύμφωνα με αυτό, κατά το 2017Τ2-2018Τ1 οι αυξήσεις ήταν σχεδόν 3 π.μ. ψηλότερες και το 2018Τ2 κατά περίπου 4.5 π.μ. ψηλότερες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανάλυση του Υπουργείου, για την επίπτωση στις τιμές των ακινήτων από το Πρόγραμμα σημειώνει πως κατά την περίοδο 2017-2018 η αύξηση διογκώνεται από 0.2% το 2017Τ1 σε 1.7% το 2018Τ2 (μέσος όρος 1.3%). Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως διαμερίσματα παρά κατοικίες. Οι κατοικίες είχαν αύξηση από 0.4% μέχρι 1.1% ενώ τα διαμερίσματα από 3.1% σε 4%. Γεωγραφικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές για τα διαμερίσματα είχε η Λεμεσός και μετά η Πάφος. Στις οικίες σημαντική αύξηση είχε και η Αμμόχωστος. H Λευκωσία και η Αμμόχωστος έχουν πολύ μικρό αριθμό πωλήσεων σε αλλοδαπούς και ακόμα μικρότερο αριθμό πωλήσεων άνω των 500.000.

1.864 επενδυτές

Από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι τη 15η Αυγούστου 2018 εγκρίθηκε η πολιτογράφηση 1.864 επενδυτών εξηγεί. Με τα κριτήρια του 2016, το 2017 ο αριθμός των αιτητών που επένδυσαν σε ακίνητη ιδιοκτησία φθάνει τους 372 και το 2018 τους 322. Η ανέγερση των ακινήτων υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2014-2017. Τα έτη αυτά και ειδικά το 2016 και 2017 παρουσίασε έντονη δραστηριότητα η Επαρχία Λεμεσού και Πάφου.

H ανάλυση της επίπτωσης στις τιμές των ακινήτων θα είναι περισσότερο ποιοτική μιας και τα στοιχεία για το Πρόγραμμα είναι συνολικά για όλη την Κύπρο και δεν είναι διαθέσιμη κατανομή ανά επαρχία. Σύμφωνα με το Υπουργείο, καταγράφεται από τη μια αύξηση στο δείκτη τιμών και μεγάλη αύξηση επενδυτών στο κριτήριο Α.1. Τα έτη 2017 και 2018. Η αύξηση οφείλεται στα διαμερίσματα κυρίως (επαρχίες Λεμεσού, Λευκωσίας, Πάφου) και σε κατοικίες (επαρχίες Αμμοχώστου, Πάφου και Λεμεσού).

Από την άλλη διαπιστώνεται από τα στοιχεία από τις Επαρχιακές Διοικήσεις για την απόκτηση ακίνητης ιδιοκτησίας από αλλοδαπούς γενικά, ότι οι αλλοδαποί πραγματοποιούν αγορές ακίνητης ιδιοκτησίας κυρίως στη Λεμεσό, Πάφο και Λάρνακα. Στη Λεμεσό κυρίως Ρώσοι αγοράζουν διαμερίσματα. Στη Λάρνακα κυρίως διαμερίσματα με αγοραστές Λιβανικής Καταγωγής. Στην Πάφο κατοικίες και διαμερίσματα από Ρώσους και Κινέζους υπηκόους, οι Κινέζοι κυρίως κατοικίες και οι Ρώσοι και από τα δύο. Στην Αμμόχωστο είναι Ρώσοι,
Λιβάνιοι και Κινέζοι.

Οι κύριες δύο εθνικότητες στο Πρόγραμμα είναι οι Ρώσοι με μεγάλη διαφορά και οι Κινέζοι. Επίσης η Λευκωσία έχει μικρό αριθμό συναλλαγών και η όποια αύξηση δεν οφείλεται στο Πρόγραμμα. Η Αμμόχωστος έχει επίσης μικρό αριθμό συναλλαγών και η επίδραση του Προγράμματος είναι στις κατοικίες. Στη Λάρνακα η αύξηση είναι μικρή και οφείλεται γενικά στην αυξημένη ζήτηση, οι αγοραστές είναι κυρίως Λιβάνιοι και η όποια αύξηση δεν φαίνεται να οφείλεται στο Πρόγραμμα.
Άρα η μελέτη επικεντρώνεται (1) στις τιμές των διαμερισμάτων στη Λεμεσό, (2) στις τιμές των διαμερισμάτων στην Πάφο, και (3) στις κατοικίες στην Αμμόχωστο.

Στις άλλες επαρχίες

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, o δείκτης είναι σήμερα στο 75.3 και ο μακροχρόνιος μέσος όρος στο 86.3 το οποίο δείχνει μια τάση για ομαλοποίηση μιας και οι αυξήσεις είναι μικρές και σταδιακές. Η μείωση στις τιμές από την κορύφωση (2008Τ3) είναι γύρω στο 30% και η αύξηση από το κατώτατο σημείο (2016T2) είναι 2.8%.

  • Όσον αφορά τα διαμερίσματα στην Πάφο, σήμερα ο δείκτης είναι στα 67.2 και ο μέσος όρος στο 73.4. Στις οικίες ο δείκτης είναι στο 79.9 και ο μέσος όρος στο 86.7 άρα στην Πάφο. Το 2017 παρουσίασε κάποια αύξηση στις οικίες το οποίο πιθανόν να οφείλεται στις αγορές κατοικιών από Κινέζους λόγω του Σχεδίου.
  • Στην Αμμόχωστο, ο δείκτης τόσος στις οικίες όσο και στα διαμερίσματα είναι κάτω από το μέσο όρο έχει όμως μια μικρή ανοδική τάση.
  • Στη Λάρνακα υπάρχει ελαφρά ανοδική τάση και στη Λευκωσία υπάρχει κάποια αύξηση στα διαμερίσματα.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η  διόρθωση στις τιμές των ακινήτων σε περιοχές με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον όπως στη Λεμεσό είναι ταχύτερη και ξεπερνά το διπλάσιο από περιοχές με υποτονικό ενδιαφέρον όπως η Λευκωσία.

Πιθανόν το ίδιο αποτέλεσμα ισχύει και στα ενοίκια τονίζεται. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία μέσω του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), η αύξηση στα ενοίκια στη Λεμεσό είναι πάνω από τον μέσο όρο.

"Οι αγορές ακινήτων, ιδίως σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, είναι συγκοινωνούντα δοχεία και επομένως όλες οι επαρχίες επηρεάζονται έστω και σε μικρότερο βαθμό και αυτό μπορεί να δειχθεί από το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο σε λιγότερο από το επενδυτικό πρόγραμμα, καταλήγει η μελέτη για τις τιμές. Ανά είδος και επαρχία, μόνο τα διαμερίσματα στη Λεμεσό έχουν σήμερα τιμή πάνω από το μέσο όρο και δείχνουν σημεία υπερθέρμανσης. Σήμερα ο δείκτης είναι στα 83.1 και ο μέσος όρος 82.8 και η τάση είναι ανοδική. Στις οικίες, ο δείκτης σήμερα είναι στο 77.8 αρκετά κάτω από τον μέσο όρο του 85.1", καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X