ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ευρω-ομόλογα έφεραν 4,7 δισ. από το 2014

Μόλις χθες εξέδωσε 7ετές ομόλογο, κλείνοντας στα 850 εκατ. το βιβλίο προσφορών από διεθνείς επενδυτές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ποσό 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει αντλήσει η Κύπρος από τις διεθνείς αγορές από το Μάιο του 2014 μέσω ευρωπαϊκών μεσοπρόθεσμων ομολόγων (ΕΜΤΝ), σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης για τη χώρα.

Ορόσημο όμως για τη χώρα ήταν το 10ετές ομόλογο που εξέδωσε η Κύπρος στην εκπνοή της εξόδου της από το μνημόνιο, από το οποίο άντλησε περί το 1 δισ. ευρώ.  Παράλληλα, όμως, σε αρκετές εκδόσεις ομολόγων, η Κυπριακή Κυβέρνηση προχωρούσε σε ανταλλαγή τριών υφιστάμενων ομολόγων με νέα ομόλογα για να μεταχρονολογηθούν, με στόχο να εκμεταλλευθεί την υποχώρηση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.Το 2014 κατάφερε η Κύπρος επί σημερινής Προεδρίας να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, καθώς , η τελευταία φορά που εξέδωσε χρέος, ήταν μετά τον Οκτώβριο του 2010, όταν είχε εκδώσει πενταετές ομόλογο 1 δισ. με απόδοση 3,84%. Το 2011 αποκλείστηκε από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά είχαν ξεπεράσει το 6-7%.
Χθες όμως, η Κύπρος βγήκε για ακόμα μια φορά στις αγορές, με 7ετές ομόλογο και άντληση 850 εκατ. ευρώ, με τη μέθοδο ανταλλαγής/επαναγοράς υφιστάμενων ομολόγων της Δημοκρατίας, με επιτόκιο στο 2,75% και απόδοση στο 2,80%.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου είπε ότι η ΚΔ εξασφάλισε το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει εξασφαλίσει ποτέ ως Δημοκρατία η Κύπρος. 

Παράγοντες της αγοράς είπαν στην «Κ» πως πράγματι το επιτόκιο του 2,75% είναι μικρό και οι επενδυτές έτρεξαν να αγοράσουν, αφού τα χρήματα που έχουν να λάβουν, υπερκεράζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Πρόσθεσαν ότι συνέφερε στους επενδυτές, διότι η Κύπρος έχει ένα «Χ» ρίσκο και θα πληρωθούν όπως θα αναλάμβαναν μεγαλύτερο. Τέλος, είπαν ότι και οι ίδιοι βλέπουν ότι η Κύπρος ανακάμπτει και το ρίσκο ναι μεν υπάρχει «στα χαρτιά», αλλά επί της ουσίας δεν έχουν να φοβηθούν. «Ήταν συμφέρουσα επιλογή για τους ξένους επενδυτές και αυτό κατεγράφη στο ενδιαφέρον τους».


Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Ρουγκάλα στην Οικονομική «Κ» 

Γίνετε συνδρομητές της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X