ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τέλος για τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων

Με οριακή πλειοψηφία κατάργησε η Βουλή τη Μονάδα

ΚΥΠΕ

Με 26 ψήφους υπέρ και 24 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής κατάργησε τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων. Ο καταργητικός νόμος ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ. Πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για μετονομασία της μονάδας αποκρατικοποιήσεων σε μονάδα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας κατόπιν του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για κατάργηση της μονάδας δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς.

Εναντίον της πρότασης του ΑΚΕΛ ψήφισαν οι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ. Την ώρα της ψηφοφορίας εκτός αιθούσης ήταν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Ως εκ του αποτελέσματος, η πρόταση των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ που προνοούσε τη μετονομασία της μονάδας αποκρατικοποιήσεων σε μονάδα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας και τον καθορισμό δημοσίου υπαλλήλου ως επικεφαλής της μονάδας, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Με βάση την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών ο νόμος που ψηφίστηκε καταργεί τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί βάσει σχετικής νομοθεσίας του 2014 αφενός, και αφετέρου την ίδιας τη νομοθεσία για την αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Επιτροπή Οικονομικών δεν αναμένεται να εξετάσει το αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €53,6 χιλ. για τη μισθοδοσία των τριών εμπειρογνωμόνων που στελεχώνουν τη μονάδα, για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που είχε καταθέσει πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη συζήτηση που εξελίχθηκε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι σε άλλες εποχές αντί της αγοράς υπηρεσιών, θα γινόταν πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα έμενε για πάντα στο δημόσιο.

Ο κ. Κουλλάς, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι εμπειρογνώμονες εκτελούν διοικητικά καθήκοντα και ανέφερε ότι θα έπρεπε πάντα να είχαμε μια μονάδα για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης διατύπωσε τη θέση ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν κρατικοί οργανισμοί για να πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η ύπαρξη της μονάδας κοστίζει στι κράτος 215.000 ευρώ το χρόνο για τρεις ανθρώπους που κάνουν τους μεσάζοντες για αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων.

«Η θέση μας είναι σαφής, ότι θα πρόκειται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος αν μετατρέψουμε τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων σε μονάδα αξιοποίησης κρατικής περιουσίας» είπε, προσθέτοντας ότι αυτές τις αρμοδιότητες μπορεί να τις αναλάβει το υπουργείο οικονομικών.

Με την κατάργηση της μονάδας συνέχισε, δεν προκύπτει οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα, καθώς τα συμβόλαια λήγουν το Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων εκ μέρους του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ παρέχει φύλλο συκής στον ΔΗΣΥ και τις πολιτικές αποκρατικοποιήσεων του κ. Αναστασιάδη.

Η κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου απέρριψε την αναφορά του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ότι το ΔΗΚΟ παρέχει φύλλο συκής στην πολιτική της ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη.

«Θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι η κρατική περιουσία πρέπει να τυγχάνει αξιοποίησης προς το ευρύτερο καλό, χωρίς να παραπέμπει σε καταστάσεις περασμένων δεκαετιών ή να σημαίνει ότι αυτή θα παραδίνεται στα χέρια ιδιωτών που θα θησαυρίζουν», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ορθολογική διαχείριση της κρατικής περιουσίας και πως θα έπρεπε να υπάρχει μια συγκεκριμένη επιτροπή που να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι με την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ, η μονάδα θα αλλάξει τα ρούχα και θα συντηρηθεί για να κάνει αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει το προηγούμενο διάστημα.

«Αν τα υπουργεία δεν μπορούν να αναλάβουν την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, να δηλώσουν ανικανότητα» είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία έχει σχετική πρόταση την οποία θα καταθέσει σύντομα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι πράγματι χρειάζεται ειδική μονάδα για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

«Το γεγονός ότι (με τη δημιουργία της μονάδας) φορτώθηκε το δημόσιο μια τεράστια δαπάνη και βασιλικά συμβόλαια, πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Ελέγχου και τον Γενικό Ελεγκτή» συνέχισε και κάνοντας λόγο για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος είπε ότι θα ήταν «ευχής έργο να βάλουμε ταφόπετρα σε ένα σκάνδαλο».

Την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα εξέφρασε μέσω Twitter ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

 


  

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X