ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέμα αποχώρησης Μπουλούτα έθεσε η Κεντρική στη Λαϊκή το Νοέμβριο 2011

Αυτό προέκυψε από τη μαρτυρία του τότε μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Πλάτωνα Λανίτη

ΚΥΠΕ

Θέμα αποχώρησης του τότε Διευθύνοντος Σύμβουλου του ομίλου της Marfin Λαϊκής Ευθύμιου Μπουλούτα είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2011, θέση με την οποία δεν είχαν συμφωνήσει τα μέλη του ΔΣ, όπως προέκυψε από τη μαρτυρία του τότε μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Πλάτωνα Λανίτη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Η μαρτυρία του κ. Λανίτη, δόθηκε στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας της ποινικής υπόθεσης εναντίον τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί η Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, στις 10.00.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Ευθύμιος Μπουλούτας, ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής, ο μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Μάρκος Φόρος.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.

Ο μάρτυρας είχε κληθεί να αναγνώσει χειρόγραφες σημειώσεις του τότε Γραμματέα του ΔΣ Στέλιου Χατζηιωσήφ, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας την επόμενη εβδομάδα, αναφορικά με τις συνεδρίες του ΔΣ του ομίλου στις 21 και 29/11/2011 για να δει κατά πόσο θυμάται και ο ίδιος ότι συνέβησαν έτσι τα πράγματα όπως αναγράφονται στις σημειώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου ο μάρτυρας ανέφερε ότι σχετικά ότι με κάθε επιφύλαξη, δεν θυμάται αν είχε έλθει επιστολή ή αν ήταν προφορικά, αλλά είχε ληφθεί το μήνυμα από την Κεντρική Τράπεζα ότι «ο κ. Μπουλούτας πρέπει να αποχωρήσει».

Αντεξεταζόμενος λίγο αργότερα από τον δικηγόρο του κ. Μπουλούτα Ανδρέα Χαβιαρά ανέφερε απάντησε θετικά σε ερώτημα αν τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν ότι ο κ. Μπουλούτας έπρεπε να παραμείνει και να μην γίνει αυτό ήθελε η Κεντρική Τράπεζα.

Σε άλλο σημείο των σημειώσεων του κ. Χατζηιωσήφ ο κ. μάρτυρας διάβασε ότι ο κ. Μπουλούτας αναφέρθηκε σε αξιολόγηση απομείωσης των εργασιών στην Ελλάδα η οποία θα πρέπει να γίνει μάλλον με την βοήθεια συμβούλων για το κατ’ εκτίμηση ποσό των 400 εκατ. ευρώ.

Σε διάφορες ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων ο κ. Λανίτης ανέφερε ότι λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία δεν θυμάται και βρήκε υποβοηθητικά τα σχετικά πρακτικά. Σίγουρα ορισμένα ξανάρχονται στο μυαλό, αλλά αρκετά φρεσκάροντας την μνήμη μου με τα πρακτικά, είπε.

Ο μάρτυρας δεν μπορούσε επίσης να θυμηθεί κατά πόσο είχε υπάρξει οποιαδήποτε έντονη συζήτηση ή διαφωνία για το θέμα της υπεραξίας των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα, αν είχε εκφράσει έντονη άποψη επ’ αυτού η τότε οικονομική διευθύντρια του ομίλου Αννίτα Φιλιππίδου, ή αν είχε ο ίδιος οποιαδήποτε ενημέρωση ότι τα οικονομικά αποτελέσματα δεν πληρούσαν τα λογιστικά πρότυπα.

Ανέφερε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα ετοιμάζονταν από την οικονομική διεύθυνση και περνούσαν από την επιτροπή ελέγχου πριν έρθουν στο ΔΣ. Τα πρακτικά, πρόσθεσε, έρχονταν στο Συμβούλιο στην επόμενη συνέδρια, παρουσιάζονταν από την διεύθυνση, και η Επιτροπή Ελέγχου έκανε εισήγηση για έγκριση των αποτελεσμάτων και των λογαριασμών.

Σε ερώτηση της κ. Παπαγαπίοιυ για την τα πρακτικά της επιτροπής ελέγχου του ομίλου ημερομηνίας 30/08/2011 στα οποία γίνεται αναφορά ότι λέχθηκε στους εξωτερικούς ελεγκτές PWC και Grant Thornton ότι θα γίνει αξιολόγηση (assessment) της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα για τις 30/09/2011, ανέφερε ότι λογικά θα πρέπει να τα είχε δει αφού η συνήθης πρακτική ήταν να παρουσιάζονται στο ΔΣ.

Νωρίτερα σήμερα κατέθεσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η λειτουργός του τμήματος εισαγωγής αξιών του ΧΑΚ Άντρη Ανδρέου, στο πλαίσιο της κατάθεσης της οποίας κατατέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου 143 ανακοινώσεις του τραπεζικού ομίλου Marfin Λαϊκής στο ΧΑΚ το 2011, περιλαμβανομένων των ανακοινώσεων για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Όπως ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις οι εκδότες οι οποίοι είχαν εισηγμένους τίτλους στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου, είχαν υποχρέωση να καταρτίζουν και να δημοσιοποιούν τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τις πρόνοιες των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς. Πρόκειται για μια υποχρέωση, η οποία πλέον ισχύει μόνο για τις οικονομικές καταστάσεις του εξαμήνου και του έτους.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες, η πρώτη για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και η δεύτερη για το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, χειραγώγησαν την αγορά. Δηλαδή, ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, διέδωσαν πληροφορίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο κοινό που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν ότι υπήρξε απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα (Marfin Egnatia Bank), η οποία ανερχόταν στα €330 εκ. τουλάχιστον, παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.

Κατηγορούνται, επίσης, ότι με την με την Marfin Popular Bank, μεταξύ 29 Νοεμβρίου του 2011 και 28 Φεβρουαρίου του 2012, στη Λευκωσία, και ενώ ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, προέβησαν σε παραπλανητική ανακοίνωση. Δηλαδή, στις 29/11/11 δημοσιοποίησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τη συνοπτική ενδιάμεση ενοποιημένη οικονομική κατάσταση για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, αποκρύβοντας την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X