ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τη δοσολογία της ποσοτικής εξετάζει η ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου

Δύο τα στρατόπεδα, το ένα υπέρ της πολύ σταδιακής αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, ενώ το άλλο οι υπέρμαχοι των υψηλών επιτοκίων δανεισμού

Kathimerini.gr

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να αλλάξουν την εκτίμησή τους για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και τις απειλές που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου είναι πιθανόν η ΕΚΤ να εξαλείψει από την ανακοίνωσή της την υπόσχεση να αυξήσει τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, αν χρειαστεί. Θα είναι το πρώτο βήμα μιας πολύμηνης διαδικασίας, όπου η ΕΚΤ θα προχωρεί, πολύ σταδιακά, σε αλλαγή της πολιτικής της, με απώτερο στόχο την εξομάλυνση των επιτοκίων δανεισμού.

Στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν για πρώτη φορά το ακανθώδες ζήτημα της εξόδου από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων δύο ετών. Με την οικονομία της Ευρωζώνης να επιταχύνει, τους βασικούς οικονομικούς δείκτες να είναι θετικοί, τους υπέρμαχους της πολιτικής των υψηλών επιτοκίων δανεισμού να πιέζουν επί μήνες για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και τους τραπεζίτες να πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, φαίνεται πως έφτασε η ώρα για την πρώτη «σύγκρουση» στο εσωτερικό της ΕΚΤ. Η πρώτη αλλαγή φαίνεται πως θα είναι η ανακοίνωση που εκδίδει η ΕΚΤ έπειτα από κάθε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, όπου αναλύει την κατάσταση της οικονομίας, τους κινδύνους που την απειλούν και περιγράφει τη στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα. Είναι, λοιπόν, πιθανό στις 8 Ιουνίου η ΕΚΤ να αλλάξει τη φράση όπου εκτιμά πως είναι περισσότερες οι πιθανότητες η οικονομία να εξελιχθεί χειρότερα απ’ ό,τι έχει προβλέψει η ΕΚΤ (downside risks) και πως αν χρειαστεί είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα ενίσχυσης, όπως να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων. «Μετά τις γαλλικές εκλογές μειώθηκε σαφώς ο πολιτικός κίνδυνος, οι οικονομικοί δείκτες είναι σε μεγάλο βαθμό θετικοί, οπότε ήρθε ο καιρός να το αναγνωρίσουμε», λέει στο Reuters μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πλέον, η Ευρωζώνη δεν απειλείται από αποπληθωρισμό, αν και αυτός δεν έχει επιστρέψει ακόμη σταθερά στον στόχο του 2%, οπότε η συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΚΤ στρέφεται στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε η κεντρική τράπεζα να εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική και κυρίως στη σειρά και στον ρυθμό με τον οποίο θα γίνουν οι αλλαγές.

Στο εσωτερικό της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα, με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι, τον αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάνσιο, τον επικεφαλής οικονομολόγο Πέτερ Πρατ και την πλειονότητα των κεντρικών τραπεζιτών να τάσσονται υπέρ της πολύ σταδιακής αλλαγής της νομισματικής πολιτικής ώστε να μην αυξηθεί απότομα το κόστος δανεισμού για κράτη και επιχειρήσεις και να μην εκδηλωθεί αναταραχή στις αγορές.

Απέναντί τους βρίσκονται οι υπέρμαχοι των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, όπως ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, ο Αυστριακός και ο Ολλανδός συνάδελφός του και τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ζαμπίνε Λαουτενσλάγκερ και Μπενουά Κερέ, που επιμένουν πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα προς την εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής, ώστε να μην αναγκαστεί να το πράξει αργότερα υπό πιο πιεστικές συνθήκες. Μόλις τη Δευτέρα ο κ. Ντράγκι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως εξαιτίας του χαμηλού δομικού πληθωρισμού είναι «πεπεισμένος» πως εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της περιφέρειας ανησυχούν πως ενδεχόμενη απότομη αλλαγή της επικοινωνιακής πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές, κίνδυνο που έχει επισημάνει και η ίδια η ΕΚΤ. Ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διεξαχθεί η σχετική συζήτηση στις 8 Ιουνίου, δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Ολους τους επόμενους μήνες η «μάχη» που θα δοθεί στο εσωτερικό της ΕΚΤ θα αφορά ακριβώς την ταχύτητα αλλά και τη σειρά με την οποία θα γίνουν οι αλλαγές στην πολιτική της.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ η επικρατούσα άποψη (και του Βάιντμαν) είναι πως όταν αποφασιστεί η διακοπή του, αυτή θα πρέπει να γίνει σταδιακά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X