ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:11
 

Το 66% λέει ναι στο ταμείο των κουρεμένων

Δημοσκόπηση της «Κ» δείχνει πιο θετικούς στην εν λόγω απόφαση ψηφοφόρους του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η δημοσκόπηση της «Κ» δείχνει πως το 66% των πολιτών συμφωνεί με την πρόταση ίδρυσης ταμείου που στόχο έχει τη σταδιακή αποζημίωση των πληγέντων από το κούρεμα των καταθέσεων και των κατόχων αξιογράφων, με το 27% να διαφωνεί.

Όπως όλα δείχνουν, πιο θετικοί στην εν λόγω απόφαση είναι ψηφοφόροι του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ λιγότερο θερμοί οι ψηφοφόροι του Σταύρου Μαλά και της Συμμαχίας Πολιτών.

Από τη δημοσκόπηση διαφαίνεται πως το 77% των πολιτών που στηρίζουν τον Νίκο Αναστασιάδη συμφωνούν με την ίδρυση του εν λόγω ταμείου ενώ μόλις το 18% διαφωνεί. Το 60% των οπαδών του Νικόλα Παπαδόπουλου βλέπουν θετικά μία τέτοια κίνηση ενώ το 33% διαφωνεί.

Από πλευράς του Σταύρου Μαλά το 58% συμφωνεί, ενώ το 33% βλέπει αρνητικά μία τέτοια κίνηση. Το 63% των οπαδών του Γιώργου Λιλλήκα συμφωνεί ενώ το 29% διαφωνεί. Ενδιαφέρον παρατηρείται στο γεγονός ότι ψηλό ποσοστό στην δημιουργία του εν λόγω ταμείου συγκεντρώνεται και από τους οπαδούς του Χρίστου Χρίστου καθώς το 71% συμφωνεί και το 19% διαφωνεί.

Πρώτοι στον ΔΗΣΥ

Ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό για τη δημιουργία του εν λόγω ταμείου συγκεντρώνεται από οπαδούς του ΔΗΣΥ καθώς το 76% συμφωνεί και το 19% διαφωνεί. Από πλευράς του ΑΚΕΛ το 61% συμφωνεί ενώ το 30% βλέπει αρνητικά μία τέτοια κίνηση. Στο ΔΗΚΟ το 69% κρίνει θετικά την κίνηση ταμείου και το 25% αρνητικά. Στο ίδιο πλαίσιο με το ΑΚΕΛ κινείται και η ΕΔΕΚ με το 61% να συμφωνεί και το 33% να διαφωνεί.

Από τη Συμμαχία Πολιτών το 57% βλέπει θετικά μια τέτοια κίνηση και το 32% αρνητικά ενώ από τους οπαδούς της Αλληλεγγύης το 67% βλέπει θετικά τη δημιουργία ταμείου και το 22% αρνητικά. Από τους Οικολόγους το 65% συμφωνεί με την κίνηση και το 27% αρνητικά, ενώ το 69% βλέπει θετικά τη δημιουργία ταμείου και το 25% αρνητικά.

Το ταμείο

Υπενθυμίζεται ότι ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιαδης ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα τη δημιουργία ταμείου για κουρεμένους ωστόσο τη συζήτηση είχε φέρει στην επιφάνεια η «Κ» με σχετικά δημοσιεύματα.

Ο κ. Γεωργιαδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε απόφαση για ενεργοποίηση του εθνικού ταμείου αποζημιώσεων που συστάθηκε το 2013 ενώ θα διατεθούν €25 εκ. ως αποθεματικό μέσω του προϋπολογισμού, ενώ αποφάσισε την παραχώρηση κρατικής περιουσίας στο ίδιο ταμείο.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα προσδιοριστεί η έκταση της επόμενης συνεισφορας προς το Ταμείο και αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται για τα επόμενα χρόνια βάση των οικονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας, δίχως να διακυβευεται η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών.

Το χρονικό του κουρέματος

Το κούρεμα αποτελούσε ένα πείραμα για τους Ευρωπαίους, που αποφάσισαν να το κάνουν σε βάρος της Κύπρου, προφανώς λόγω της μικρής οικονομίας της που δεν αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στις 15 Μαρτίου το 2013 ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την πολιτική απόφαση που θα έπρεπε να παρθεί για την Κύπρο και το πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις γεμάτες ένταση, αποφασίστηκε
κούρεμα 6,75% μέχρι τις €100.000 και 9,5% για τις καταθέσεις από τις €100.000 και άνω σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%. Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες έκλεισαν ουσιαστικά επ` αόριστον μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα περνούσε η απόφαση από την Βουλή. Την Τρίτη 19 Μαρτίου το βράδυ η Κυπριακή Βουλή, με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές, απέρριπτε την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων.

Τελικώς η οδυνηρή απόφαση για κλείσιμο της λαικής και μετατροπή της σε «καλή» και «κακή» Την νύχτα της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε στον λαό τους λόγους που δέχθηκε την απόφαση.

Άμεση συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο υπήρξε η αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την Κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2013 στο 15,9%, από 12,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 και 11,1% στο αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η ερευνα της symmetron market research εγινε με τηλεφωνικες συνεντευξεις 830 ατομων. Διαβαστε ολη την ερευνα για τις εκλογες και την προθεση ψηφου αυριο στην Καθημερινη της Κυριακης.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το ερώτημα δεν είναι αν συμφωνεί κανείς η όχι με την προτεινόμενη διευθέτηση αλλά κατά πόσον αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της παροχολογίας του προέδρου . Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός και υποτίμηση των πολιτών, δυο μήνες πριν τις εκλογές ο πρόεδρος να επιχειρεί να εξαγοράσει με παροχές της τελευταίας στιγμής και το χειρότερο να πιστεύει ότι και οι πολίτες είναι έτοιμοι να πουληθούν.

Leo
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση