ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΔΝΤ θα παρακολουθεί την Κύπρο μέχρι το 2019

Ευχαριστημένο το Ταμείο από τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας - Βασικός πυλώνας η ανάπτυξη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ευχαριστημένο από την Κύπρο παρουσιάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπειτα από την αξιολόγηση της χώρας στο δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο που διενήργησε.

Εντούτοις, παρά την ικανοποίησή τους για την ανάκαμψη της οικονομίας συνοδευόμενη από σταθερή μείωση του ποσοστού ανεργίας και του δημοσίου χρέους, αλλά και τη δημιουργία ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, το Ταμείο υπογραμμίζει πως τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των τραπεζών και το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένουν υψηλά. Για τα δύο προβλήματα που εντόπισαν και που δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, κάλεσαν τις κυπριακές αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους. «Η πολιτική και κοινωνική αποδοχή της στρατηγικής αθέτησης εξακολουθεί να υπονομεύει τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις 4 Ιουνίου 2018, η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταμηνομιακό έλεγχο της Κύπρου, επεκτείνοντας παράλληλα την παρακολούθηση έως τις 31 Ιουλίου 2019. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ, η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου έχει ενισχυθεί, με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει στο 3,9% το 2017. Αυτή η οικονομική ανάκαμψη προκύπτει από τον τομέα των κατασκευών, του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται με σταθερό ρυθμό, ενώ η συγκρατημένη αύξηση των τιμών και των μισθών ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα, συμβάλλοντας στη συγκράτηση της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες στήριξαν την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, συνεχίζει, συμβάλλοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα και στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους.

Ισχυρή η ανάπτυξη

Η σημερινή έντονη επέκταση προβλέπεται να επεκταθεί και στο μέλλον τονίζεται, καθώς η ανάπτυξη θα φθάσει το 4% το 2018 και στο 4,2% το 2019. Ο έντονος ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας στηρίζεται σε τρέχοντα και προγραμματισμένα κατασκευαστικά έργα εξηγεί, και περιορίζεται μόνο με την επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς τα νοικοκυριά εντείνουν τις αποπληρωμές δανείων με την πάροδο του χρόνου. Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά προς το 2,5%, καθώς τα έργα κατασκευών θα ολοκληρώνονται. Οι επενδύσεις, προσθέτει, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, αναμένεται να αυξήσουν κάπως τη δυνητική ανάπτυξη. Τα διατηρούμενα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα κατά 4-4,5% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2018-23, σε συνδυασμό με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα συμβάλλουν στη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους στο 72% του ΑΕΠ έως το 2023, μετά από αύξηση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές του 2018 από τα ομόλογα που εκδόθηκαν για χάρη της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Υπογραμμίζει δε, ότι, η χαμηλή ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και η ανεπαρκής διαφοροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν πηγές κινδύνων για την αντιμετώπιση αυτών των προοπτικών.

Πρέπει να μειωθούν τα ΜΕΔ

Οι Διεθνείς δανειστές τόνισαν το πόσο κρίσιμο είναι να επιτευχθεί μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποφασιστικό και διαρκή τρόπο. Τόνισαν δε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να κεφαλαιοποιούνται επαρκώς, να παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις και ότι τα δάνεια που θα μεταβιβάζονται στον φορέα ειδικού σκοπού που θα δημιουγηθεί θα ανασυγκροτούνται γρήγορα. Πρότειναν και αυτοί με τη σειρά τους την τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου για την αφερεγγυότητα και του πλαισίου των εκποιήσεων για να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Συγκεκριμένα για το Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ ονόματι ΕΣΤΙΑ που αναμένεται να δημιουργηθεί, το ΔΝΤ τόνισε ότι αποσκοπεί στο να ενθαρρυνθούν οι ευάλωτες ομάδες να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, για να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος και να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση