ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βελτιώθηκε ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ στις κυπριακές τράπεζες

Ο δείκτης των ΜΕΧ βελτιώθηκε στο 45,42% από 41,37%, που ήταν το πρώτο τρίμηνο, με την Κύπρο να βρίσκεται πλέον στο μέσον της ΕΕ

ΚΥΠΕ

Σημαντική βελτίωση στον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) εις βάρος όμως των κεφαλαίων τους, σημείωσαν οι κυπριακές τράπεζες, όπως καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Σύμφωνα με τον πίνακα κινδύνου (Risk Dashboard) της ΕΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΧ βελτιώθηκε στο 45,42% από 41,37%, που ήταν το πρώτο τρίμηνο, με την Κύπρο να βρίσκεται πλέον στο μέσον της ΕΕ και συγκεκριμένα στην 13η θέση με τον ευρωπαϊκό μέσο να βρίσκεται στο 45%.

Ωστόσο, η αύξηση των προβλέψεων επηρέασε αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών, αφού ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης υποχώρησε από το 16,56%, που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2017, στο 15,29%, αν και βρίσκονται πάνω από τα εποπτικά όρια.

Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική προχώρησαν στο πρώτο εξάμηνο σε αύξηση των προβλέψεων κατά €500 εκατομμύρια και €50,3 εκατομμύρια αντίστοιχα, κάτι που απορρόφησε την κερδοφορία τους.

Μικρή βελτίωση σημειώθηκε και στο δείκτη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ), ο οποίος σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα ήτοι στο 42,7%. Στην πρώτη θέση των ΜΕΧ βρίσκεται η Ελλάδα με 46,53%, ενώ χαρακτηριστικό της μεγάλης διαφοράς που έχουν Κύπρος και Ελλάδα είναι ότι η χώρα με το τρίτο ψηλότερο δείκτη ΜΕΧ είναι η Σλοβενία με μόλις 13,3%.

Στο σύνολο της ΕΕ, ο δείκτης ΜΕΧ υποχώρησε στο 4,5%, που είναι το χαμηλότερο σημείο από το 4ο τρίμηνο του 2014.

Άλλος ένας δείκτης που καταδεικνύει το υψηλό ρίσκο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είναι ο δείκτης των απομειωμένων στοιχείων ενεργητικού ως προς τα συνολικά στοιχεία ενεργητικού ο οποίος αν και βελτιώθηκε στο 15,29% (πρώτο τρίμηνο 18,32%), εντούτοις βρίσκει την Κύπρο στη 2η θέση, πίσω την Ελλάδα με 18,1%. Τρίτη με μεγάλη διαφορά ακολουθεί η Πορτογαλία με τον αντίστοιχο δείκτη να βρίσκεται μόλις στο 0,9%. Ο μέσος όσος της ΕΕ βρίσκεται στο 0,01%.

Σε σχέση με τους δείκτες αποδοτικότητας, η Κύπρος βρίσκεται στην 15η θέση όσον αφορά τον δείκτη κόστους προς έσοδα, ο οποίος βελτιώθηκε από το 54,3% το πρώτο τρίμηνο στο 52,07% το δεύτερο τρίμηνο.

Τις στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν το κυπριακό σύστημα καταγράφουν και άλλοι δύο δείκτες αποδοτικότητας. Ειδικότερα, ο δείκτης καθαρών επιτοκιακών εσόδων ως προς τα συνολικά έσοδα βρίσκεται στο 72,47%, κατατάσσοντας την Κύπρο στη 2η θέση πίσω από την Ελλάδα με 80%.

Το ποσοστό αυτό δείχνει το πόσο υψηλό μερίδιο έχουν τα επιτοκιακά έσοδα των κυπριακών τραπεζών στα συνολικά τους έσοδα, κάτι που καταδεικνύει πως τα έσοδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραχώρηση δανείων και όχι mε άλλες τραπεζικές δραστηριότητες (πχ επενδύσεις σε ομόλογα). Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός μέρος όρος βρίσκεται στο 55%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης σε άλλες χώρες με μεγάλους τραπεζικούς τομείς, όπως την Ιρλανδία του Λουξεμβούργο βρίσκεται στο 63% και στο 51% αντίστοιχα.

Υστέρηση παρουσιάζει το κυπριακό σύστημα αναφορικά με τον λόγο μεταξύ των καθαρών εσόδων από χρεώσεις (fees) ως προς τα συνολικά έσοδα, ο οποίος κατατάσσει την Κύπρο στην 26η θέση με 18,6%, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να βρίσκεται στο 27,4%.Ο αντίστοιχος δείκτης στο Λουξεμβούργο βρίσκεται στο 33%, ενώ στη Γαλλία στο 34%. Τον ψηλότερο δείκτη διαθέτει η Λιθουανία με 36%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X