ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:58
 

Τρέχουν για το ΦΠΑ στα ακίνητα στη Βουλή

Αναμένεται μια άτυπη εγκύκλιος βάσει του ολλανδικού μοντέλου και μετά θα γίνει η ψήφιση του ΦΠΑ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην κατάθεση μιας άτυπης ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον Έφορο Φορολογίας προτού ψηφίσει την εναρμονιστική νομοθεσία για την επιβολή 19% ΦΠΑ στα οικόπεδα, επιμένει η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Μετά από την ψήφιση μιας φορολογικής νομοθεσίας, είθισται ο Έφορος Φορολογίας εκδίδει εγκύκλιο για ενημέρωση των φορολογικών προσώπων για την ερμηνεία της νομοθεσίας αυτής. Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν μια άτυπη διευκρινιστική εγκύκλιο για να γνωρίζουν εκ των προτέρων πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Με βάση την ερμηνεία του νόμου που συζητείται, θα υπόκειται 19% ΦΠΑ για οικοδομήσιμη γη. Πρόκειται για την ολλανδική ερμηνεία της εναρμονιστικής οδηγίας που διαλαμβάνει ότι επιβάλλεται ΦΠΑ 19% σε «γη για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση κτιρίου». Εκτιμάται ότι με την ερμηνεία αυτή μόνο το 10% των συναλλαγών αγοραπωλησιών οικοπέδων θα υπόκειται σε ΦΠΑ 19%.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για επίσημη εγκύκλιο αλλά ένα άτυπο έγγραφο που να ερμηνεύει το νόμο.

Ο Έφορος Φορολογίας, Γιάννης Τσαγγάρης, είπε πως με βάση στοιχεία του Κτηματολογίου, πολύ μικρός αριθμός συναλλαγών θα επηρεαστεί από την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξήγησε πως υπάρχει αναγκαιότητα έκδοσης εγκυκλίου διότι υπάρχει απαίτηση για αλλαγή του τι φορολογείται. «Είχαμε ένα ορισμό που φορολογείται το 90% των συναλλαγών και έχουμε ένα νόμο που φορολογεί το 10% και δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και θέλουμε εγκύκλιο από τον Έφορο Φορολογίας», είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Ανδρέας Καυκαλιάς είπε πως θα ήταν ανεύθυνο να ψηφιστεί μια νομοθεσία ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες η πρόνοιες της. Επέκρινε την κυβερνητική πλευρά ότι υποβαθμίζει το θέμα. Μάλιστα, ο Άριστος Δαμιανού είπε πως Οι πολιτικοί αρχηγοί από την Ελβετία επικοινώνησαν και είπαν αυτό το θέμα να μην το δούμε επιφανειακά. Εγώ δεν νοιώθω έτοιμος να ψηφίσω οτιδήποτε.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης επεσήμανε πως δεν υπάρχουν στο επικαιροποιημένο κείμενο του νόμου ρητά οι εξαιρέσεις από την επιβολή ΦΠΑ 19% όπως την γεωργική και κτηνοτροφική γη.

Η Άννα Θεολόγου εκ μέρους της Συμμαχίας είπε πως είπε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει νομοθεσία χωρίς την εγκύκλιο. Δεν πρέπει να περάσουμε το νομοθεσία και να αναμένουμε να εκδοθεί η εγκύκλιος, συμπλήρωσε.

Και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως το θέμα της ερμηνευτικής εγκυκλίου είναι κρίσιμο. «Θα πρέπει να το δούμε σοβαρά. Να ξεκαθαρίσουμε το θέμα πριν πάει στην Ολομέλεια», είπε.

Προς μεταβατική διάταξη την 1η Σεπτεμβρίου

Συζήτηση έγινε και για το πότε θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία, με τους βουλευτές να σημειώνουν πως αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να διαφωνεί, αφού το εναρμονιστικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και ένα περίπου χρόνο.

Όχι σε δικαίωμα φορολογίας (option to tax)

Ο κ. Τσαγγάρης διαφώνησε με την πρόταση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου (ΣΕΛΚ) για το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου να επιλέξει επιβολή ΦΠΑ στα ενοίκια, κάτι που επιτρέπεται από το άρθρο 137 της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

«Το κράτος δεν πρέπει να βάλει και από την τσέπη», είπε χαρακτηριστικά.

Η υιοθέτηση του άρθρου 137, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι καταβάλλουν ΦΠΑ στην αγορά γης και στην ανέγερση ή και ανακαίνιση ακινήτων με σκοπό την εκμίσθωσή τους, να ανακτούν ως πίστωση τον εν λόγω ΦΠΑ, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα.
Με βάση τον προγραμματισμό το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην τελευταία Ολομέλεια πριν τις θερινές διακοπές, στις 14 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X