ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Κατόπιν ελέγχων και σε πραγματικούς επενδυτές τα διαβατήρια

Ξένα δημοσιεύματα, παραπληροφόρηση από επιτήδειους και στενή παρακολούθηση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έπειτα από την πληθώρα ξένων δημοσιευμάτων που χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως πλυντήριο ξένου χρήματος και παρουσιάζονται ανά καιρούς, σειρά έχουν δημοσιεύματα τα οποία στοχοποιούν το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων προς ξένους επενδυτές που παρέχει η Κύπρος. Και όμως δεν είναι το μόνο ανοιχτό μέτωπο.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα που πηγάζουν από το εσωτερικό της χώρας και υποσκάπτουν το πρόγραμμα, φυσικά και νομικά πρόσωπα που με παράνομες πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο. Δίνουν την εντύπωση ότι με πολύ λιγότερο αντίτιμο από αυτά που πρέπει να δοθούν -δηλαδή 2 εκατ. ευρώ επένδυσης και τουλάχιστον 0.5 εκατ. για οικία- μπορεί να δοθεί κυπριακό διαβατήριο. Το πρόβλημα αυτό εξάλλου είχε βγάλει στην επιφάνεια και ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά "Δεν θα βάλουμε πλάτη σε κανένα απατεώνα για να έχει προσωπικό όφελος έναντι προγράμματος ενός κράτους. Μελετούμε τρόπους πως θα τους σταματήσουμε, οι διαδικασίες είναι διάφανες και αυτοί που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι το κάνουν σε βάρος της χώρας".

Πρόσθετα όμως, όλα τα παραπάνω έχουν φέρει τα μάτια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι συνεχώς πάνω στο πρόγραμμα της Κύπρου, παρακολουθώντας στενά τις ενέργειες αυτού του σχεδίου. Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο, δεν είναι ότι η Κύπρος δίνει κυπριακό διαβατήριο, αλλά επί της ουσίας παραχωρεί ευρωπαϊκό.

Πυροσβεστικά δρα η Κυβέρνηση

Από την άλλη, διασκεδάζοντας όλη την ανησυχία περί του σχεδίου, η Κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαική Επιτροπή πως τα διαβατήρια που έχουν δοθεί δεν είναι χιλιάδες όπως ακούγεται, αλλά πως από το 2013 που έγιναν και ελκυστικότερα τα κίνητρα, είναι λίγο πάνω από τα 1000. "Όταν παρουσιάσαμε αυτά τα νούμερα σε αντιπροσωπείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπήρξε αποκατάσταση μιας λανθασμένης εντύπωσης που είχε δημιουργηθεί, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο μαζικό", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην "Κ" ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Συν τοις άλλοις, όπως είχε πεί, "η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αναθεώρηση του σχεδίου και δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέα ρύθμιση και διαφοροποίησή του, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο θα έχει συνέχεια, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της οικονομίας μας, δεν θα οδηγεί σε υπερβολές και θα διαφυλάσσει το καλό όνομα της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και θα μελετηθούν, περιλαμβανομένης της αυστηρότερης ρύθμισης της προβολής και της διαφήμισης αυτού του σχεδίου, καθώς και του καθορισμού ορίου στις πολιτογραφήσεις που θα πραγματοποιούνται ανά έτος".

Εξάλλου για το θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιαδης τονίζοντας τα εξής σήμερα.

"Ακούγονται και γράφονται υπερβολές. Ειναι μικρό σε έκταση το πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο, στην ευχέρεια του Υπουργικού Συμβουλίου και δίνεται σε επενδυτές που έχουν αποκτήσει πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα, με μια σειρά απο ελέγχους όπως καθαρό ποινικό μητρώο, διευκρίνιση προέλευσης των ποσών που επενδύονται κτλ. Κανείς από όσους εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια δεν είχε κυπριακό διαβατήριο. Η Κύπρος είναι ένας επενδυτικός προορισμός και σε περιπτώσεις μετά από έλεγχο μπορεί να προσφερθεί το κυπριακό διαβατήριο."

Σε συνεχή διάλογο με τις κυπριακές αρχές

Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις κυπριακές αρχές σε σχέση με την νομοθεσία που παραχωρεί την κυπριακή υπηκοότητα (κράτους μέλους της ΕΕ) σε εξωκοινοτικούς επενδυτές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος τροποποίησε ήδη τη νομοθεσία (που είναι σε ισχύ από το 2013) το 2014, μετά τη συνεργασία που είχε με την Κομισιόν. Έκτοτε η Κομισιόν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις κυπριακές αρχές για το θέμα.

Συγκεκριμένα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρίνισε σήμερα ότι  "οι όροι απόδοσης υπηκοότητας σε πολίτες τρίτων χωρών καθορίζονται από το εθνικό δίκαιο και αποτελούν εθνική αρμοδιότητα". Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "οι όροι πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι με το κοινοτικό δίκαιο".

Συμπλήρωσε ότι "το διεθνές δίκαιο απαιτεί την ύπαρξη ενός γνήσιου δεσμού μεταξύ του αιτούμενου (υπηκοότητας) και του κράτους που την αποδίδει" και εξήγησε ότι "η απόδοση υπηκοότητας κράτους μέλους αποτελεί πρόσβαση (για αυτά τα πρόσωπα) προς τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συνθήκη της ΕΕ. Ο Διάλογος της ΕΕ με τις κυπριακές αρχές είχε στόχο να εξασφαλιστεί το ότι ισχύει ο δεσμός που απαιτεί το διεθνές δίκαιο, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση