ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τσίπρας: Συμφωνία στο Eurogroup ή πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε πως σε κρίσιμες στιγμές, υπάρχουν κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους

ΚΥΠΕ

Συμφωνία μεθαύριο στις Βρυξέλλες ή πάμε για Σύνοδο Κορυφής, «και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας Τσίπρα προς το Υπουργικό Συμβούλιό του σήμερα, και ενώ προηγουμένως είχε επισημάνει πόσο κρίσιμες θεωρεί τις επερχόμενες ημέρες. Τονίζοντας ότι δεν θα αποδεχτεί η Ελλάδα λύση που να μην συμπεριλαμβάνει ρύθμιση του χρέους, είπε ότι «σε κρίσιμες στιγμές, υπάρχουν κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», και ζήτησε από τους Υπουργούς του να εγκρίνουν αυτή τη στάση.

Λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), για να αξιολογηθεί το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η χώρα είναι μπροστά στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση από την έναρξη της κρίσης. Διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε, «κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση».

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στο αυριανό Eurogroup των Βρυξελλών «συγκροτημένα, με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, και τι να αποφύγουμε».

Αφού υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να θέσει εξαρχής το θέμα του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι τώρα έφτασε η κατάλληλη στιγμή για να ρυθμιστεί, και ότι ίσως στο εγγύς μέλλον να μην ξαναπαρουσιαστεί άλλη καλύτερη ευκαιρία.

Για να στηρίξει αυτή τη διαπίστωση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ηθικό πλεονέκτημα της Ελλάδος», αφού έχουν υλοποιηθεί, είπε, όλες οι υποχρεώσεις της. Υπογράμμισε ότι η χώρα έχει πλέον «ισχυρές συμμαχίες». Παραδέχτηκε ότι οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα και τόνισε πως «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του μεταβαίνει στις Βρυξέλλες διεκδικώντας λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Ονόμασε, στη συνέχεια, τα αναγκαία μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να αποδεχτούν οι δανειστές και εταίροι για το ελληνικό χρέος. Αυτά είναι: Περίοδος χάριτος για τα επιτόκια, επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ.

Πρόσθεσε ότι για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνησή του διεκδικεί «τα χαμηλότερα δυνατά, ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Κατά την άποψη του Πρωθυπουργού, το κλειδί για τη λύση βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.

Πρόκειται, συμπλήρωσε, για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι εάν παρόλα αυτά δεν επιτευχθεί συμφωνία την Πέμπτη, και μείνει η χώρα σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μάιου, τότε η πρότασή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που έγινε αποδεκτή, «είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» .

«Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων. Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε, χειροκροτούμενος από τους Υπουργούς του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση