ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:25
 

Χ.Γεωργιάδης: Η αύξηση εσόδων από ΦΠΑ αντανακλά τη βελτίωση της οικονομίας

Ο ΦΠΑ ήταν το μέσο που μας επέτρεψε να διατηρήσουμε σταθερό το φορολογικό μας πλαίσιο, δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η περσινή αύξηση, κατά 6%, των εσόδων από τον ΦΠΑ, χωρίς αύξηση του συντελεστή του, αλλά και η ανάλογη θετική πορεία που καταγράφεται για το 2017, αποτελούν αντανάκλαση της βελτίωσης της οικονομίας μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, με αφορμή την πραγματοποίηση του πρώτου φόρουμ για τον ΦΠΑ, που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Τελώντας την έναρξη των εργασιών του "Limassol VAT Forum", ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε στα ΜΜΕ, πως η οργάνωση του πρώτου αυτού φόρουμ, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, υποδεικνύοντας πως ο ΦΠΑ αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή δημοσίων εσόδων.

«Το γεγονός, για παράδειγμα, πως πέρσι είχαμε μια σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 6%, χωρίς βέβαια να αυξηθεί ο συντελεστής, και το γεγονός ότι μια ανάλογα θετική πορεία καταγράφεται φέτος, αποτελεί αντανάκλαση της βελτίωσης της οικονομίας μας», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, συνέχισε, ο ΦΠΑ ήταν το μέσο που μας επέτρεψε να διατηρήσουμε σταθερό το φορολογικό μας πλαίσιο, «να προχωρήσουμε σε μειώσεις φορολογιών, ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική μας δραστηριότητα».

Ως Κυβέρνηση, υπογράμμισε, «μας ενδιαφέρει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με τη φορολογία, με τον ΦΠΑ ειδικότερα, και αυτή είναι και η σημασία αυτού του υψηλού επιπέδου συνεδρίου».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, αποτελεί επιδίωξη η σωστή ενημέρωση, πληροφόρηση και εκπαίδευση των επαγγελματιών και των στελεχών αυτού του τομέα, καθώς αποτελούμε ένα διεθνές κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως η Κύπρος διατηρεί έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, ο κ.Γεωργιάδης απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να κρατήσουμε χαμηλούς και ανταγωνιστικούς τους φορολογικούς μας συντελεστές».

«Δεν είμαστε υπέρ της προσέγγισης των ψηλών φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Από την άλλη, αυτό επιβάλλει την αποτελεσματική φορολογική διαχείριση, για να υπάρχει ακριβώς αυτή η ευχέρεια, δηλαδή η διατήρηση χαμηλών και ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας , Chelco VAT Ltd, Αλέξης Τσιελεπής δήλωσε ότι, στην Κύπρο παραγνωρίζουμε το γεγονός πως, μπορεί στην Ευρώπη να υπάρχει εναρμόνιση στη νομοθεσία του ΦΠΑ, όμως η οδηγία του ΦΠΑ, που αποτελείται από 414 άρθρα έχει πέραν των 200 επιλογών, που μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν.

«Δεν έχουμε δώσει σημασία στο τι μπορούμε να κατορθώσουμε μέσω αυτών των επιλογών στην εθνική νομοθεσία για τον ΦΠΑ και επειδή οι διεθνές επιχειρήσεις στην Κύπρο αποτελούν ένα τόσο σημαντικό τομέα της οικονομίας, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο τις επιλογές αυτές», είπε ο κ.Τσιελεπής.

Υπέδειξε ακόμη πως, παρά το γεγονός πως η νομοθεσία για το ΦΠΑ υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, αυτό είναι το πρώτο φόρουμ στην Κύπρο που ασχολείται με το θέμα και το οποίο, μέσα από τις παρουσιάσεις διεθνούς φήμης εμπειρογνωμόνων, από Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία, θα εξετάσει τις επιλογές που υπάρχουν σε συγκεκριμένα θέματα και πως μπορεί η Κύπρος να τις εκμεταλλευθεί.

Είναι σημαντικό, συνέχισε, να έχουμε χαμηλούς συντελεστές φορολογίας, αλλά είναι πιο σημαντικό «να έχουμε ένα πακέτο το οποίο προσελκύει τις επιχειρήσεις και όσον αφορά τον εταιρικό φόρο νομίζω κάναμε πάρα πολύ καλές προσπάθειες και έχουμε τροποποιήσει πολύ ικανοποιητικά τη νομοθεσία μας, όμως στο θέμα του ΦΠΑ έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ μοιράζονται τους νέους δήμους

«έτσι μπράβο .. να διοικείτε η χώρα κομματικά πολιτικαντζηδικα ... μπράβο.. μελέτες , ειδικοί , στοιχεια ...»
Πελασγός  |  11:24

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X