ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χ.Γεωργιάδης: Το δημόσιο χρέος στο 110% από ΣΚΤ-Ελληνική

Ο Υπουργός Οικονομικών ζητεί από τη Βουλή να εγκρίνει το Σχέδιο Εγγύησης Καταθέσεων, μέρος της συμφωνίας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση ότι η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας θα φέρει το δημόσιο χρέος στο 110% ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, στη συνεδρία που ζητείται η έγκριση για την παραχώρηση κυβερνητικής εγγύησης στη βάση σύμβασης παροχής κυβερνητικής εγγύησης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελληνικής Τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το πρόβλημα της ΣΚΤ ήταν διαχρονικό, με υψηλά Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ενώ προσφάτως υπήρξε και κλονισμός της εμπιστοσύνης των καταθετών στην Τράπεζα με εκροές καταθέσεων που έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο, μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Εντούτοις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών πως το εποπτικό περιβάλλον για τις τράπεζες έχει αλλάξει άρδην, μετατρέποντάς το σε πολύ απαιτητικό. Όπως εξήγησε, υπάρχει ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο το οποίο ισχύει για όλες τις τράπεζες πανευρωπαϊκά. Οι απαιτήσεις του 2013, του 2014, ακόμα και του 2015 δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες του 2018.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ακόμα και να μην υπήρχε ο κλονισμός της εμπιστοσύνης και η μείωση των ΜΕΔ να ήταν δραματική, θα γινόταν η ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ έτσι κι αλλιώς. Απλώς όπως είπε, δεν θα γινόταν μονομιάς, εντός του 2018, αλλά βάσει των συμφωνηθέντων θα έπρεπε να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής μέχρι το 2020. Η διαφορά της σταδιακής ιδιωτικοποίησης με την άμεση, εξήγησε, θα ανεβάσει μονομιάς το δημόσιο χρέος στο 110%.Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτό το χρέος θα αναχαιτιστεί με τα Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια που θα απομείνουν στο κράτος και είναι εκτός της συναλλαγής.

Αναφορικά με τη διαδικασία έτρεξε από τα τέλη Μαρτίου και ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες, κατέληξε με δεσμευτική πρόταση από την Ελληνική, η οποία θα ανακεφαλαιοποιηθεί και την σχολίασε ως μια πολύ καλή εξέλιξη, διότι θα «δυναμώσει» κεφαλαιακά. Το 70% της Δήμητρας Επενδυτική η οποία είναι μέτοχος της Ελληνικής και θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αποτελείται από κύπριους μετόχους, είπε, που είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Αναφορικά με τις αναμενόμενες ζημιές, ο Υπουργός σημείωσε πως ζητήθηκε από ανεξάρτητο οίκο να υπολογίσει τις μη αναμενόμενες ζημιές που θα προκύψουν σε ορίζοντα 12ετίας από τα καλά δάνεια που δόθηκαν και δεν θα ξεπερνούν τα 155 εκατ. ευρώ. Για να γίνει αυτό εξήγησε, πρέπει να σταματήσουν να εξυπηρετούνται στα επόμενα χρόνια, δάνεια τα οποία εξυπηρετούνταν εν μέσω κρίσης και δεν αναμένεται να σταματήσουν να εξυπηρετούνται. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση