ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:56
 

Χαμηλό σε κεφάλαια στην ΕΕ το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Σύμφωνα με τον πίνακα ρίσκου για τον Μάρτιο το 2018 που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισοβαθμώντας με την Ιταλία και μπροστά από την Πορτογαλία βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τον δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τον πίνακα ρίσκου (risk dashboard) για τον Μάρτιο το 2018 που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Ειδικότερα, ο δείκτης CET1 του κυπριακού τραπεζικού συστήματος υποχώρησε στο τέλος Μαρτίου στο 13,2%, από 13,9% στο τέλος του 2017, 15,1% στο τέλος του 2016 και 14,9% στο τέλος του 2015. Η υποχώρηση του δείκτη CET1 αντανακλά την αύξηση των προβλέψεων, αλλά και την αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών από την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Σύμφωνα με την ΕΒΑ, οι κεφαλαιακοί δείκτες στην ΕΕ, αν και υψηλοί, παρουσίασαν μια μικρή επιδείνωση στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με τον μέσο όρο για όλη την ΕΕ να παρουσιάζει μείωση 50 μονάδων βάσης από το 14,9% στο 14,4%, λόγω, μεταξύ άλλων και της επίδρασης του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 9.

Όσον αφορά τον δείκτη CET1 χωρίς μεταβατικές διατάξεις (fully loaded) ο μέσος όρος της ΕΕ υποχώρησε κατά 40 μονάδες βάσης στο 14,2%, με την Κύπρο να βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 12,10% μπροστά από την Ισπανία ο δείκτης της οποίας διαμορφώθηκε στο 11,2%.

Σε σχέση με τα ΜΕΔ, η Κύπρος παρέμεινε στην δεύτερη χειρότερη θέση με τα συνολικά ΜΕΔ να αντιστοιχούν στο 39% των συνολικών δανείων πίσω από την Ελλάδα όπου τα ΜΕΔ αντιστοιχούσαν στο τέλος Μαρτίου στο 45%.

Σε επίπεδο ΕΕ, ο δείκτης των ΜΕΔ υποχώρησε στο 3,9% που αποτελεί το νέο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Σύμφωνα με την ΕΒΑ, αυτό αποδίδεται στην αύξηση του νέου δανεισμού, αλλά και στη μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ κατά ένα τρίτο στα τελευταία τρία χρόνια, ήτοι από το 1,12 τρισεκατομμύρια σε €779,2 δις. «Παρά την πρόοδο, χρειάζονται επιπρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί το ύψος του αποθέματος των ΜΕΔ», σημειώνει η ΕΒΑ.

Οριακά κάτω του μέσου όρου της ΕΕ (46,3%) βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τον δείκτη κάλυψης ΜΕΔ, ο οποίος στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε στο 46,1% από 45% στο τέλος του 2017 και 45,5% το τρίτο τρίμηνο του 2017. Σημειώνεται πως όλες οι χώρες με υψηλά ΜΕΔ έχουν προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων. Η Ιταλία για παράδειγμα αύξηση το δείκτη προβλέψεων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα τρίμηνο, η Ελλάδα κατά 3%, όπως και η Πορτογαλία.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί κατά την ΕΒΑ η κερδοφορία με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity) να υποχωρεί στο 6,8%. Πάντως, το πρώτο τρίμηνο του έτους το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παρουσίασε θετική απόδοση με 8,9% σε σύγκριση με -16,5% στο τέλος του 2017. Σημειώνεται ότι εντός του 2017 είχαν ληφθεί σημαντικά αυξημένες προβλέψεις απορροφώντας την κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών.

Τον τέταρτο χειρότερο δείκτη κόστους προς έσοδα στην ΕΕ παρουσιάζει η Κύπρος, με 73,04%, κάτι που καταδεικνύει μια βασική πρόσκληση στην κερδοφορία για τις κυπριακές τράπεζες. Στην 1η θέση βρίσκεται η Γερμανία με 84%.

«Η χαμηλή κερδοφορία μαζί με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα συνεχίζει να επιβαρύνει τις προοπτικές κερδοφορίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο σύνολο», αναφέρει η ΕΒΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση