ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάρης: Ακραία η προσέγγιση της ΠΑΣΥΔΥ για μισθούς δημοσίου

Ασφαλώς και θα ερχόταν η στιγμή που θα ξεκινούσαν και πάλι να αποδίδονται κάποιες αυξήσεις, σημείωσε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για ακραίες προσεγγίσεις έκανε αναφορά ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε ό,τι αφορά την επαναφορά των περικοπών των μισθών στον δημόσιο τομέα μετά και την αντίδραση της ΠΑΣΥΔΥ.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ «ακούγοντας τις προηγούμενες μέρες φωνές οι οποίες έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις, αναδεικνύονται δυο ακραίες προσεγγίσεις. Αυτοί που λένε πως καμία κίνηση αποκατάστασης των μισθών στον δημόσιο τομέα δεν μπορεί να γίνει», τονίζοντας πως «κανείς ποτέ δεν είπε ότι δεν θα αποδοθεί ξανά αύξηση στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή θα ήταν εντάξει εάν το ίδιο ποσοστό που συμφωνήθηκε τώρα, αποδιδόταν σε μορφή αύξησης αντί ως μείωση της αποκοπής; Θα ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Συνεπώς δεν βγάζει νόημα η μια ακραία προσέγγιση που λέει ποτέ ξανά μεταβολή των μισθών στον δημόσιο τομέα όμως εξίσου παράλογη είναι και η άλλη προσέγγιση της ΠΑΣΥΔΥ, που ζητά πλήρη αποκατάσταση των όρων των μισθών, είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων είτε μέσω πολιτικών αποφάσεων. Ούτε η μια προσέγγιση είναι σωστή ούτε και η άλλη».

Την ίδια στιγμή εξήγησε πως «ασφαλώς και θα ερχόταν κάποια ώρα η στιγμή που θα ξεκινούσαν και πάλι να αποδίδονται κάποιες αυξήσεις. Με την επίβλεψη του διεθνές νομισματικού ταμείου, καταρτίστηκε μηχανισμός απόδοσης και υπολογισμού των αυξήσεων. Επιχειρήσαμε μάλιστα αυτόν τον μηχανισμό να τον περάσουμε με νομοθετική ρύθμιση, το απέρριψε η Βουλή και για αυτό συμφωνήσαμε και εφαρμόζουμε αυτό τον μηχανισμό με συλλογική σύμβαση και όχι με νόμο που ήταν το καλύτερο. Αντί λοιπόν για αυξήσεις, έχουμε προτείνει επειδή θεωρούμε ορθότερο και έχει γίνει αποδεκτό από κάποιες συντεχνίες, εκείνο το ετήσιο ποσοστό που θα είναι εντός των ορίων και των αντοχών της οικονομίας μας, να αποδίδεται με μείωση της αποκοπής. Και όπως κάθε χρόνο αντί να παίρνουν μια μικρή αύξηση, θα μειώνεται η αποκοπή με αποτέλεσμα το 2023 και αφού θα έχει μεσολαβήσει μια μακρά περίοδος μειωμένων μισθών, να επανέλθουν τα επίπεδα μισθοδοσίας του 2011».

Παράλληλα σημείωσε πως η προσέγγιση αυτή θα υιοθετηθεί από το υπουργείο και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης θα την προτείνει στην κυβέρνηση «για να υιοθετηθεί ως κυβερνητική πολιτική, να πάρει την μορφή νομοσχεδίου για να πάει στη Βουλή και αν συμφωνεί με αυτή την σταδιακή αποκατάσταση των αποκοπών αντί των αυξήσεων, θα έχουμε νόμο».

«Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα και δεν θα ήταν εφικτό ακόμα και αν το θέλαμε, που δεν το επιθυμούμε το λέω καθαρά, να αποδοθούν πίσω αυτές οι αυξήσεις» επισήμανε.

Κουρεμένοι της Λαϊκής

Σε ερώτηση σχετικά με τους κουρεμένους της Λαϊκής Τράπεζας τόνισε πως «δεν ήταν για να σωθεί το κράτος. Δεν έλαβε ούτε και ένα ευρώ το κράτος από το κούρεμα των καταθέσεων, είτε στην Λαϊκή, είτε στην Τράπεζα Κύπρου. Το κράτος έχει στηρίξει την Λαϊκή με 1.8 δισ. ευρώ και ήταν πέραν των αντοχών του να τη στηρίξει περαιτέρω, και γι’ αυτό κατέστη αναπόφευκτο το οδυνηρό μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων».

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι «έχει ξεκινήσει και εφαρμόζουμε σχέδιο που καλύπτει την μεγάλη μερίδα των κυπρίων πολιτών που έχουν επηρεαστεί, το οποίο περιορίζει αισθητά την ζημιά, ενώ παράλληλα ετοιμαζόμαστε και για το δεύτερο σκέλος αυτού του σχεδίου, του ταμείου αλληλεγγύης. Βεβαίως να σας θυμίσω ότι όταν ανακοινώνονταν αυτά τα μέτρα πάλι ακούγαμε ως κυβέρνηση αντιδράσεις και αντιδράσεις».

Σχετικά με την μεταρρύθμιση και τις επενδύσεις στον δημόσιο τομέα τόνισε πως «η πολιτική θέση είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων του κράτους και στα πλαίσια ιεράρχησης προτεραιοτήτων, θα γίνει και αυτό. Πρώτον, το πλαίσιο μεταρρύθμισης προτάθηκε από την κυβέρνηση, απορρίφθηκε από την βουλή, το ξανασχεδιάζουμε, οριστικοποιούμε ξανά τις προτάσεις μας και θα επανέλθουμε εντός του 2018».

Για τις επενδύσεις τόνισε πως «μόλις πριν από 2 εβδομάδες και χωρίς ποτέ να ξεφεύγουμε από τα όρια του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, αλλά κάνοντας όσο το δυνατόν πιο καλή διαχείριση των οικονομικών μας δυνατοτήτων, καταρτίσαμε και δημοσιεύσαμε τον τριετή σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει έργα άνω του ενός δισ. ευρώ, οδικά και άλλα υποδομής, αλλά ακόμη πιο σημαντικό έργα πέρα των 250 εκατ. για ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για να έχουμε μέσω της τεχνολογίας μια σύγχρονη και αποδοτική δημόσια υπηρεσία. Σε όλα τα επίπεδα γίνονται κινήσεις».

Τέλος ερωτηθείς για τον Συνεργατισμό, ο υπουργός αρκέστηκε στο να πει ότι «παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία. Ελπίζω σύντομα να γίνουν οι πρώτες συμφωνίες και αποφάσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση