ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης: Επιβεβλημένη η προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης την προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ώστε οι εταιρείες να ξανακερδίσουν την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και των επενδυτών.

Σε χαιρετισμό του το πρωί, στο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), στη Λευκωσία, τον οποίο ανέγνωσε ο ΓΔ της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) Γιώργος Γεωργίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η ΕΚΕ «αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο στην αντιμετώπιση, όχι μόνο των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, αλλά και των ευρύτερων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων παγκόσμια».

«Η κοινωνία απαιτεί από όλους τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λογοδοτούν για τις πράξεις τους, έτσι ώστε να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη, τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών, που τόσο έχει κλονιστεί» πρόσθεσε.

Η Κύπρος εναρμόνισε στις αρχές Ιουνίου την εθνική της νομοθεσία με σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, με την οποία θεσμοθετείται η δημοσιοποίηση μη-χρηματοοικονομικών πληροφοριών εκ μέρους ορισμένων πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, με στόχο τον εντοπισμό κινδύνων για τη βιωσιμότητα και την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη επηρεάζονται έξι χιλιάδες εταιρείες, στην Κύπρο όμως ο αριθμός των επηρεαζόμενων εταιρειών είναι πολύ μικρός και δεν ξεπερνά τις δέκα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, μεγάλο μέρος της όλης προσπάθειας ξεκινά και βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα και στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. «Διαχρονικά, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων αναλαμβάνει αυτόβουλα δράσεις ΕΚΕ σε διεθνές, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, πριν την υιοθέτηση της νομοθεσίας» είπε.

Συμπλήρωσε ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών υποκινείται όχι τόσο από τη νομική δέσμευση, αλλά κυρίως, από την εκτίμηση του οφέλους που μπορεί δυνητικά να αποφέρει η στρατηγική υιοθέτηση των αρχών της ΕΚΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στις αυξανόμενες απαιτήσεις προς τις επιχειρήσεις για διαφανή και υπεύθυνη συμπεριφορά καθώς και στην ανάγκη για τη συμβολή όλων στην επίτευξη των στόχων για βιώσιμη ανάπτυξη.

Είπε τέλος ότι η Κυβέρνηση δεν μένει αμέτοχη στην όλη προσπάθεια, αλλά στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα όπου κρίνεται αναγκαίο, καλύπτοντας τα όποια κενά.

Με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τη Δημοσιοποίηση Μη-Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, οι επηρεαζόμενες οντότητες δημοσίου συμφέροντος είναι μεγάλες εταιρείες ή μητρικές εταιρείες συγκροτήματος μεγάλου μεγέθους με πάνω από 500 εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

Η κατάσταση που θα ετοιμάζουν οι εταιρείες αυτές περιλαμβάνει πληροφορίες για τις επιδόσεις, τον αντίκτυπο αλλά και τις θέσεις της εταιρείας σε μια σειρά από ζητήματα, όπως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και θέματα σχετικά με τη δωροδοκία.

Στη μη-χρηματοοικονομική κατάσταση θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, μια περιγραφή του μοντέλου της εταιρείας, η περιγραφή των πολιτικών που εφαρμόζει αλλά και τα αποτελέσματα των πολιτικών της.

Η κατάσταση συμπεριλαμβάνεται είτε στην έκθεση διαχείρισης της εταιρείας για το έτος, είτε καταρτίζεται ως ξεχωριστή έκθεση και κατατίθεται στον Έφορο Εταιρειών, ο οποίος την παραλαμβάνει χωρίς να ασκεί οποιοδήποτε έλεγχο.

Το συνέδριο που διοργανώνει η ΓΔ ΕΠΣΑ, αποσκοπώντας στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων και των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας στην Κύπρο για τις εξελίξεις που αφορούν σε θέματα ΕΚΕ, ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X