ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρης: Ταμείο με νόημα πρέπει να έχει 200-300 εκατ. ευρώ

Με επιπρόσθετη εφάπαξ ενίσχυση από κρατικά ακίνητα εάν η εισήγηση γίνει αποδεκτή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συζητήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρουσία του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη, η δημιουργία του ταμείου για αποκατάσταση κουρεμένων. Βασική προβληματική της συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών αφορούσε τα κονδύλια που θα μπουν στο συγκεκριμένο ταμείο, γιατί είναι ποσό ύψους 25εκατ., τι μέλλει γενέσθαι με την κρατική γη που θα μπει στο ταμείο και η τακτική των επόμενων χρόνων.

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, τα 25εκατ., αποτελούν το ποσό εκείνο που προκύπτει βάσει των δυνατοτήτων του κράτους για φέτος και δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο τόνισε πως καταβολή χρημάτων στο ταμείο δεν μπορεί να γίνει βάσει πρωτογενούς πλεονάσματος, με τον κ. Γεωργιάδη να αναρωτιέται σε συναφή πρόταση του κ. Βότση για ποιο πλεόνασμα και ποιας χρονιάς, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού της χώρας το ταμείο.

Ως προς τα τεμάχια γης που αναμένεται να μπουν στο ταμείο, έχουμε υπόψη είπε ο ΥΠΟΙΚ τι πρέπει να κάνουμε και δεν ξεκινάμε από το μηδέν. «Έχουμε υπόψη συγκεκριμένο κατάλογο που αξιολογείται. Ως κράτος δεν ξέραμε τι έχουμε και τι όχι. Καλό Κτηματολόγιο πάντα είχαμε, φαινόταν τα τεμάχια του κράτους, αλλά δεν είχε αξιολογηθεί με συστηματικό τρόπο η κρατική περιουσία. Μικρό μέρος της κρατικής περιουσίας, για την οποία δεν υπάρχουν άλλα πλάνα και έχουν αναπτυξιακή προοπτική, μπορούμε να τα αναπτύξουμε για έναν ειδικό σκοπό. Οχι για να μειώσουμε το δημόσιο χρέος, το οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε. Ακόμη και για τα κρατικά τεμάχια και ακίνητα που μέσα από την ανάπτυξη θα φέρουν έσοδα, θα περνάνε όλα αυτά μεσα από τη Βουλή. Υπάρχουν και πιθανά έσοδα κινητής περιουσίας, όπως μετοχές που μπορεί να έχει. Το κράτος για παράδειγμα έχει το 0,3% της ελληνικής τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκε εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ και της κυβέρνησης, η πρώτη καταβολή των 25 εκατ., ευρώ θα γίνει με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα γίνει η επόμενη μελέτη για το πως συνεχίζεται η ροη κονδυλίων και έτσι θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο τόνισε επιβεβαιώνοντας πληροφορίες προηγούμενων ημερών, πως για να έχει νόημα πρέπει να έχει κονδύλια ύψους 200-300 εκατ., ευρώ και πως δεν πρέπει να υπολογίζονται ακόμη τυχόν έσοδα από το φυσικό αέριο.

«Θεωρούμε πως είναι υλοποιήσιμη πρόταση έστω κι αν δεν προσφέρει άμεση θεραπεία, τώρα που το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά», είπε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ.

Βολές από αντιπολίτευση 

Εν χορώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης οι επικρίσεις κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών και πέριξ της φιλοσοφίας της κυβέρνησης γύρω από τη δημιουργία του ταμείου. Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, εν πολλοίς αφορούσε το τι έγινε από το κούρεμα κι εντεύθεν, με τον κ. Βότση να αναφέρει πολλάκις στην τοποθέτησή του ότι το κόμμα του είχε προτείνει συζήτηση του θέματος εδώ κι ένα χρόνο, μακριά από την προεκλογική περίοδο. 

"Ήρθε η κυβέρνηση ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας της και μας έφερε πρόταση που το μόνο πρακτικό στοιχείο που δίνει στον κόσμο αυτό είναι 25εκατ., που κανείς δεν καταλαβαίνει πως βγαίνει το ποσό αυτό, για να ενισχυθεί ένα ταμείο που ήθελαν να το κλείσουν. Θεωρούμε πως είναι πρόχειρη αντιμετώπιση από έναν υπουργό που δεν μας συνήθισε με προχειρότητες, για να γίνει κάποια κίνηση σε θέμα που είχαμε φέρει σε συζήτηση ένα χρόνο και αρνούνταν", τόνισε μεταξύ άλλων.

Κριτική άσκησε στις κινήσεις της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος που έκανε λόγο για ακατάσχετη παροχολογία, που δείχνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. "Αυτό είναι αδιανόητο, είπε ο κ. Σιζόπουλός και τόνισε πως υπάρχει ταμείο από το 2013, που η κυβέρνησή ζητούσε την κατάργησή του, τον Μάιο του 2015.   

 Αντίστοιχη ήταν η κριτική και από το ΑΚΕΛ για το θέμα, τόσο από τον κ. Στεφάνου όσο και από τον κ. Δαμιανού, με τον τελευταίο να τονίζει πως "πέντε χρόνια μετά το κούρεμα που έκανε ο κ. Αναστασιάδης, σήμερα τυγχάνουν ενός νέου προεκλογικού εμπαιγμού. Η εξαγγελία για αποκατάσταση κουρεμένων καταθετών, κατόχων αξιογράφων, ταμείων προνοίας, δυστυχώς ταιριάζει στο ρητό άνθρακες ο θησαυρός".

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση