ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπέρ βοήθειας χωρίς μνημόνιο ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης

Η πρόταση γίνεται πριν καταθέσει η ΕΕ πρόταση για αποτελεσματικότερη ενοποίηση των οικονομιών της Ευρωζώνης

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Ευρωζώνη θα έπρεπε να συμφωνήσει στη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί δάνεια σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, χωρίς όμως να απαιτεί σε αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, δήλωσε χθες ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιγερουά ντε Γκαλό.

Η πρόταση γίνεται μερικές εβδομάδες προτού καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 6 Δεκεμβρίου, πρόταση για την αποτελεσματικότερη ενοποίηση των οικονομιών της Ευρωζώνης και ενίσχυση της κοινής άμυνας κατά οικονομικών κρίσεων. «Προτείνω τη δημιουργία, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ενός “εργαλείου δανεισμού σταθεροποίησης”... το οποίο θα χορηγεί δάνεια σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ασύμμετρο οικονομικό σοκ», δήλωσε χθες ο Ντε Γκαλό κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις Βρυξέλλες. Ως ασύμμετρο οικονομικό σοκ ορίζεται μια κρίση που πλήττει μία ή λίγες μόνο χώρες της Ευρωζώνης και όχι ολόκληρη τη νομισματική ένωση με αίτια εξωγενείς παράγοντες.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε πως τα δάνεια που θα χορηγεί ο νέος μηχανισμός δεν θα πρέπει να συνοδεύονται από πρόγραμμα διάσωσης ή από μέτρα λιτότητας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια με την οικονομική διάσωση κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, τα δάνεια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μόνο σε κράτη-μέλη που τηρούν τους κανόνες περί δημοσιονομικού ελλείμματος και περί δημοσίου χρέους. Τα νέα δάνεια θα πρέπει να τα χειρίζεται ο ESM, ο οποίος θα πρέπει να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «με ρόλο την πρόληψη κρίσεων υπό την ευρεία έννοια», τόνισε ο Ντε Γκαλό. Πρότεινε, τέλος, επικεφαλής του ESM να είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος θα πρέπει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«Αντί να παραιτηθεί για σκοπούς ευθιξίας (και όχι μόνο) κατηγορεί άλλους ο κ Αλέκος. Έλεος σε αυτόν τον ...»
Γιάννος  |  13:51

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«K. Γενικέ Ελεγκτή, μην πτοείσαι! Μπουχτίσαμε στην διαφθορά και τις διαπλοκές. Στείλτε τους όλους στην ...»
Γιάννος  |  11:24

Ζητά ακόμη μια θητεία ο Τάκης

«Το σύνδρομο του αναντικατάστατου κτυπά, κατά κανόνα, τους «επιτυχημένους»! Ένα πράγμα όμως πρέπει ...»
Ai Em  |  09:41

Η «μάχη» των ρωσικών γιοτ, στη Λεμεσό (βίντεο)

«Ζούμε στην εποχή που οι απατεώνες γίνονται πρότυπα επιτυχίας. »
Ai Em  |  09:29

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση