ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
 

Υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από S&P και Moody’s

H Μoody's αναθεώρησε την εκτίμησή της για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικές

Newsroom Κ, Αθήνα

Μετά την προειδοποίηση της Fitch για την δυσκολία αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Τουρκίας σε επίπεδο πιστοληπτικό, ήρθε η σειρά των διεθνών οίκων αξιολόγησης των Standard & Poor's και Μοοdy's να προχωρήσουν σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.

Επιπλέον η Μoody's αναθεώρησε την εκτίμησή της για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας σε αρνητικές (προηγουμένως τις είχε κατατάξει στην βαθμίδα των "αρνητικών προοπτικών υπό παρακολούθηση''). Η δε Standard & Poor's προβλέπει επιπλέον ότι το 2019 η Τουρκία θα περιπέσει σε ύφεση ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 22% και μετά να αποκλιμακωθεί στο 20% έως τα μέσα του 2019.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης απέδωσε την απόφασή του για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στο Β+ από το ΒΒ στην ακραία αστάθεια, που παρατηρείται στην τουρκική λίρα και τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
Η εξασθένηση της τουρκικής λίρας προς το δολάριο δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στους υπερχρεωμένους ομίλους, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει τις τράπεζες της χώρας όσον αφορά την χρηματοδότηση εταιρειών, όπως επισήμανε η S&P.

Η Moody's από την πλευρά της υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας από το Βα2 στο Βα3, αποδίδοντας την απόφασή της στην αποδυνάμωση των θεσμών στην Τουρκία και στο ότι γίνεται ολοένα και λιγότερο προβλέψιμη η χάραξη πολιτικής από την κυβέρνηση. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και την απουσία ενός βιώσιμου σχεδίου για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση