ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:20
 

ΥΠΟΙΚ: Οι εκροές στη ΣΚΤ δεν επηρεάζουν τη συμφωνία

Μειώνονται τα στοιχεία του ενεργητικού (ρευστά διαθέσιμα) και τα στοιχεία παθητικού (καταθέσεις), εξήγησε

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη θέση ότι οι εκροές που εκδηλώνονται στον Συνεργατισμό τις τελευταίες μέρες δεν διαφοροποιούν τον ισολογισμό που μεταφέρεται στην Ελληνική Τράπεζα, τόνισε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς σχετικά από τους Βουλευτές της Επιτροπής, εξήγησε ότι δεν διαφοροποιούνται οικονομικές παράμετροι της συναλλαγής, καθώς μειώνονται τα στοιχεία του ενεργητικού (ρευστά διαθέσιμα) και τα στοιχεία παθητικού (καταθέσεις). «Άρα είναι εντελώς ουδέτερο», κατέληξε. Αναφορικά με το αν πλήρωσε η Ελληνική κάποιο ασφάλιστρο, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το ασφάλιστρο που θα καταβάλει η τράπεζα στη διάρκεια της εγγύησης θα ανέλθει μέχρι €65 εκατομμύρια, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει μηχανισμός ελέγχου για την ενδεχόμενη πραγματοποίηση ζημιών.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως οι όποιες δημοσιονομικές επιπτώσεις από τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν, στο πλαίσιο της συναλλαγής μεταφοράς του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, είναι απόλυτα διαχειρίσιμες, δήλωσε ο Υπουργός, τονίζοντας με τα έσοδα που θα έχει η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ή ο διάδοχος φορέας, δεν θα υπάρχει καθόλου επίπτωση για τα δημόσια οικονομικά.

«Ο Φορέας θα είναι απόλυτα σε θέση να πληρώνει τυχόν τέτοιες μη αναμενόμενες ζημιές, χωρίς ποτέ, κατά πάσα πιθανότητα, να χρειαστεί ο δεύτερος εγγυητής που είναι το κράτος», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η ΣΚΤ θα κληθεί να διαχειρίζεται τα εξυπηρετούμενα κα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (που δεν μεταφέρθηκαν κατά τη συναλλαγή) θα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα, είπε, προσθέτοντας πως η ενεργοποίηση των εγγυήσεων του κράτους γίνεται αν η ΣΚΤ δεν είναι σε θέση να πληρώσει.

«Αν για οποιονδήποτε λόγο ο φορέας δεν είναι σε θέση να πληρώσει, ή δεν υπάρχει σε ένα ακραίο ενδεχόμενο, τότε θα είναι υπόλογο το κράτος», πρόσθεσε.

Εξήγησε ακόμη ότι το σχέδιο διαφέρει από τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν, όπως στα δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, όπου το κράτος εγγυάται την αποπληρωμή, όπου εγείρεται θέμα άμεσης ενεργοποίησης των εγγυήσεων.

Στην περίπτωση της Ελληνικής, εξήγησε, το κράτος εγγυάται μη αναμενόμενες ζημιές, σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι οι μη αναμενόμενες θα επισυμβούν μετά τη διαφοροποίηση της λογιστικής και δίκαιης αξίας των του χαρτοφυλακίου που μεταφέρεται, διαφοροποίηση η οποία αποτιμάται γύρω στα €400 εκατομμύρια.

Εξήγησε ακόμη ότι στην περίπτωση των δανείων αυτών, υπάρχουν οι εξασφαλίσεις, οι οποίες περιορίζουν το μέγεθος της ζημιάς σε αυτά τα δάνεια. «Δεν είναι απλά μια εγγύηση όπως δίνει ένας εγγυητής προς τον δανειολήπτη», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν ο νόμος περί κρατικών εγγυήσεων επιτρέπει αυτές τις εγγυήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δεν υπάρχει κανένας νομικός περιορισμός και υπενθύμισε πως την περίοδο 2011 – 2012 η Βουλή ενέκρινε κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους €6 δισ. για σκοπούς διασφάλισης της ρευστότητας των τραπεζών

«Δεν ενεργοποιήθηκαν και τα 6 δισ. αλλά το €1 δισ.», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου γιατί εργοδοτήθηκε ο νομικός οίκος Freshfields Brackhaus Delinger, στο πλαίσιο της συναλλαγής, τη στιγμή που ο οίκος αυτός εκπροσωπεί τη MIG στην αγωγή κατά της Δημοκρατίας στο επιδιαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας ότι ο οίκος αυτός επιλέγηκε στη βάση της πολύ μεγάλης εμπειρίας, αλλά και της σχέσης συνεργασίας που είχε με τις κυπριακές αρχές στα ζητήματα κρατικών εγγυήσεων.

«Η εταιρεία αυτή είχε εργοδοτηθεί κατά την εποχή του (πρώην ΥΠΟΙΚ Βάσου) Σιαρλή για τις κρατικές εγγυήσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, είναι οι σύμβουλοι που εργοδοτήθηκαν από τον Σύνδεσμο Τραπεζών ή από τις τράπεζες για το ΕΣΤΙΑ και είναι ο οίκος που μας εξασφάλισε ήδη την έγκριση από την Κομισιόν. Όσον αφορά τη MIG ελπίζω ότι οι δικηγόροι που διορίσαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να είναι εξίσου καλοί», είπε.

Υπέδειξε ότι και στην κυπριακή πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε δικηγορικό γραφείο καταθέτει αγωγή κατά της Δημοκρατίας θα πρέπει να αποκλείεται από την ανάθεση οποιασδήποτε εργασίας από το κράτος.

Τέλος, το ΑΚΕΛ επέκρινε το ότι στη συνεδρία δεν παρέστη η Νομική Υπηρεσία και παρέπεμψε στην απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα. «Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι προχώρησε η κυβέρνηση σε μια συμφωνία χωρίς τη συμβουλή και την εμπλοκή του νομικού συμβούλου του κράτους και της κυβέρνησης και θα ήθελα να το σημειώσω. Η συμφωνία είναι κάκιστη και απαράδεκτο να δοθούν εγγυήσεις για μελλοντικές ζημιές», είπε ο Στέφανος Στεφάνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X