ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Χρειάζεται σταθερότητα και όχι σκαμπανεβάσματα

Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που η χώρα θα έχει πραγματική οικονομική μεγέθυνση και δεν θα καλύψει απλώς εδάφος

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δύο σημαντικές αλλαγές επήλθαν στην οικονομία της Κύπρου από την περίοδο της οικονομικής κρίσης κατά τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, όπου η μία αφορά την ορθή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η άλλη την σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Και οι δύο, κατά τον κ. Γεωργιάδη, έχουν θέσει ένα επενδυτικό υπόβαθρο για τη χώρα.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων: Ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα στήριζε την επιχειρηματικότητα» που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Υπουργός εξήγησε ότι πλέον η χώρα δεν δαπανά χρήματα τα οποία δεν έχει, αφού η γνωστή πρακτική των ελλειμμάτων με ξόδεμα περισσοτέρων χρημάτων από όσων παράγονται θα έφερναν αργά ή γρήγορα -όπως χαρακτήρισε- την στιγμή της αλήθειας. Ακόμα, είπε, το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί πλέον με τρόπο αξιόπιστο και λειτουργικό. Έχουν εξαλειφθεί εντελώς επιχειρησιακά μοντέλα όπως τα shell companies και έχουν αντικατασταθεί με σχέδια χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων όπως αυτά της EBRD. Η EBRD σημείωσε, είναι ένας κατ' εξοχήν επιτυχής θεσμός, οργανισμός με προσανατολισμό αγοράς και στηρίζει εμπράκτως μικρές και μεγάλες επενδύσεις.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός αναφορικά με την επιχειρηματικότητα ανέφερε πως η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη που η Κύπρος θα έχει πραγματική μεγέθυνση και όχι «κάλυψη εδάφους». Πλέον όπως υπογράμμισε, η οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης και θα πρέπει να δημιουργηθεί βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όμως, κατά τον Υπουργό, η βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι ταυτόσημη με τις επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα και την ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Κατά τον ίδιο, το κλειδί της επιχειρηματικής επιτυχίας είναι η εμπιστοσύνη και η ψυχολογία, καθώς όπως εξήγησε, όταν η εμπιστοσύνη κλονίζεται, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης θα πηγαίνει εις μάτην. «Όσο χρήμα και να επιχειρήσει να ρίξει στην αγορά, απλά θα υλοποιούνται ελλειμματικοί προϋπολογισμοί σε μια προσπάθεια τόνωσης της επιχειρηματικότητας, ενώ όσο και να πέσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια για να ενθαρρυνθεί η τραπεζική διαμεσολάβηση, δεν θα έρθει καλό αποτέλεσμα όταν απουσιάζει η εμπιστοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας κατά τον Υπουργό, δεν ήταν οι ανεπαρκείς επενδύσεις και δεν είχε χάσει από την παραγωγική της δυνατότητα. Το πρόβλημα ήταν η εμπιστοσύνη, που οδήγησε στη συρρίκνωση της κατανάλωσης, που με τη σειρά της επέφερε την μείωση στις επενδύσεις, τον περιορισμό στις θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση στην απώλειά τους, σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.

Υποδείξεις Κύπρου σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης έθεσε σε θετική τροχιά ξανά τον κύκλο, με τις δημόσιες δαπάνες να μην είναι σε υψηλά επίπεδα και έτσι οδήγησε και στη σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας που σήμερα υπεύθυνα πρέπει να κρατήσουμε», σχολίασε ο Υπουργός.

Εντούτοις, σημείωσε πως αν και η κυβέρνηση είναι δεκτική στις υποδείξεις των Οίκων Αξιολόγησης και των Θεσμών, πρέπει αντιστοίχως και οι Θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δέχονται τις υποδείξεις της Κύπρου. Αιτιολογώντας αυτή τη θέση, ο Υπουργός σημείωσε πως η ανάπτυξη της Κύπρου δεν είναι άσχετη από τις επιλογές που θα υιοθετούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διακρίνει πως η Ευρώπη παρουσιάζει κάποιες υστερήσεις. Στην Ευρώπη κατά τον ίδιο, γίνεται προσπάθεια ανοίγματος των αγορών, γίνεται ελευθερία διακίνησης ιδεών, ανθρώπων, κεφαλαίων, πυλώνες που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και με τα χρόνια η Ευρώπη χρησιμοποιεί ένα δυσκίνητο, γραφειοκρατικό μοντέλο που δυσκολεύει την επιχειρηματικότητα. «Πιστεύω ένθερμα στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά εισηγούμαι να μην περιορίζονται οι συζητήσεις για την επιχειρηματικότητα σε στενά όρια και να διευρύνονται σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό και οικονομικό περιβάλλον», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η Κύπρος ενδιαφέρεται και για ξένες και για εγχώριες (ντόπιες) επενδύσεις, αλλά και για μικρές και για μεγάλες. Όλες οι επενδύσεις, όπως εξήγησε, φέρνουν την επιτυχία.

Μ.Αντωνίου: Χωρίς εμπιστοσύνη καταρρέουν και τα αυτονόητα

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε πως δίχως εμπιστοσύνη καταρρέουν ακόμα και τα αυτονόητα. Σημείωσε πως η Κύπρος έχασε το 10.5 - 11% του ΑΕΠ της όταν κατέρρευσε οικονομικά το 2013 και μπήκε στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της Τρόικα, αλλά κατάφερε με τις επενδύσεις να σταθεί στα πόδια της. Μερικά από τα επιτεύγματα όπως είπε, ήταν η μείωση της ανεργίας από το 17% στο 7% μέσα σε 5 χρόνια, την αύξηση του Ρυθμού Ανάπτυξης στο 4%, αλλά και την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων που φτάνουν το 40% του ΑΕΠ.

Ως μελανό σημείο όμως κατά τον κ. Αντωνίου είναι ο περιορισμός των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Αντωνίου ανέφερε μετά βεβαιότητας πως αν γίνονταν όλες οι μεταρρυθμίσεις βάσει σχεδιασμών, η Κύπρος ενδεχομένως να προσέγγισε το ΑΑΑ της επενδυτικής βαθμίδας.

Σ.Κληρίδης: Κατοικίες εκτός ελέγχου

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σωφρόνης Κληρίδης με τη σειρά του είπε πως πρέπει η Κύπρος να ακολουθεί μια στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων, οι οποίες όμως να είναι οι λεγόμενες ξένες και άμεσες επενδύσεις. Αυτές οι επενδύσεις είπε, χαρακτηρίζοντάς τες ως παραγωγικές, φέρνουν την ανάπτυξη. Τέτοιες κατονόμασε τα πανεπιστήμια, τα καζίνο, τα λιμάνια και άλλες.

Παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως οι επενδύσεις της Κύπρου ως προς το ΑΕΠ της βρίσκονται στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την παρούσα χρονιά, όμως με τις συνολικές επενδύσεις στις κατασκευές να είναι πολύ περισσότερες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που τον ανησυχεί. Εκεί που έκρουσε εμμέσως πλην σαφώς τον κίνδυνο, ήταν για τις επενδύσεις που αφορούν τις κατοικίες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Κύπρος έχει βγει εκτός ελέγχου και είναι πολύ παραπάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να δίδονται σωστά δάνεια

Η Μελίνα Σκουρίδου, αναλύτρια του Οίκου Αξιολόγησης Moody's Investor Service τόνισε από πλευράς της πως οι τράπεζες πρέπει να δίνουν σωστά δάνεια και με σύνεση για όποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο λόγος είναι ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και γι αυτό είναι και χαμηλές οι αξιολογήσεις για τις κυπριακές τράπεζες. Υπάρχουν εργαλεία πλέον για να μειωθούν όπως εξήγησε, με την πώληση, την τιτλοποίηση, τις αναδιαρθρώσεις και τις εκποιήσεις.

«Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προχωρά σε σωστή κατεύθυνση, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρά σε σωστή κατεύθυνση η οικονομία και οι επενδύσεις», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση