ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ύποπτες ροές δισ. στη Danske Bank μέσω Κύπρου

Αποκαλύφθηκε από εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών της Δανέζικης Τράπεζας

ΚΥΠΕ

Ύποπτες ροές πληρωμών δισεκατομμυρίων ευρώ, που φαίνεται να διενεργήθηκαν κατά την περίοδο 2007 – 2015 στο υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αποκαλύφθηκαν σε εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών της Δανέζικης Τράπεζας.
 
Η Danske Bank, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο για ελλιπή εποπτεία που επέτρεψε μαζικό ξέπλυμα χρήματος στο υποκατάστημά της στη χώρα της Βαλτικής, διενήργησε έλεγχο στις ροές πληρωμών ύψους €200 δις από περίπου 15.000 ξένους πελάτες. Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήδη οδήγησαν τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Danske, Τόμας Μπόργκεν, να υποβάλει την παραίτησή του.
 
Σύμφωνα με το δελτίο «Credit Outlook» του οίκου αξιολόγησης Moody’s, το 9% των ύποπτων πληρωμών, ήτοι €18 δις, προήλθαν από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο, που επικαλείται έκθεση του δικηγορικού οίκου Bruun & Hjejle, η πλειοψηφία των εισερχόμενων πληρωμών προέρχεται από τη Ρωσία και την Εσθονία, αντίστοιχα με 23%, τη Λετονία με 12%, την Κύπρο με 9%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 4% και άλλες χώρες με 30%. Ως προορισμοί των εξερχόμενων πληρωμών παρουσιάζονται χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία, η Κίνα, η Ελβετία, η Τουρκία και άλλες χώρες.
 
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αρμόδια Αρχή για την εποπτεία κατά του ξεπλύματος χρήματος στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για το θέμα όταν κλήθηκε να το πράξει από το ΚΥΠΕ.
 
Η νέα αποκάλυψη για κρούσματα ξεπλύματος χρήματος έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο διαφθοράς στη Λετονία που οδήγησε στη σύλληψη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, καθώς και στο κλείσιμο της ABLV Bank, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, η οποία οδηγήθηκε σε εκούσια εκκαθάριση, ύστερα από ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες οδήγησαν με τη σειρά τους σε μεγάλες εκροές κεφαλαίων.
 
Η έκθεση των Bruun & Hjejle, που εξέτασε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, έχει εντοπίσει ύποπτα χαρακτηριστικά, όπως πελάτες που είναι εγγεγραμμένοι ή συνδεδεμένοι με διευθύνσεις που είναι κοινές με πολλούς άλλους πελάτες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτοι σε διάφορες δικαιοδοσίες, περιλαμβανομένων των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI), του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κύπρου και επίσης της Δανίας. Κάποιοι από τους πελάτες έχουν άλλα κοινά στοιχεία όπως ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας. Στην έκθεση, η Κύπρος, μαζί με τα BVI, το Χογκ Κονγκ και το Μπελίζ, χαρακτηρίζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι».
 
Η Danske εξαγόρασε το 2007 τη φιλανδική Sampo, αποκτώντας έτσι και το υποκατάστημα στην Εσθονία, και το χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών, κυρίως από τη Ρωσική Ομοσπονδία και χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης). Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αν και αρχικά η τράπεζα θεωρούσε ότι μπορούσε να μετριάσει το ρίσκο που προέκυπτε από τους εν λόγω πελάτες μέσω των διαδικασιών κατά του ξεπλύματος χρήματος που ίσχυαν σε όλο τον τραπεζικό όμιλο, το 2014 προέκυψαν εκθέσεις από πληροφοριοδότες και από τη μονάδα εσωτερικού ελέγχου, ενώ είχαν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις από τις εποπτικές αρχές της Δανίας και της Εσθονίας, ωθώντας την τράπεζα να τερματίσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο ξένων πελατών το 2015.
 
Καταγγελίες από τον Μπιλ Μπράουντερ
 
Όπως αναφέρεται, στη διερεύνηση που έγινε περιλήφθηκε και το Hermitage Capital Management του Μπιλ Μπράουντερ, το οποίο να σημειωθεί πως προέβη σε καταγγελίες κατά υπαλλήλων του υποκαταστήματος της Danske στην Εσθονία και τη Δανία.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπράουντερ είχε καταχωρήσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας διεκδικώντας αποζημιώσεις για κατ' ισχυρισμόν παραβίαση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, με αποτέλεσμα να παγώσει το αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλαν οι ρωσικές Αρχές στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την υπόθεση του Βρετανού επιχειρηματία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση