ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου στην «Κ»: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο «Αφροδίτη»

Υπάρχει πλήρης συντονισμός μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου, καθυστερούν οι εταιρίες

Newsroom K

Τη θέση ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για εξόρυξη αερίου από το οικόπεδο Αφροδίτη διατύπωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας Τάρεκ Εκ Μόλλα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην «Κ» στο περιθώριο του συνεδρίου Economist.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στους επενδυτές και όχι στις κυβερνήσεις, έκανε λόγο για δικαιολογίες τις οποίες προβάλλουν οι εταιρίες ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ποια άλλα θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρα τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσουν..

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η παραγωγή στο οικόπεδο Ζορ αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο μήνες, ενώ στην επρίπτωση της Αφροδίτης τα κοιτάσματα της οποίας ανακαλύφθηκαν τρία χρόνια πριν από αυτά του Ζορ, η διαδικασία είναι ακόμα στο στάδιο των συζητήσεων. 

Αναφερόμενος στην τριμερή συμφωνία μεταξύ Κύπρου Ελλάδας Αιγύπτου, υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα , αλλά ειδικότερα ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει στοιχείο σταθερότητας στην περιοχή. Επισήμανε δε ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός μεταξύ των χωρών για τις διαδικασίες και τα σχέδια σε ό, τι αφορά την ενέργεια.

Σημείωσε δε και το μνημόνιο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του Υπουργού ηλεκτρισμού της Αιγύπτου και της Κύπρου το οποίο αφορά σε υποθαλάσσια σύνδεση ώστε να συνδεθεί ο ηλεκτρισμός μέσω της Κύπρου στην Ευρώπη.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς εντός της Αιγύπτου. «Θελουμε να ξεκλειδώσουμε όλες τις ζωτικές πηγές στην Αίγυπτο, είτε αυτό είναι αέριο είτε πετρέλαιο. Είμαστε πολύ ευέλικτοι στο να βελτιώσουμε τους όρους και να αλλάζουμε τις τιμές που θα επιτρέψουν στις διεθνείς εταιρίες να έχουν πραγματικά οικονομικά και να επενδύσουν», ανέφερε.

Από την άλλη ο υπουργός, υπογράμμισε τον ενδιαφέρον της Αιγύπτου στην δημιουργία του EnergyHub, στόχος για τον οποίο είναι σε εξέλιξη επαφές αλλά και προγραμματίζονται και συναντήσεις, ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Τέλος ο κ. Μόλλα επισήμανε ότι η παραγωγή αερίου μπορεί να αποτελέσει ειρηνοποιό στοιχείο στην περιοχή και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. «Αυτοί οι όροι μπορούν να φέρουν την σταθερότητα στην περιοχή και να υπάρξει πλήρης συνεργασία και αυτό είναι κάτι που Θεός μας έστειλε για να συνεργαστούν οι πολίτες της περιοχής», κατέληξε.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η ιατρική κάνναβη συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας

«Εντυπωσιακά αδιάβαστος και επιπόλαιος ο βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ο οποίος τάχθηκε ενάντια και ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  15:41

Οζερσάϊ: Δεν επιτρέπουμε μονομερείς ενέργειες των Ε/κ

«πρότεινα, όταν ακόμα «πρόεδρος» ήταν ο Mehmet Ali Talat, την εξής λύση: Συνέχιση των γεωτρήσεων. Κατάθεση ...»
Russ  |  14:13

Με την αντεξέταση του Ρ. Χριστοφόρου συνεχίστηκε η δίκη της πρώην Λαϊκής

«Ο Παναγιώτης Κουννής όταν ζούσε η Λαϊκή Τράπεζα καταπίεζε τους υπαλλήλους του να πωλούν αξιόγραφα με ...»
knak  |  09:47

Οζερσάι στην «Κ»: Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία

«Φαίνεται ότι ο κ. Τίλερσον συμφώνησε ένα σωρό πολύ σημαντικά πράγματα στην Άγκυρα κεκλεισμένων των θυρών ...»
ο Βλάκας  |  08:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση