ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:45
 

Ζητούν ξανά τα 25 εκατ. για το Ταμείο των κουρεμένων

Εκ νέου το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να αποδεσμεύσει το κονδύλι η Επ. Οικονομικών

Newsroom K

Εκ νέου αποδέσμευση των 25 εκατομμυρίων ευρώ ζητά το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δημιουργηθεί το αποθεματικό του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους καταθέτες.

Υπενθυμίζεται πως από πέρυσι είχε ζητηθεί από τη Βουλή να αποδεσμεύσει το κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ για να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των πολιτών που υπέστησαν ζημιά από το κούρεμα των καταθέσεων του 2013, ενώ ένα χρόνο αργότερα ακόμα κάνει έκκληση το Υπουργείο Οικονομικών για αποδέσμευση.

Σύμφωνα με σημείωμα που έφτασε στην Επιτροπή Οικονομικών από το Υπουργείο, θέλει τη γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής για αποδέσμευση πιστώσεων των 25 εκατ ευρώ, ώστε να μεταφερθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Σκοπός όπως πολλάκις έχει σημειωθεί, η δημιουργία αποθεματικού με σκοπό τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου χρηματική στήριξη ομάδων του πληθυσμού που έχουν συνεισφέρει στην κεφαλαιοποίηση των δύο συστημικών τραπεζών από τους ίδιους πόρους.

Πρόσθετα, σημειώνεται πως έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις νόμου από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού, για τους κουρεμένους καταθέτες, ώστε εκ πρώτης να τροποποιηθεί ο νόμος που διέπει το Ταμείο Αλληλεγγύης και δεύτερον να χρησιμοποιηθούν τα ακίνητα που έλαβε το κράτος μετά τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα και τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Δεκαέξι από τα ακίνητα 600 εκατομμυρίων ευρώ που περιήλθαν στην κατοχή του κράτους ως απόρροια της συναλλαγής, αναμένεται να παραχωρηθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της πρότασης, δεξαέξι τεμάχια αναμένεται να παραχωρηθούν από Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο. Αναλυτικότερα από την επαρχία Λευκωσίας θα διατεθεί τεμάχιο στο Δήμο Αγλατζιάς έκτασης 24.880 τετραγωνικών μέτρων, τεμάχιο του Δήμου Λατσιών έκτασης 3.135 τετραγωνικών μέτρων, τεμάχιο της Δένειας έκτασης 532.112 τετραγωνικών μέτρων και τεμάχιο στο χωριό του Πολιτικού έκτασης 1 και πλέον εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

Από την επαρχία Λεμεσού θα διατεθούν τρία τεμάχια στις περιοχές του Μοναγρουλλίου, εντός του Δήμου Λεμεσού και τους Πισσουρίου συνολικής έκτασης πέραν του 1.3 εκατ. τετραγωνικών μέτρων.

Από την επαρχία Πάφου θα διατεθούν έξι τεμάχια από το Δήμο Γεροσκήπου, του Νέου Χωριού, της Τρεμιθούσας και της Πέγειας συνολικής έκτασης 360.000 τετραγωνικών μέτρων.

Τέλος, από την επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα από το Δήμο Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου θα διατεθούν τρία τεμάχια συνολικής έκτασης 70.000 τετραγωνικών μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X