ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάλι άφησε εκτός επενδυτικής την Κύπρο ο S&P

Έχει κολλήσει την αξιολόγησή του στο BB+ εδώ και ένα χρόνο, αναμένοντας περισσότερα από τη χώρα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στο BB+ κράτησε για ακόμα μία φορά ο Οίκος Standard and Poor's την Κύπρο, συμπληρώνοντας έναν χρόνο που την κρατά εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Οίκος είχε προχωρήσει σε αναβαθμίσεις επί αναβαθμίσεων μέχρι και τη 17η Μαρτίου 2017. Την ίδια ημέρα την περσινή χρονιά, ο Οίκος αξιολόγησε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΒΒ+, από ΒΒ με σταθερή προοπτική και είχε επιβεβαιώσει τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή της σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο Β. Το Σεπτέμβριο του 2017, και συγκεκριμένα στις 15 του μηνός, επανήλθε με ακόμα μία αξιολόγηση, τη δεύτερη για τη χρονιά που μας πέρασε, επιβεβαιώνοντας απλώς την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στο BB+, αναθεωρώντας όμως ταυτόχρονα τις προοπτικές της οικονομίας της Κύπρου από σταθερές, σε θετικές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν και ο πρώτος Οίκος που έβγαλε εκτός επενδυτικής βαθμίδας την Κύπρο το 2012.

Μικρό καλάθι

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στην «Κ» πως ο Οίκος Standard and Poor's ίσως αναμένει δείγματα γραφής από τη νέα επανεκλεγείσα κυβέρνηση, δίνοντας το δικό του ραντεβού για τις 14 Σεπτεμβρίου που θα είναι η επόμενη αξιολόγηση της Κύπρου από τον Οίκο.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, μέσα από διαδοχικές αναβαθμίσεις, η Κύπρος βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, με καταγεγραμμένες τις θετικές προοπτικές της. «Η Κύπρος αποκαθιστά την εμπιστοσύνη Κυπρίων και ξένων, που αξιολογούν πλέον την Κύπρο ως μια αξιόπιστη οικονομικά χώρα για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το «παράθυρο» για αναβάθμιση της Κύπρου, όπως είχε σημειώσει ο Οίκος, θα είναι «ανοιχτό» για τους επόμενους 12 μήνες, αρχής γενομένης από την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου 2017. Άρα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, υπάρχει καιρός.

Η άποψη του Οίκου

Ο οίκος αναφέρει πως η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου συνεχίζεται αμείωτη, επιτρέποντας τη μείωση του δημοσίου χρέους. Εντούτοις, τονίζει πως το τραπεζικό της σύστημα παραμένει μια σημαντική ευπάθεια. Γι' αυτό αφήνει την αξιολόγησή του, στη βαθμίδα του Σεπτεμβρίου 2017.

Αναβάθμιση βλέπει ο Οίκος εάν παρατηρήσει μεγαλύτερη μείωση των τρωτών σημείων της χώρας, ιδίως αυτών που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Η οικονομική ανάπτυξη προσθέτει, εξακολουθεί όμως να στηρίζει γενικά τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Επόμενη αξιολόγηση άλλου Οίκου

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η επόμενη αξιολόγηση είναι στις 20 Απριλίου, από τον Οίκο Fitch. Υπενθυμίζεται πως οι Fitch έχουν την Κύπρο δύο σκαλιά μακρύτερα από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Έχουν αξιολογήσει με ΒΒ το μακροπρόθεσμο χρέος της και με Β το βραχυπρόθεσμο.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Οίκου

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s διατήρησε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στο BB+/B, με θετικές προοπτικές.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, επιτρέποντας τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ωστόσο, ο επιβαρυμένος τραπεζικός τομέας παραμένει ακόμη ένα σημαντικό τρωτό σημείο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι S&P λένε ότι θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση της αξιολόγησής τους εφόσον παρατηρηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αντιμετώπιση των διαφόρων αδυναμιών, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα και το χρέος στον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να συμβάλει στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Συγκεκριμένα, ο οίκος λέει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης εντός του 2018 εφόσον η οικονομική ανάπτυξη και η κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής δώσουν ώθηση για περαιτέρω μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα. Αναμένει επίσης να δει περαιτέρω βελτίωση στο εξωτερικό χρέος, ιδιαίτερα μέσω της μείωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους.

Επίσης θα εξετάσει κατά πόσο οι πιστωτικές και νομισματικές συνθήκες της Κύπρου συγκλίνουν με αυτές της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασυνήθιστα υψηλών μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs).

Αντίστοιχα, οι Standard & Poor`s θα εξέταζαν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προοπτικών προς τα κάτω, από «θετικές» σε «σταθερές», αν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί σημαντικά χαμηλότερη από τις προσδοκίες ή αν μια αλλαγή στη δημοσιονομική στάση οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εντός του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων μέχρι το 2021.

Η αναθεώρηση θα μπορούσε επίσης να προέλθει λόγω κινδύνων από μια μεγαλύτερη οικονομική συγκέντρωση σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα στις κατασκευές ή τον τουρισμό, ή αν υπάρξουν νέες ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα, συμπληρώνει.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται εξάλλου ότι η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 3,9% το 2017, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για 3,3%.

«Προβλέπουμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% κατά μέσο όρο την περίοδο 2018-2021, με τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας και των εξαγωγών των υπηρεσιών, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς αυξάνεται η εξυπηρέτηση του χρέους από τα νοικοκυριά» αναφέρει ο οίκος S&P.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση