ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:27
 

14 τρισ. δολ. το κόστος ανόδου της στάθμης της θάλασσας

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research Letters

Newsroom Κ, Αθήνα

Περίπου 14 τρισ. δολάρια είναι το πιθανό ετήσιο κόστος από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Η ενδεχόμενη αποτυχία επίτευξης του στόχου της παγκόσμιας Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα –που προβλέπει τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι τους 2° C σε σχέση με τα επίπεδα της Προβιομηχανικής περιόδου– θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με οδυνηρές οικονομικές συνέπειες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research Letters και η οποία διεξήχθη από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου (NOC), η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να κοστίσει 14 τρισ. δολάρια ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2100, εάν ο στόχος της συγκράτησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από 2° C δεν επιτευχθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πολλές χώρες με υψηλά-μεσαία εισοδήματα, όπως η Κίνα, θα υποστούν τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους εξαιτίας των πλημμυρών, ενώ οι χώρες με τις υψηλότερες εισοδηματικές εισροές θα υποστούν μικρότερες συνέπειες, χάρη στα υπάρχοντα υψηλά επίπεδα υποδομών προστασίας.

Η δρ Σβετλάνα Τζεβρέτζεβα, από την NOC, είναι η βασική συντάκτρια της μελέτης. Oπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παράκτιες περιοχές, σε απόσταση μικρότερη των 10 μ. από τη στάθμη της θάλασσας. Σε ενδεχόμενη υπερθέρμανση του κλίματος, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί εξαιτίας της τήξης χερσαίων παγετώνων και πάγων, γεγονός που αποτελεί μία από τις πλέον επιζήμιες πτυχές της αλλαγής του κλίματος στον πλανήτη μας».

Η επιστημονική ομάδα διερεύνησε τον ρυθμό και τις συνέπειες της παγκόσμιας και της περιφερειακής αύξησης της στάθμης της θάλασσας με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5° C και αργότερα κατά 2° C. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ομάδες εισοδήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας (χώρες υψηλού, ανώτερου μεσαίου, κατώτερου μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος), αξιολόγησε τον αντίκτυπο της αύξησης της θαλάσσιας στάθμης στις παράκτιες περιοχές.

Η δρ Τζεβρέτζεβα δήλωσε: «Βρήκαμε ότι με τροχιά ανόδου της θερμοκρασίας 1,5° C μέχρι το 2100 η μέση στάθμη της θάλασσας θα έχει αυξηθεί κατά 0,52 μ. Ωστόσο, αν ο στόχος των 2° C χαθεί, θα δούμε μέση άνοδο της στάθμης της τάξης των 0,86 μ. και, στη χειρότερη περίπτωση, μέση άνοδο που θα φθάσει το 1,8 μ.».

«Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας δεν μετριαστεί, το παγκόσμιο ετήσιο κόστος πλημμυρών χωρίς μέτρα προσαρμογής θα αυξηθεί στα 14 τρισ. δολάρια ετησίως, για μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 0,86 μ., ενώ μπορεί να φθάσει και στα 27 τρισ. δολάρια τον χρόνο για άνοδο 1,8 μ. Αυτό θα ισοδυναμούσε με το 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2100».

«Μικρά νησιωτικά κράτη, όπως οι Μαλδίβες, θα επηρεαστούν πολύ εύκολα και οι πιέσεις στους φυσικούς πόρους τους και στο περιβάλλον θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες», τόνισε η επικεφαλής της έρευνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X