ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξανά η Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για την caretta-caretta

Kathimerini.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Στο Ευρωδικαστήριο οδηγήθηκε για ακόμα μια φορά η Ελλάδα, για τις «λαμπρές» της επιδόσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά αιτία ήταν η απουσία μέτρων προστασίας της περιοχής ωοτοκίας της caretta- caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

«Στην περιοχή παρατηρήθηκαν ανθρώπινες δραστηριότητες που επηρεάζουν το οικοσύστημα της περιοχής και σχετίζονται με την αμμοληψία, τον καθαρισμό της βλάστησης των αμμοθινών, την ισοπέδωση των αμμοθινικών σχηματισμών για τους επισκέπτες και την επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο αμμώδες υπόστρωμα κοντά στη θάλασσα, το άνοιγμα νέων δρόμων και την οικοδομική δραστηριότητα στο σύστημα των αμμοθινών», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την καταδίκη της χώρα μας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας, καθώς «παρέλειψε να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό καθεστώς αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στον κόλπο της Κυπαρισσίας κατά τρόπο που να αποφεύγεται κάθε παρενόχληση του εν λόγω είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής του».
Επιπλέον «επέτρεψε (χωρίς τη διενέργεια καμίας δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων) παρεμβάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάζουν σημαντικά την εν λόγω περιοχή, μειώνοντας και καταστρέφοντας την περιοχή φωλιάσματος του είδους προτεραιότητας Caretta caretta και, τέλος, μειώνοντας και καταστρέφοντας δύο οικότυπους αμμοθινών και έναν οικότοπο προτεραιότητας».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δρομολογήσει ένα «χαλαρό» καθεστώς προστασίας της περιοχής, με το χαρακτηρισμό του ως «περιφερειακό πάρκο» (και όχι «εθνικό πάρκο», ενώ επέμεινε στη διατήρηση οικοδομών που είχαν ανεγερθεί στην περιοχή των αμμοθινών. Το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος είχε κατατεθεί πέρυσι στο ΣτΕ για έλεγχο, αλλά επεστράφη με πλήθος παρατηρήσεων. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους για την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εκτιμώντας ότι είναι ανεπαρκής και άτολμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X