ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκυβαλότοπος Παραλιμνίου: Ανενεργό έργο 8 εκατ. ευρώ

Τα προβλήματα της μη λειτουργίας του εξέτασε η Επ. Περιβάλλοντος της Βουλής

ΚΥΠΕ

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από τη μη λειτουργία του σκυβαλότοπου Παραλιμνίου, που έχει πρόσφατα αποκατασταθεί, εξέτασε την Τετάρτη η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Χριστάκης Τζιοβάννης, δήλωσε ότι «δυστυχώς, ενώ έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του σκυβαλότοπου και έχει παραδοθεί από τον Νοέμβριο του 2015, εμφανίστηκε δίπλα του ένας νέος σκυβαλότοπος, ο οποίος χρησιμοποιείται και γίνεται κανονική καύση των σκυβάλων με όλα τα συνεπακόλουθα για την υγεία των κατοίκων και τη ρύπανση».

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει διορθωθεί και θα έλεγα ότι αν δεν εγκύψει το κράτος, το υπουργείο Εσωτερικών, να πάρουν τέτοια μέτρα, δυστυχώς ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο της αξίας πέραν των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύει να καταστραφεί ως μη γενόμενο».

Ο κ. Τζιοβάννης είπε ότι «τα δύο πράσινα σημεία τα οποία είχαν υποδειχθεί και ήταν έτοιμα να κατασκευαστούν στην περιοχή Παραλιμνίου δεν έχουν γίνει για κάποιους λόγους, με συνεπακόλουθο όλη η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου σήμερα να μην έχει ένα πράσινο σημείο και αντιλαμβανόμαστε τα συνεπακόλουθα αυτού του προβλήματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχουν κοινότητες και δήμοι που έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Εσωτερικών εδώ και δύο χρόνια τη δημιουργία πράσινων σημείων, έχουν υποδείξει τον χώρο για να πάρουν ένα πράσινο σημείο, αλλά δυστυχώς για κάποιους λόγους δεν προχωρά σήμερα το θέμα».

«Το υπουργείο Εσωτερικών μάς λέει ότι θα δοθεί η εντολή και η κυριαρχία πλέον στο υπουργείο Γεωργίας και μετά να γίνουν αυτά που θα γίνουν. Αναμένουμε» είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στον σκυβαλότοπο που τώρα λειτουργεί στην ελεύθερη Αμμόχωστο ρίχνονται σκουπίδια «αυθαίρετα δυστυχώς, και από δήμους της περιοχής και από ιδιώτες, δεν υπάρχει έλεγχος, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει αστυνόμευση και όλα τα σχετικά για να προστατευθούν οι χώροι και βλέπουμε αυτά που βλέπουμε».

Ο πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, επί του ιδίου θέματος, δήλωσε ότι «αντιμετωπίζουμε με πάρα πολλή ανησυχία την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με τις καύσεις σκουπιδιών στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, διότι δημιουργούνται σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «δυστυχώς οι αρμόδιες Αρχές επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών και είναι πραγματικά σχήμα οξύμωρο και μόνο στην Κύπρο συμβαίνει αυτό το πράγμα ο Δήμος Δερύνειας και η κοινότητα Αυγόρου να ζητούν απεγνωσμένα τη δημιουργία πράσινων σημείων για τη συλλογή μεγάλων άχρηστων αντικειμένων, την ίδια ώρα που υπάρχουν έξι ολοκαίνουριοι χώροι στην ευρύτερη περιοχή Λάρνακας – Αμμοχώστου, οι οποίοι δεν λειτουργούν».

Πρόσθεσε ότι αυτούς τους έξι χώρους «τους έχει κατασκευάσει ο εργολάβος, τους έχει παραδώσει στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση καλεί τον Οργανισμό Διαχείρισης Αποβλήτων που αποτελείται από κοινότητες και δήμους και δεν παραλαμβάνουν αυτές τις εγκαταστάσεις».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση