ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεξικό: Απαγόρευση αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα λόγω ρύπανσης

Οι αρχές σημαίνουν τον πρώτο συναγερμό ποιότητας του αέρα μετά από 14 χρόνια

ΠΗΓΗ: skai.gr

Προσωρινή απαγόρευση για εκατομμύρια αυτοκίνητα από τους δρόμους της Πόλης του Μεξικό την Τετάρτη, μετά από απότομη αύξηση της ρύπανσης, που ώθησε τις αρχές να σημάνουν τον πρώτο συναγερμό ποιότητας του αέρα μετά από 14 χρόνια.

Ο Πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο συγκάλεσε τη Δευτέρα συνεδρίαση της επιτροπής για την καταπολέμηση της ρύπανσης μετά την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση «περιβαλλοντικής ανάγκης», λόγω της παρουσίας υψηλών επιπέδων όζοντος, τα οποία προκαλούν καρδιοαναπνευστικές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας.

Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας παλαιοτέρων οχημάτων τη Δευτέρα και την Τρίτη, η περιβαλλοντική επιτροπή της πόλης επέκτεινε την απαγόρευση την Τετάρτη ώστε να συμπεριλάβει όλα τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που καταλήγει στον αριθμό τρία ή τέσσερα.
Σύμφωνα με την επιτροπή η απαγόρευση ήταν αναγκαία, διότι τα οχήματα παράγουν 87% του οξειδίου του αζώτου και 32% των πτητικών οργανικών ενώσεων, οι οποίες αποτελούν πρόδρομες ουσίες του όζοντος.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να αποφύγουν την υπαίθρια άσκηση, και συμβούλευσαν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.
Εκτιμάται ότι πάνω από 5,5 εκατομμύρια οχήματα κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους της μεξικανικής πρωτεύουσας.

Η τελευταία φορά που κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ποιότητας του αέρα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2002. Η μεξικανική πρωτεύουσα είχε ανακηρυχθεί ως η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου στη δεκαετία του 1990 από τον ΟΗΕ, αλλά από το 1997, έλαβε μέτρα για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιων μεταφορών, με περισσότερη χρήση ποδηλάτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση