ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουγιάλης: Πολλαπλή η αξία των τεχνητών υφάλων

Αναπτύσσονται θαλάσσιοι προστατευόμενων περιοχών τεχνητοί υφάλοι

ΚΥΠΕ

Στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση έργων πολλαπλών χρήσεων με το μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος, κάτι που θεωρούμε ότι επιτυγχάνεται με τη δημιουργία των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών τεχνητών υφάλων και των δραστηριοτήτων αναψυχής που αναπτύσσονται μεταξύ άλλων στις περιοχές αυτές, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε ομιλία του, στην εκδήλωση παρουσίασης του ντοκιμαντέρ «Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές με Τεχνητούς Υφάλους» στη Λεμεσό, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι από την αρχή της δημιουργίας των περιοχών αυτών το 2009 μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, με βάση ένα συνολικό σχεδιασμό έχει υλοποιήσει σχετικά έργα ύψους 1.5 εκ ευρώ σε καθορισμένες περιοχές στην Αμαθούντα, Παραλίμνι, Αγία Νάπα, «Δασούδι» και Γεροσκήπου στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Τα έργα αυτά, σημείωσε, περιλαμβάνουν ποντίσεις σκαφών κατόπιν μιας σχολαστικής διαδικασίας προετοιμασίας, καθαρισμού και ρυμούλκησης τους, κατασκευής και τοποθέτησης ειδικά διαμορφωμένων τεχνητών υφάλων, σηματοδότηση των περιοχών και τοποθέτηση σημείων πρόσδεσης σκαφών για σκοπούς κατάδυσης.

Το Υπουργείο, είπε ο κ. Κουγιάλης, έχοντας εκτιμήσει εξαρχής την πολλαπλή αξία των έργων αυτών, υποστήριξε θερμά και προώθησε στο κυβερνητικό πρόγραμμα τη δημιουργία περιοχών με τεχνητούς ύφαλους.

“Εκτός από τα αναμενόμενα οφέλη για την ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων και την αλιεία, οφέλη που αναμένεται να μεγιστοποιηθούν σταδιακά, η λειτουργία των περιοχών αυτών έχει πολλαπλά οφέλη που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα: με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την αναψυχή και την οικονομία, ιδιαίτερα τη γαλάζια ανάπτυξη και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτήν”, πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως οι δραστηριότητες που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στις περιοχές των τεχνητών υφάλων, ιδιαίτερα οι καταδύσεις, η χρήση των περιοχών από εκατοντάδες Κύπριους δύτες ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης αλλά και από πολλούς απλούς κολυμβητές που απολαμβάνουν τη θαλάσσια ζωή, τον έπεισαν ότι, το Υπουργείο θα πρέπει έμπρακτα και ουσιαστικά να συνεχίσει να στηρίζει τα έργα των τεχνητών υφάλων με στόχο να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κ. Κουγιάλης ανακοίνωσε ότι μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο θα έχουμε καταλήξει στις συγκεκριμένες περιοχές όπου θα δημιουργηθούν δύο νέες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές τεχνητών υφάλων στη Λάρνακα και στον Κόλπο Χρυσοχούς.

“Εχουμε εξασφαλίσει ένα κονδύλι 2 εκ ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα 2014-2020 για αναβάθμιση και επέκταση των τεχνητών υφάλων στις επτά συνολικά περιοχές των τεχνητών υφάλων και ο σχεδιασμός όλων των έργων προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016 ενώ η υλοποίηση των έργων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2018”, πρόσθεσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X