ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πλαστικού που πέφτει ετησίως στη θάλασσα

Τα 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού που προστίθενται κάθε χρόνο

Newsroom Κ, Αθήνα

Τα 12 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού που προστίθενται κάθε χρόνο στην θάλασσα βρέθηκαν στο στόχαστρο ενδιαφέρουσας συζήτησης χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν είναι πλέον αποκαρδιωτικά και αυτό που έγινε ξεκάθαρο είναι πως αν δεν υπάρξουν μέτρα για την προστασία της θάλασσας από το πλαστικό, πέρα από τους συχνά ρητορικού στόχους μείωσης του που απλά τίθενται χωρίς κανένα αντίκρισμα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Ενώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 δεν υπήρχαν στοιχεία για την θαλάσσια ρύπανση από όταν ξεκίνησε η καταγραφή της «όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση», λέει ο περιβαλλοντολόγος, Κρίς Σέρινγκτον.

Το συντριπτικό ποσοστό 94% των πλαστικών που καταλήγουν στην θάλασσα βρίσκονται στο θαλάσσιο έδαφος και όχι στην επιφάνεια της ενώ υπολογίζεται πως για κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο του βυθού βρίσκονται 70 κιλά πλαστικού σύμφωνα με τα στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρίας Eunomia Research & Consulting, που διοργάνωνε την εκδήλωση και ειδικεύεται σε θέματα περιβάλλοντος.

Συγχρόνως το ποσό των πλαστικών που βρίσκεται στις παραλίες είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που βρίσκεται στους ωκεανούς.

Και αυτό που είναι σίγουρο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eunomia είναι ότι υπάρχει εισροή των σκουπιδιών από τις παραλίες στην θάλασσα.

«Αν καθαρίζουμε τις παραλίες από τα σκουπίδια, τότε με αυτό τον τρόπο καθαρίζουμε και τους ωκεανούς», λέει η Χαρά Ξηρού επικεφαλής της Eunomia στις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι η πρόληψη είναι συνήθως καλύτερη από την θεραπεία και είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσουμε τα πλαστικά σκουπίδια να μπαίνουν στην θάλασσα από το να καθαρίζουμε τις ίδιες τις θάλασσες.

Τα τρία είδη πλαστικών σκουπιδιών που εντοπίζονται πιο συχνά στην θάλασσα είναι τα αποτσίγαρα, το φίλτρο τους αποτελείται από πλαστικό, πλαστικά μπουκάλια και συσκευασίες τροφίμων.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να αυξήσει την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών 55% μέχρι το 2025 και να μειώσει όλα τα σκουπίδια στους ωκεανούς και όχι μόνο τα πλαστικά κατά 30% μέχρι το 2020.

Μερικές από τις προτάσεις που ακούστηκαν για μείωση των πλαστικών στην θάλασσα είναι η θέσπιση χρέωσης στην χρήση πλαστικών συσκευασιών, πέρα των πλαστικών σακούλων που γίνεται ευρέως στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα, αλλά και χρηματική αποζημίωση για την επιστροφή συσκευασιών μετά την χρήση τους, μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση