ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτο βραβείο στον Δήμο Λευκωσίας για τις πράσινες συμβάσεις 2016

Για το έργο «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου»

ΚΥΠΕ

Ο Δήμος Λευκωσίας βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο για τη Γενική Πολιτική Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων, για το έργο «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας».

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το βραβείο απονεμήθηκε στις 13 Οκτωβρίου από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη κατά την τελετή των Βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, που πραγματοποιούνται στην Κύπρο για τρίτη συνεχή χρονιά.

Το συγκεκριμένο έργο, εφαρμόζει τις εισηγήσεις του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας για τη Λευκωσία (ΟΣΚΛ), για προώθηση εναλλακτικών και φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων διακίνησης και του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, υιοθετεί την πολιτική των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, τόσο κατά τη φάση σχεδίασης του αλλά και της αξιολόγησης των προσφορών του έθεσε περιβαλλοντικά κριτήρια με στόχο τη μείωση του ενεργειακού και οικολογικού αποτυπώματος, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στη συμβολή της αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες δράσεις:

- Τροποποίηση της κυκλοφοριακής διαρρύθμισης της περιοχής, δημιουργία λεωφορειολωρίδων για διευκόλυνση της κυκλοφορίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας και παροχή όλων των απαραίτητων διευκολύνσεων για ενθάρρυνση της διακίνησης ποδηλατιστών πεζών και εμποδιζόμενων ατόμων με τη δημιουργία χώρου σύμφωνα με τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού (shared space).

- Υπογειοποίηση/μετακίνηση υπηρεσιών κοινής ωφελείας με όλες τις απαραίτητες πρόνοιες για τη μελλοντική εγκατάσταση Μέσου Σταθερής Τροχιάς (Τραμ) στον άξονα Μακαρίου-Α.Γ. Λεβέντη.

- Εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού ψηλής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με φωτιστικά LED, εγκατάσταση συσκευών «smart city» για επιτήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας και στάθμευσης και δημιουργία θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

- Εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού αστικού σχεδιασμού για σκίαση και φυσικό δροσισμό με εκτεταμένη χρήση πρασίνου, (φύτευση δενδροστοιχιών), αντικατάσταση μεγάλων επιφανειών ασφάλτου με πιο ψυχρά υλικά, χρήση στοιχείων νερού, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των υφιστάμενων υπόγειων υδάτινων πόρων, κ.λ.π.

- Πρόνοιες για εγκατάσταση υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων, υλικών ανακύκλωσης και οργανικών αποβλήτων, με δυνατότητα εφαρμογής συστημάτων για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και της μείωσης της παραγωγής σκουπιδιών.

“Οι πιο πάνω δράσεις αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, στην αύξηση του μεριδίου διακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ποδήλατα, στη μείωση της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου, ως εκ τούτου στη μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου, της κατανάλωσης καυσίμων και της παραγωγής απορριμμάτων και επικίνδυνων ρύπων” αναφέρει η ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη βράβευση, καταλήγει ο Δήμος Λευκωσίας, “για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί επισφράγιση των προσπαθειών του Δήμου Λευκωσίας για την Ολοκληρωμένη Πολιτική που εφαρμόζει γύρω από τα θέματα Κλιματικής Αλλαγής εναρμονιζόμενος με την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την προσαρμογή στο Κλίμα μετά και από την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X