ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονόδρομος η μείωση των ρύπων

Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας δείχνουν υπέρβαση του ορίου

Kathimerini.gr

Σε μια νέα πραγματικότητα έχει περάσει το κλίμα της Γης, μετά την επιβεβαίωση ότι το 2015 η αναλογία διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ξεπέρασε τα 400 ppm σε όλους τους σταθμούς μέτρησης και σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας δείχνουν υπέρβαση του ορίου και το 2016, ακόμη και τον μήνα Σεπτέμβριο, στον οποίο παραδοσιακά καταγράφονται οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο σταθμός μέτρησης στη Μάουνα Λόα της Χαβάης προβλέπει ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνουν πάνω από τα 400 ppm όλη τη φετινή χρονιά και δεν θα πέσουν κάτω από τα επίπεδα αυτά για πολλές γενιές. Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μετριέται σε ppm, δηλαδή μόρια διοξειδίου του άνθρακα ανά εκατομμύριο μόρια αέρα. Πριν από τη βιομηχανική εποχή, με την έλευση της οποίας ο άνθρακας (κάρβουνο, πετρέλαιο) που είχε εγκλωβιστεί στα έγκατα της γης ξεκίνησε να εξορύσσεται και να καίγεται, οι συγκεντρώσεις δεν ξεπερνούσαν τα 280 ppm.

Η πιο πρόσφατη αύξηση των ρύπων πυροδοτήθηκε από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε το 2015 και είχε έντονη επίδραση τους πρώτους μήνες του 2016. Ομως τώρα «το φαινόμενο Ελ Νίνιο εξαφανίζεται, η κλιματική αλλαγή όχι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πέτερι Τάαλας. Ο Τάαλας σημείωσε την αντίφαση ανάμεσα στην υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση των ρύπων, το 2015, από τη μία πλευρά και στο αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε πρώτη, αλλά δυστυχώς όχι τελευταία φορά, τη χρονιά εκείνη. «Το στοίχημα είναι να μεταβούμε από την πολιτική βούληση στην πολιτική πράξη», είπε ο Τάαλας.

Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι το μόνο αέριο που προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη. Το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου έφθασαν, επίσης, σε επίπεδα ρεκόρ το 2015. «Δεχόμαστε επίθεση από την κλιματική αλλαγή. Και η μόνη μας ελπίδα είναι να κινητοποιηθούμε όπως κάναμε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Μπιλ Μακ Κίμπεν. «Δεν χρειάζεται να κηρύξουμε τον πόλεμο στην κλιματική αλλαγή, βρισκόμαστε ήδη υπό πολιορκία». Πρόσφατη μελέτη 14 οργανώσεων, που υπολογίζουν πόσο άνθρακα μπορεί ακόμη να κάψει η ανθρωπότητα προτού η υπερθέρμανση ξεπεράσει τα επικίνδυνα όρια των 2 βαθμών Κελσίου, συμπεραίνει ότι πρέπει να σταματήσει κάθε νέα εξόρυξη παντού στον πλανήτη. «Είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή» υποστηρίζει ο Μακ Κίμπεν, χαρακτηρίζοντας αφελή την αντίληψη ότι η ανθρωπότητα μπορεί να ξεφύγει από την αμείλικτη αριθμητική της κλιματικής αλλαγής.

«Η τεχνολογία υπάρχει, είναι θέμα απόφασης», σημείωσε χθες η επικεφαλής ερευνών του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας Οξάνα Ταράσοβα. Τα επίπεδα ρύπων που έχουν συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα θα εξακολουθήσουν να αποσταθεροποιούν το κλίμα επί πολλές δεκαετίες, ακόμη και αν σταματήσει εν μία νυκτί η εκπομπή νέων ρύπων. «Ομως, αν αρχίσουμε να μειώνουμε τους ρύπους τώρα, θα δούμε βελτίωση τη δεκαετία του 2060», σημείωσε ο Τάαλας. Οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 800.000 χρόνων, δεν έχουν δηλαδή συμβαδίσει ποτέ με την ύπαρξη ανθρώπινου πολιτισμού.

Στις ΗΠΑ εξακολουθούν οι διαδηλώσεις για τη μη κατασκευή πετρελαιαγωγού στη Βόρεια Ντακότα, με τις Αρχές να προχωρούν σε άλλες 80 συλλήψεις το Σάββατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X