ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:21
 

Οι πολικές αρκούδες γίνονται κλιματικοί πρόσφυγες

Κοιμούνται στην άμμο, παίζουν στα ρηχά ή κολυμπούν στα ανοικτά με τα μικρά τους

Newsroom Κ, Αθήνα

Μόλις φθάνει το φθινόπωρο, οι πολικές αρκούδες καταφθάνουν στο χωριό του αρκτικού κύκλου. Κοιμούνται στην άμμο, παίζουν στα ρηχά ή κολυμπούν στα ανοικτά με τα μικρά τους προς μεγάλη τέρψη των εκατοντάδων τουριστών που φθάνουν εδώ για να τις δουν.

Οταν πέφτει η νύχτα, οι αρκούδες κατηφορίζουν στην πόλη καθιστώντας επικίνδυνη ακόμα και μια βραδινή βόλτα και εγκαταλείπουν τα στενά σοκάκια της μόνο όταν τις κυνηγήσουν οι ειδικές περίπολοι με προβολείς και βολίδες κρότου λάμψης.

Από αυτές τις σκηνές κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν με αφανισμό. Οι επιστήμονες μέτρησαν περισσότερες από ογδόντα στο Κακτοβί που μοιάζουν να είναι παχιές και υγιείς. Ωστόσο, οι αρκούδες που καταφθάνουν εδώ είναι στην πραγματικότητα κλιματικοί πρόσφυγες που αναγκαστικά παραμένουν στη στεριά, αφού οι θαλάσσιοι πάγοι, απαραίτητοι για την επιβίωση αλλά και τη θήρα, διαρκώς συρρικνώνονται.

Ο Αρκτικός Κύκλος θερμαίνεται με διπλάσια ταχύτητα από τον υπόλοιπο πλανήτη και οι πάγοι του λιώνουν τόσο γρήγορα ώστε ακόμα και οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο εκφράζουν την έκπληξή τους.

Οι περισσότεροι μήνες του 2016 ήταν πιο ζεστοί από το φυσιολογικό. Μάλιστα, τον Νοέμβριο η συνολική έκταση του θαλάσσιου πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό ήταν η μικρότερη που καταγράφηκε ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ στη νότια Θάλασσα Μπιούφορτ, όπου βρίσκεται το Κακτόβικ, η απώλεια των αιώνιων πάγων είναι ιδιαίτερα εκτενής. Προφανώς αυτή η επιδεινούμενη κατάσταση δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για τις πολικές αρκούδες, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από τους πάγους. Οπως επισημαίνει ο Στιβ Αμστράπ, της οργάνωσης Polar Bears International, «όταν χαθούν οι θαλάσσιοι πάγοι, θα εξαφανιστούν και οι πολικές αρκούδες».

Η κινηματογραφική ταινία «Μία Αβολη Αλήθεια» του Αλ Γκορ, το 2006, συνέδεσε στη σκέψη της κοινής γνώμης τις πολικές αρκούδες με την κλιματική αλλαγή, κάτι που για πολλούς ειδικούς είχε και αρνητικές συνέπειες αφού υπεραπλούστευσε τα προβλήματα αυτών των μεγάλων θηρευτών ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα και σε επιθέσεις από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα οι περισσότεροι επιστήμονες δέχονται ότι μακροπρόθεσμα οι πολικές αρκούδες θα κινδυνεύσουν και οι πληθυσμοί τους θα μειώνονται όσο θα εξαφανίζονται οι θαλάσσιοι πάγοι. Πιο βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για το μέλλον των αρκούδων είναι πιο προβληματικές. Κάποιοι ειδικοί επιμένουν ότι το επισφαλές μέλλον των μεγάλων αυτών θηλαστικών φαίνεται και από τη μεταβολή στη φυσική τους κατάσταση, το μέγεθος, την αναπαραγωγή αλλά και τα ποσοστά επιβίωσης, αλλαγές που συνδέονται με την απώλεια των θαλάσσιων πάγων.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση