ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απρόθυμοι για το κλίμα στην COP24

Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων από ορυκτά καύσιμα πρέπει να έχουν μειωθεί στο μισό έως το 2030, για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας

Newsroom Κ, Αθήνα

REUTERS, A.P.

Ακόμη αναπνέουν, αλλά με δυσκολία. Οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν «πέθαναν» στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, αλλά η κληρονομιά της συνόδου (COP24) του ΟΗΕ που έληξε το βράδυ του Σαββάτου είναι βαριά. Για μία ακόμη φορά, η διεθνής κοινότητα αρνήθηκε να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για την αποφυγή των καταστροφικότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Με βάση την έκθεση της διεθνούς επιτροπής επιστημόνων IPCC, οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων από ορυκτά καύσιμα πρέπει να έχουν μειωθεί στο μισό έως το 2030, προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας. Ο στόχος αυτός δεν περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν της συνόδου, καθώς τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ) αρνήθηκαν να αποδεχθούν τα συμπεράσματα της IPCC.

Πέραν τούτου, η σύνοδος οριστικοποίησε κάποιους από τους κανόνες που αφορούν την εφαρμογή της Συνθήκης του Παρισιού, και συγκεκριμένα με ποιες μεθόδους θα καταγράφουν και θα ανταλλάσσουν οι χώρες στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων και τις μειώσεις που υλοποίησαν.

«Το μεγαλύτερο μέρος των κανόνων για την εφαρμογή της Συνθήκης του Παρισιού οριστικοποιήθηκε, κάτι που μας ευχαριστεί. Αλλά το γεγονός ότι οι χώρες έπρεπε να συρθούν “απο τα μαλλιά” έως τη γραμμή του τερματισμού δείχνει ότι κάποιες δεν έχουν καταλάβει τις επείγουσες εκκλήσεις των επιστημόνων», είπε ο Μοχάμεντ Αντάου, υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή της οργάνωσης Κρίστιαν Εϊντ.

H σύνοδος απέτυχε επίσης να συμφωνήσει στο νέο σύστημα αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, το οποίο επιτρέπει στις χώρες και στις εταιρείες που παράγουν τους περισσότερους ρύπους να χρηματοδοτήσουν προσπάθειες εξοικονόμησης (π.χ. τη διατήρηση ενός δάσους) σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Το σύστημα αυτό έχει χαρακτηριστεί ανεπαρκές, καθώς αφαιρεί τα κίνητρα για καθαρές μειώσεις εκπομπών από όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Κυριότεροι υπέρμαχοι του συστήματος είναι οι μεγάλες εταιρείες, αλλά και αυτές θα χρειαστεί να περιμένουν έως τα τέλη της ερχόμενης χρονιάς προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οι κανόνες.

«Το γεγονός ότι η Συνθήκη του Παρισιού είναι ζωντανή, παρά την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού, είναι μια ανακούφιση», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Πότσνταμ για την Μελέτη του Κλίματος Γιόχαν Ρόκστρομ. «Ωστόσο, οι επιδιώξεις της συνόδου πάλι δεν ευθυγραμμίζονται με την επιστήμη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X