ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:17
 

Ένας τόνος σκουπίδια από πέντε παραλίες του Ακάμα (φωτος-βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε η εκστρατεία #Akamascleanup! από την εφημερίδα «Η Καθημερινή» για τέταρτη χρονιά

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, η Καθημερινή «έτρεξε» για ακόμη μία χρονιά την εκστρατεία #Akamascleanup!. Εργαζόμενοι από ολόκληρο το συγκρότημα, καθώς και πολλοί εθελοντές, με την πολύτιμη συμβολή του Latchi Watersports Centre, συγκεντρώθηκαν στο Λατσί της Πάφου για έναν και μόνο λόγο, να συμβάλουν στον καθαρισμό πέντε παραλιών του Ακάμα, τις Blue Lagoon, Fontana Amorosa, Αμφιθέατρο, Ακτή Αρναούτη και τη Σπηλιά του Μανώλη. Φυσικά, απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ευρύτερα. Η «Καθημερινή» προχωράει σε αυτή την πρωτοβουλία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με την κάθε χρονιά δυστυχώς να είναι «παραγωγική», μιας και οι παραλίες του Ακάμα συνεχίζουν να είναι σπαρμένες αντί για σκίνα, με πάσης φύσεως σκουπίδια. Ωστόσο, οι εθελοντές πολίτες είναι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι. Όσοι πιο πολύ συνειδητοποιημένοι πολίτες τόσο λιγότερα σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές, λοιπόν. Οπωσδήποτε, η δράση της «Κ» θα πρέπει να αφυπνίσει και τις τοπικές αρχές, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους, ώστε να νιώσουν ότι έχουν χρέος να διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού τον τόπο τους.

Έτσι, μέσα σε λίγες μόνο ώρες η ομάδα του #Akamascleanup! που σάλπαρε από το λιμανάκι του Λατσιού, με σκάφη που παραχώρησε το Latchi Watersports Centre, ακολουθώντας όλους τους κανονισμούς ασφαλείας και θαλασσίων συγκοινωνιών, συγκέντρωσε έναν τόνο σκουπιδιών, απόρροια κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, πόση, βρώση και τα αποτελέσματα αυτών… σημάδι ότι πολλοί από τους επισκέπτες λειτουργούν όχι μόνο με ωχαδελφισμό, αλλά και με άκρατο εγωισμο και αίσθημα υπεροχής έναντι του περιβάλλοντος. Αυτά τα ανθρώπινα γνωρίσματα επιθυμεί η εκστρατεία της «Κ» να εξαλείψει. Με πείσμα και πίστη, λοιπόν, ότι τελικά θα τα καταφέρουμε από τις 11 το πρωί έως αργά το μεσημέρι η ομάδα του #Akamascleanup! πήρε την κατάσταση στα χέρια της και έδειξε και πάλι τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο πολιτισμένος άνθρωπος, που, αν μη τι άλλο, είναι ο αλληλοσεβασμός.


Μεταξύ των ενηλίκων, οι περισσότεροι συνειδητοποιημένοι πολίτες, υπήρχαν και πάρα πολλά παιδιά, τα οποία εκτός από την άχαρη ενασχόληση της αποκομιδής απορριμμάτων, υπό το βλέμμα των γονιών τους και έχοντας λάβει η «Κ» τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν εμάς τους μεγαλύτερους να συζητάμε για την ανάγκη καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης. Άκουγαν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος, στο τέλος όμως έβλεπαν τις δεκάδες σακούλες απορριμμάτων, φορτωμένες στα σκάφη του Latchi Watersports Centre, και απορούσαν γιατί πανέμορφες παραλίες να έχουν καταντήσει υπαίθριες τουαλέτες. Τους εξηγούσαμε ότι αυτό είναι έλλειψη σεβασμού όχι μόνο προς το περιβάλλον, αλλά και προς τον συνάνθρωπο, είναι απουσία αλληλοσεβασμού, είναι στο τέλος έλλειψη πολιτισμού. Ο καθαρισμός του Ακάμα, λοιπόν, δεν ήταν μόνο ο ένας τόνος σκουπιδιών, αλλά και ότι καλλιεργήσαμε ή τουλάχιστον δώσαμε τροφή για σκέψη σε παιδιά 10-15 ετών, και αυτά τα παιδιά αύριο θα κρατήσουν καθαρό το προαύλιο του σχολείου τους, το πάρκο που θα παίξουν και θα λειτουργήσουν ως πομποί, ως άλλες μέλισσες που θα μεταφέρουν τη γύρη του πολιτισμού στον δικό τους μικρόκοσμο, στα σχολεία τους, στις παρέες τους.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλοι, αλλά κυρίως τα παιδιά, ότι το σημαντικό είναι να μην υπάρχει η ανάγκη για τέτοιες δραστηριότητες και η δράση της «Κ» για τον καθαρισμό του Ακάμα #Akamascleanup! και σε αυτό στοχεύει στην καλλιέργεια των πολιτών που δεν θα ξεχύνονται στις παραλίες για να τις καθαρίσουν, αλλά για να τις απολαύσουν.

Καλλιεργώντας... πολιτισμό

Εντάχθηκα στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων από πολύ μικρός και ένα από τα πράγματα που μου εντυπώθηκαν ήταν ο σεβασμός στο περιβάλλον. Οι θερινές κατασκηνώσεις, οι εκδρομές, και πολλά από τα προσκοπικά τραγούδια είχαν κεντρικό θέμα τη φύση, αυτή τη ζωοδότρα φύση, που ξέρει πώς να σε γαληνέψει. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας σε ηλικία που με τη σειρά μου έπρεπε να εμφυσήσω στους μικρότερους τον σεβασμό στο περιβάλλον σκεφτόμουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσα να βάλω σε αυτά τα παιδιά την ιδέα ότι το περιβάλλον είμαστε εμείς οι ίδιοι, το βρώμικο νερό και τα σκουπίδια στις παραλίες και τα δάση είναι έλλειψη πολιτισμού. Σκέφτηκα ένα παιχνίδι θησαυρού, και τοποθέτησα μερικές από τις διάφορες στάσεις κοντά σε κάδους απορριμμάτων, σε βρώμικα παρτέρια και κράσπεδα. Παρατήρησα ότι τα παιδιά, παρ’ όλη την όρεξή τους για παιχνίδι και την αγωνία τους να βρουν το θησαυρό, δίσταζαν να πλησιάσουν και να ψάξουν για το χαρτάκι που θα τους οδηγούσε στη λύση του μυστηρίου… και όλα μαζί μού φώναζαν μα πώς θα ψάξουμε μέσα στα σκουπίδια; Σιγά-σιγά, παίζοντας το ίδιο παιχνίδι αρκετές φορές, τα μικρά, χωρίς να τους πω το παραμικρό καθάριζαν τον χώρο γύρω από την προσκοπική εστία, ελπίζοντας ότι θα παίξουμε και πάλι το παιχνίδι. Εγώ με τη σειρά μου ολοένα και άπλωνα το κυνήγι σε ολόκληρη την πόλη, και τα παιδιά κάθε φορά καθάριζαν ολόκληρη τη διαδρομή από το σπίτι τους μέχρι την εστία, κατάλαβα ότι έριξα τον σπόρο και με χαρά έβλεπα τους γονείς να μου παραπονιούνται ότι αναγκάζονται να «υπακούν» στα παιδιά τους.


Κάπως έτσι θέλει να λειτουργήσει και η εκστρατεία #Akamascleanup! της «Καθημερινής», οι γονείς να υπακούν στα παιδιά τους και να τους φέρνουν συνεχώς προ των ευθυνών τους, να δώσει το έναυσμα για μια συζήτηση, παράλληλα με τη δράση. Η φύση, τα ζώα, ο γείτονας, είμαστε εμείς, και ο τρόπος που τους συμπεριφερόμαστε δείχνει τον πολιτισμό μας. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν, είτε αυτό λέγεται περιβάλλον, είτε λέγεται ζωή, ανθρώπινη ή μη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Αρχιεπίσκοπος: Γιατί δεν πήγα στην κηδεία του Δ. Χριστόφια

«"......κάλεσαν τον Άγιο αδελφό"!!! O ένας βαγαπόντης λέγει τον άλλο βαγαπόντη ΑΓΙΟ! Μα πότε εν ...»
ΑΚΑ  |  18:26

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Η πρόταση Ακκιντζί δίνει την ευκαιρία στον Αναστασιάδη να δείξει πόσο έξυπνος είναι. Αν είναι! »
ΑΚΑ  |  18:23

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X