ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:55
 

H υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει «έκρηξη» του δάγκειου πυρετού

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια τροπική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 3,3 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού ετησίως μόνο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, θα αποτρέψει επίσης την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού σε περιοχές όπου σήμερα υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα.

Ωστόσο, μία υπερθέρμανση της τάξεως των 3,7 βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 7,5 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις ετησίως έως τα μέσα του αιώνα.

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια τροπική ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους σε μύες και αρθρώσεις. Είναι ενδημικός ιός σε περισσότερες από 100 χώρες και μολύνει περίπου 390 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με περίπου 54 εκατομμύρια περιπτώσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Επειδή τα κουνούπια που μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό ευδοκιμούν σε θερμές και υγρές συνθήκες, απαντώνται πιο συχνά σε περιοχές με αυτές τις καιρικές συνθήκες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Φελίπε Κολόν-Γκονζάλεζ μελέτησε κλινικά και εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εκθέσεις για τον δάγκειο πυρετό στη Λατινική Αμερική και χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα για να προβλέψει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης σε διαφορετικά κλιματικά σενάρια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς θα μπορούσε να μειώσει τις περιπτώσεις δάγκειου πυρετού έως και κατά 2,8 εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα, σε σύγκριση με το σενάριο αύξησης κατά 3,7 βαθμούς Κελσίου. Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό θα προκαλέσει επιπλέον πτώση σε κατά μισό εκατομμύριο κρούσματα ετησίως.

Το νότιο Μεξικό, η Καραϊβική, ο βόρειος Ισημερινός, η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η παράκτια Βραζιλία θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αυξήσεις στις περιπτώσεις του δάγκειου πυρετού. Η Βραζιλία θα επωφεληθεί περισσότερο από τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα περιορίσει επίσης την εξάπλωση της νόσου σε περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, όπως η Παραγουάη και η βόρεια Αργεντινή.

Πηγή: meteo.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X