ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:42
 

Μόλυνση στη θάλασσα από πλαστικό

Οι επιστήμονες ζητούν την προστασία των θαλάσσιων οργανισμών

Newsroom Κ, Αθήνα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες και ζητούν να καταγραφούν οι επιπτώσεις στις φάλαινες, τους καρχαρίες και τα σαλάχια που αναζητούν τροφή στην επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάποιες φάλαινες ίσως προσλαμβάνουν, μέσω της τροφής, τους εκατοντάδες κομμάτια πλαστικού καθημερινά.

Ερευνητές από την Αυστραλία και την Ιταλία μελέτησαν λεπτομερώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της κατανάλωσης μικροπλαστικών από τους υδρόβιους οργανισμούς. Αυτά τα μικρά πλαστικά κομμάτια πολλές φορές έχουν μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά, καθιστώντας τα μια «αόρατη» απειλή για την υδρόβια ζωή, που δυστυχώς έχει υποτιμηθεί.

Μελέτες έχουν αποδείξει την ύπαρξη χημικών ουσιών που σχετίζονται με το πλαστικό, μέσα στον οργανισμό πολλών φαλαινοκαρχαριών και πτεροφαλαινών

Ο Κόλπος του Μεξικού, η Μεσόγειος Θάλασσα και ο Κόλπος της Βεγγάλης θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.

«Το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου θα αποκαλυφθεί σύντομα», δηλώνει η Ελάιτζα Γερμανόφ από το Πανεπιστήμιο Μούρντοχ στην Αυστραλία και ερευνήτρια στο Ίδρυμα Θαλάσσιας Μεγαπανίδας.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητη για τη διαιώνιση των ειδών, καθώς και η ζημιά στο πεπτικό τους σύστημα, σημειώνει η ίδια.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Ecology and Evolution αναφέρει πως οργανισμοί που καθαρίζουν το νερό πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας καθώς καταπίνουν εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού κάθε μέρα, μέσω του οποίου λαμβάνουν και την τροφή τους, μαζί με τα μικρά πλαστικά απορρίμματα.

Επίσης μελέτες έχουν αποδείξει την ύπαρξη χημικών ουσιών που σχετίζονται με το πλαστικό, μέσα στον οργανισμό πολλών φαλαινοκαρχαριών και πτεροφαλαινών.

«Οι μελέτες μας αποδεικνύουν την έκθεση των φαλαινοκαρχαριών στη Θάλασσα του Κορτέζ και των πτεροφαλαινών στη Μεσόγειο Θάλασσα σε τοξικά χημικά που λαμβάνουν μέσω της τροφής τους», δήλωσε η Μαρία Φόσι, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Σιένα στην Ιταλία.

«Τα χημικά αυτά αποτελούν έναν σημαντικό κίνδυνο, καθώς μπορούν να αλλάξουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και τις αναπαραγωγικές λειτουργίες στους οργανισμούς», προσθέτει.

Οι φαλαινοκαρχαρίες στη Θάλασσα του Κορτέζ, στη Χερσόνησο Μπάχα του Μεξικού - μέρος που αποτελεί κοιτίδα ζευγαρώματος και αναπαραγωγής - λαμβάνουν μαζί με την τροφή τους περίπου 200 κομματάκια πλαστικού τη μέρα, όπως διαπιστώθηκε. Οι πτεροφάλαινες στη Μεσόγειο Θάλασσα καταπίνουν περίπου 2.000 κομμάτια τη μέρα.

«Είναι μια καλή αρχή, αφού εφιστήσουμε την προσοχή μας σε αυτά είδη, όπως είναι οι φαλαινοκαρχαρίες, τα σαλάχια και οι φάλαινες, να ενωθούν οι αρχές, οι υπεύθυνοι και οι κοινότητες, ώστε να βοηθήσουν στην ενίσχυση ολόκληρων των υδρόβιων οικοσυστημάτων» δήλωσε η Ελάιτζα Γερμανόφ.

Πηγή: BBC, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«ΚΑΛΑ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΓΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ???????»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:54

Όχι Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάθοδο Ελλαδιτών ιατρών

«Οι φοροφυγαδες χρυσοπληρωμενοι γιατροι γνωριζουν πολυ καλα οτι δεν μπορουν να ανακοψουν τους ελλαδιτες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:08

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση

X