ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι απειλητικοί καύσωνες

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, μέχρι το 2050.

THE GUARDIAN

Οι υψηλές θερμοκρασίες που έπληξαν τη Μεσόγειο το καλοκαίρι που πέρασε έγιναν τουλάχιστον δέκα φορές πιθανότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναφέρουν οι ερευνητές. Επίσης, αν δεν ληφθούν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, τέτοιοι καλοκαιρινοί καύσωνες θα αποτελέσουν συνήθη φαινόμενα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς, μέχρι το 2050.

Η νέα ανάλυση από την ομάδα World Weather Attribution (Παγκόσμια Καιρική Απόδοση) ανέλυσε και τον καύσωνα Λούσιφερ, που κατέκαψε τη νοτιοανατολική Γαλλία, την Ιταλία και την Κροατία στις αρχές Αυγούστου και διαπίστωσε ότι ήταν κατά τέσσερις φορές πιθανότερος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής για την οποία ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κατά τον καύσωνα Λούσιφερ, οι θερμοκρασίες δεν έπεσαν κάτω από τους τριάντα βαθμούς επί τρία μερόνυχτα και οι έκτακτες εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 15% στην Ιταλία.

«Τα καλοκαίρια εξακολουθούν να γίνονται θερμότερα», παρατήρησε ο Φρεντερίκε Οτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Οι καύσωνες είναι πολύ πιο έντονοι τώρα συγκριτικά με την εποχή που μεγάλωναν οι γονείς μου κατά τη δεκαετία του 1950. Αν δεν κάνουμε τίποτα για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα θερμότατα καλοκαίρια που βιώσαμε θα γίνουν ο κανόνας όταν ο γιος μου μεγαλώσει».

H επιστήμη της απόδοσης της κλιματικής αλλαγής απαντά στο ερώτημα του πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα καιρικό φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή επειδή τέτοια συμβάντα συμβαίνουν και φυσιολογικά. Ωστόσο, συγκρίνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις ιστορικές μετρήσεις και τα πρότυπα των ηλεκτρονικών υπολογιστών ενός κλίματος που παραμένει αμετάβλητο από τις εκπομπές των αερίων, οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι τελικά αυτή που ρίχνει το ζάρι των επικίνδυνων και αντίξοων καιρικών φαινομένων.

Τον Ιούνιο η WWA έδειξε ότι ο καύσωνας που προκάλεσε τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία έγινε κατά δέκα φορές πιθανότερος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο και οι πλημμύρες που έπληξαν τη Γαλλία και τη Βρετανία έγιναν πιθανότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία έδειξαν ότι η λεύκανση του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου ήταν κατά 175 φορές πιθανότερη εξαιτίας των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ ο πρόσφατος θερμός χειμώνας ήταν κατά 60 φορές πιθανότερος.

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση