ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παγόβουνο-τρόμος στην Ανταρκτική

Τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε δημιουργώντας κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα.

Newsroom Κ, Αθήνα

Παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σχηματίσθηκε μετά την αποκόλληση τεράστιας έκτασης πάγου από την Ανταρκτική, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι.

«Το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη, διευκρινίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούσαν την αποκόλληση αυτού του γιγάντιου όγκου από πάγο, που υπολογίζεται ότι έχει έκταση περίπου 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η αποκόλληση έγινε από την παγοκρηπίδα Λάρσεν, όπου οι επιστήμονες παρακολουθούσαν περισσότερο από μια δεκαετία την εξέλιξη μιας μεγάλης ρωγμής, η ανάπτυξη της οποίας επιταχύνθηκε μετά το 2014.

Tο παγόβουνο, του οποίου το πάχος είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ, ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθείται, καθώς ρεύματα και άνεμοι μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής, όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 περισσότεροι από 150 επιβάτες και πλήρωμα αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το σκάφος MTV Explorer, στο οποίο επέβαιναν, το οποίο καταβυθίστηκε αφού προσέκρουσε πάνω σε παγόβουνο ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

«Το παγόβουνο που αποκολλήθηκε είναι το μεγαλύτερο που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα και η εξέλιξη του φαινομένου είναι δύσκολο να προβλεφθεί», τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σουάνσι, Αντριαν Λάκμαν και βασικός ερευνητής του προγράμματος «Μίδας» που παρακολουθεί την κατάσταση των πάγων.

«Πιθανώς να παραμείνει σε ένα ενιαίο κομμάτι, αλλά είναι πιο πιθανό να κατακερματιστεί. Κάποια από τα κομμάτια πάγου θα παραμείνουν στην περιοχή πολλά χρόνια, επί δεκαετίες, ενώ άλλα μπορεί να παρασυρθούν προς τα θερμότερα ύδατα».

Θα ονομαστεί Α68

Το παγόβουνο, που πρόκειται να πάρει το όνομα Α68, άρχισε να πλέει προτού ακόμα αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Λάρσεν και έτσι δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες στη στάθμη της θάλασσας, αλλά η αποκόλλησή του μείωσε την έκταση της παγοκρηπίδας Λάρσεν κατά περίπου 12%. Οι παγοκρηπίδες Λάρσεν Α και Β άρχισαν να καταρρέουν το 1995 και 2002, αντιστοίχως.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση