ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προειδοποιήσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις αλόγιστης χρήσης πλαστικών

Σοβαρές και ουσιαστικές οι επιπτώσεις της αλόχιστης χρήσης πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον, λέει ο Καδής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

H διατήρηση της ακεραιότητας του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ενώ προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση πλαστικών.
 
Μιλώντας χθες, Πέμπτη, σε εκδήλωση για τα ετήσια Βραβεία Περιβάλλοντος για το 2018, που διοργάνωσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, ο κ. Καδής ανέφερε επίσης ότι σκοπός είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο τα απόβλητα που καταλήγουν στο περιβάλλον και να αξιοποιηθεί ότι περισσεύει από ένα προϊόν ως πρώτη ύλη για ένα άλλο προϊόν.
 
«Ιδιαίτερα για την Κύπρο που είναι νησί, οι αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι σοβαρές και ουσιαστικές» είπε.
 
Πρόσθεσε ότι τα πλαστικά αποτελούν τη μεγαλύτερη ποσότητα θαλάσσιων απορριμμάτων, με χρόνους διάσπασης από μερικές δεκαετίες μέχρι μερικές εκατοντάδες χρόνια.
 
Η Μεσόγειος, συμπλήρωσε, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα θαλάσσια απορρίμματα, καθώς είναι ημίκλειστη θάλασσα και έχει ρυθμό ανανέωσης των υδάτων τα 80-90 χρόνια.
 
«Έχει επιβεβαιωθεί μάλιστα ότι περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο προέρχονται από χερσαίες πηγές. Επομένως για την αντιμετώπιση των δεδομένων αυτών, απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες σε διεθνές, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
 
Ο κ. Καδής ανέφερε εξάλλου ότι για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου της μείωσης των αποβλήτων και τη σωστή περιβαλλοντική διαχείρισή τους, συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδική επιτροπή με έμπειρους επιστήμονες, στην παρουσία του ίδιου και επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία εναρμονίζονται με την ευρύτερη πολιτική της ΕΕ για προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
 
Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο κ. Καδής είπε ότι μας υπενθυμίζει πως «το μέλλον των παιδιών μας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων του πλανήτη, στρέφει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην ανάγκη για διατήρηση, προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και παρακινεί το κοινό να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση