ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σενάρια για μείωση των ρύπων κατά 6% μέχρι το 2020

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου εναρμονιστικό νομοσχέδιο προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εναλλακτικά σενάρια εξετάζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, προκειμένου να πετύχει τη μείωση των ρύπων κατά 6% μέχρι το 2020.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε σήμερα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την προώθησης και ενθάρρυνσης της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, η οδηγία, μεταξύ άλλων προνοεί τη χρήση βιοκαυσίμων σε ποσοστό μέχρι 7% στο ενεργειακό μείγμα, ένα ποσοστό που η Κύπρος δεν πετυχαίνει. Ο κ. Βότσης σημείωσε παράλληλα πως η οδηγία αυτή δίνει τη δυνατότητα να συνάπτονται διμερείς συμφωνίες για στατιστική μεταβίβαση.

«Να μπορεί δηλαδή μια χώρα να αγοράζει το λεγόμενο πιστοποιητικό από άλλη χώρα για να καλύπτει αυτή την υποχρέωση, εφόσον η ίδια δεν έχει δικά της βιοκαύσιμα και να φτάσει αυτό το ποσοστό μείωσης των ρύπων», είπε.

Όπως σημείωσε η οδηγία επιτρέπει σε μια χώρα, αν δεν πετύχει τον στόχο της μείωσης του 6% των ρύπων, να αγοράζει «αυτό το ποσοστό από άλλη χώρα που έχει πλεονάσματα.

«Εμείς ζητήσαμε να δούμε ποιός είναι ο σχεδιασμός, τι μας συμφέρει να κάνουμε. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο θα στοιχίζει αυτή η αγοραπωλησία αυτών των πιστοποιητικών για να δούμε αν συμφέρει να κάνουμε κάτι», είπε.

Αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του 6%, ο κ. Βότσης είπε πως την εισήγηση αυτή «μελετά το Υπουργείο, κατά πόσον θα μπορέσουμε να βάλουμε στον όλο σχεδιασμό μεγαλύτερα ποσοστά από ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολοταϊκά) και να μπορέσουμε να φτάσουμε στόχους ή ακόμη και να υπερκεράσουμε τους στόχους».

Είπε τέλος πως η οδηγία αυτή θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο κυπριακό δίκαιο από πέρσι, προσθέτοντας πως η Κύπρος αντιμετωπίζει διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε πως υπάρχουν δυσκολίες, λόγω του ότι η Κύπρος με μικρούς κλήρους και τη λειψυδρία είναι αδύνατον να παράξει ενέργεια από βιοκαύσιμα.

Όπως είπε, εξετάζεται η δυνατότητα να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή, πλεόνασμα, το οποίο να πωληθεί για να αγοράσουμε τα ποσοστά που χρειαζόμαστε σε συμμετοχή βιοκαυσίμων στις μεταφορές.

Ανέφερε πως η διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές είναι 2,5% και θα πρέπει να ανέβει στο 10% το 2020.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσον θα καταφέρουμε να καλύψουμε το δεσμευτικό μας στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές σε ποσοστό 10% μέχρι το 2020.

Απέδωσε «βαρύτατες ευθύνες» στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι η διείσδυση των ΑΠΕ βρίσκεται μόνο στο 2,5%

Υπενθύμισε πως ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε στην Επιτροπή Εμπορίου πριν 15 μέρες ότι τον Ιανουάριο του 2020, λόγω της αγοράς βιοκαυσίμων για πρόσμιξη με τη βενζίνη και το πετρέλαιο, αναπόφευκτα οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

«Ο χρόνος δυστυχώς εξαντλείται και δύσκολα θα καλύψουμε τον στόχο μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση