ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία ΕΚ για το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Η αναθεώρηση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη της ΕΕ στην επίτευξη σημαντικού μέρους της δέσμευσης της

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία για την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) για την περίοδο μετά το 2020, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Η αναθεώρηση αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη της ΕΕ στην επίτευξη σημαντικού μέρους της δέσμευσης της, βάσει της συμφωνίας των Παρισίων να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030.

Η σημερινή συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου παρέχει σαφές αποτέλεσμα μετά από περισσότερο από δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, μετά την πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ τον Ιούλιο του 2015.

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ θέτει ανώτατο όριο στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται από περισσότερες από 11.000 εγκαταστάσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και στη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας μέσω ενός κεφαλαιοποιητικού και εμπορικού συστήματος βάσει της αγοράς.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, οι βασικές βελτιώσεις που συμφωνήθηκαν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο περιλαμβάνουν:

-Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προκειμένου να επιταχυνθούν οι μειώσεις των εκπομπών και να ενισχυθεί το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς για την επιτάχυνση της μείωσης της σημερινής υπερπροσφοράς δικαιωμάτων στην αγορά άνθρακα.

-Πρόσθετες διασφαλίσεις για την παροχή πρόσθετης προστασίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, εάν χρειαστεί, έναντι του κινδύνου διαρροής άνθρακα.

-Διάφοροι μηχανισμοί υποστήριξης για να βοηθήσουν τον κλάδο της βιομηχανίας και τους τομείς της ενέργειας να ανταποκριθούν στις καινοτομικές και επενδυτικές προκλήσεις της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Χαιρετίζοντας την πολιτική συμφωνία, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια Αρίας Κανιέτε δήλωσε πως "η σημερινή συμφωνία ορόσημο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπει τη δέσμευση και τις φιλοδοξίες της στο Παρίσι σε συγκεκριμένες δράσεις, η νομοθεσία αυτή θα καταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά εκπομπών άνθρακα κατάλληλη για το σκοπό αυτό και χαιρετίζω ιδιαίτερα το ισχυρό καθεστώς διαρροής άνθρακα που έχει συμφωνηθεί και μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του αποθεματικού σταθερότητας της αγοράς".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Εμφύλιος» στην τουρκική κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομίας

«Και ο Ερντογάν έχει τους Μανδαρίνους του, που επίσης αγνοεί και μιλά για συνομωσίες ! Κάτι μας θυμίζει ...»
Demetris  |  12:42

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τερματισμό του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο

«Το συνδρομο των αμερικανων, Μακαρίου - Ρωσσιδη: να ψηφίζει η Κύπρος στον ΟΗΕ ότι ψήφιζε και η Κούβα, ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  12:19

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση